Sindikat odgovara: “SHU ne traži ostavku Sanje Šprem”

(Index.hr) Nakon što je na Indexu objavljen članak pod naslovom “Sindikat učitelja traži ostavku predsjednice Sanje Šprem zbog samovolje i neuspjelog štrajka”, stiglo je reagiranje Sindikata hrvatskih učitelja, koje objavljujemo u cijelosti u skladu sa Zakonom o medijima.

“Navodi i tvrdnje gdin. Frane Cebala koji su u predmetnom tekstu objavljeni, u cijelosti su neistiniti te stoga tražimo objavu demantija.

U potpunosti je neistinita konstatacija iz naslova spomenutog članka da „Sindikat hrvatskih učitelja traži ostavku predsjednice Sanje Šprem zbog samovolje i neuspjelog štrajka“. Naprotiv, Skupština Sindikata hrvatskih učitelja s velikom većinom glasova odbila je uopće raspravljati o opozivu te je, praktički jednoglasno, sa samo jednim glasom protiv, usvojila izvješće o radu predsjednice Sanje Šprem.

Nadalje, Skupština Sindikata hrvatskih učitelja, održana 12. i 13. prosinca 2015. godine u Crikvenici sazvana je i održana u skladu sa statutarnim odredbama, a što na samoj sjednici niti jedan član Skupštine nije doveo u pitanje. Članovima Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja od strane predsjednice Sanje Šprem nije bio zabranjen dolazak na Skupštinu. Članovi Velikog vijeća nisu na navedenu sjednicu bili pozvani od strane predsjednika Skupštine. Takva procjena i odluka predsjednika Skupštine potpuno je legalna i ima uporište u važećim aktima Sindikata.

Vezano za navode o uspjehu štrajka prosvjetara, ističemo da je predsjednica Sanja Šprem u nekoliko navrata jasno javno istaknula da je štrajk kao demonstracija uspio, ali da cilj štrajka nije ostvaren.

Štrajk bi možda i uspio da je u njemu sudjelovao veći postotak članova po županijama od npr. 10,21% članova koliko je trenutku izlaska iz štrajka brojala Dubrovačko-neretvanska županija iz koje je autor teksta, gospodin. Frano Cebalo.

Netočna je i tvrdnja „kako protiv Šprem postoje brojna rješenja Inspekcije rada, koja je protiv nje pokrenula i kaznene prijave pred nadležnim tijelima, o čemu postoji pisana dokumentacija.“, budući da ne postoji niti jedna takva kaznena prijava.

Netočno je i to da je predsjednica Sanja Šprem „sebi i onima kojima se okružila povećala plaću“ kada je Vlada zaposlenima u osnovnim i srednjim školama ukinula dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 %.

Obrnuto, plaće u Sindikatu hrvatskih učitelja su usklađene s plaćama zaposlenih u sustavu i umanjene na isti način.

Pitanje predsjednici Sanji Šprem o tome kako je utrošeno oko 130.000 kuna koje je Povjereništvo Dubrovačko-neretvanske županije uplatilo na račun Povjereništva Splitsko-dalmatinske županije upućeno je na krivu adresu. Odluka o uplaćivanju navedenih sredstava na račun Povjereništva Splitsko-dalmatinske županije nije donesena u centrali Sindikata niti od strane predsjednice Sanje Šprem, već je istu odluku donijelo upravo županijsko povjereništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Koji su razlozi i motivi bili ključni za donošenje takve odluke najbolje zna gdin. Frano Cebalo, autor ovog otvorenog pisma, kao član tog Povjereništva.

U Zagrebu, 14. siječnja 2016. godine.

SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA,

zastupan po Sanji Šprem, predsjednici”.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!