Uhljebi ostaju bez povišice? Prosjek rasta BDP-a u posljednja dva kvartala 1,99948 posto

(Index.hr) Prosjek rasta BDP-a u posljednja dva kvartala iznosio je 1,99948 posto, potvrdili su danas iz Državnog zavoda za statistiku, što je ispod potrebnih 2 posto rasta kojim bi se aktivirao sporazum Vlade i sindikata o povećanju plaće.

“Aritmetička sredina posljednje dvije stope realnog rasta međugodišnjeg tromjesečnog BDP-a za posljednja dva tromjesečja iznosi: 1,99948 posto. Stopa rasta u drugom tromjesečju iznosi 1,15880 posto, a u trećem 2,84015 posto”, potvrdili su iz DZS-a za Inde.

Prema sporazumu potpisanom 2009. godine, osnovica plaće bit će povećana za 6 posto, nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za 2 posto, što bi za ionako preopterećeni proračun značilo trošak od oko 1,8 milijardi kuna. Osnovica koja trenutno iznosi 5108 kuna trebala je biti povećana na 5415 kuna.

Iz Sporazuma sa sindikatima nejasno je može li se ovaj navedeni prosjek tumačiti kao 2 posto, jer nije definirao na koliko decimala se računa prosjek.

“U trenutku kad službeni pokazatelji Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske ukažu na poboljšanje stanja odnosno rast međugodišnjeg realnog tromjesečnog BDP-a za dva tromjesečja uzastopno (u odnosu na isto razdoblje prethodne godine) prosječno dva ili više posto (mjereno aritmetičkom sredinom dvije stope realnog rasta međugodišnjeg tromjesečnog BDP-a dva uzastopna tromjesečja) osnovica za obračun plaća u javnim službama iznosit će 5.415,37 kuna bruto.”, glasi treća točka sporazuma.

Iako se iznos povećanja sindikatima čini kao zanemariv na ukupni iznos državnog proračuna, država je kroz proračunske manjkove proteklih godina natukla gotovo 300 milijardi kuna duga. Samo za vrijeme posljednje vlade javni dug je porastao za 70 milijardi.

Da se zaduživanje ne planira zaustaviti pokazuju i planovi za sljedeću godinu kada država planira minus od dodatnih 12 milijardi.

2 Comments

  1. Uhljebi. Oprostite, tko su uhljebi, ovi što prave testove koji očito nikome ne trebaju ili… Što je krajnji cilj školovanja???

    “U Centru napominju da uvođenje standardiziranih ispita u obrazovni sustav ne znači uvođenje male mature, procijenjene ispitom visokog rizika.”
    a potrošit će se: ” stoji oko 11 milijuna eura”.
    i “Nacionalni centar projekt standardiziranih ispita i njegovu provedbu razvijao je tri godine s brojnim stručnjacima…”

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!