Što stranke nude, planiraju i obećavaju u području obrazovanja

Uoči izbora, malo smo prošetali po web stranicama glavnih pretendenata za hrvatsko prijestolje u sljedećih nekoliko godina kako bismo utvrdili što koja od stranaka i koalicija ima za reći po pitanju obrazovanja. Svima nam je jasno da planovi ne moraju nužno značiti i ostvarivanje obećanog, ali možda usporedba ovako prikazanog može nekome pomoći da donese odluku za koga glasati. Zbog toga u donjim recima donosimo linkove i vrlo kratke sažetke stranačkih programa za područje obrazovanja. Zbog opsega posla bavili smo se samo listama koje djeluju na nacionalnoj razini i po anketama imaju šanse ući u Sabor.

HDZ

Na web stranici Hrvatske demokratske zajednice nije pronađeno ništa što bi moglo sličiti planovima ove stranke za sektor obrazovanja. Jedino što daje neku naznaku da se HDZ bavi obrazovanjem je postojanje Odbora za odgoj i obrazovanje čiji je predsjednik Tomislav Đonlić, a tajnica Olivera Majić Jurković.

SDP

U sklopu “Plana 21” nalazi se odjeljak Obrazovanje i znanost. Uvodni dio sastoji se od pedesetak redaka teksta nakon čega slijedi popis dvadesetak planiranih mjera za poboljšanje stanja u školstvu, pri čemu je svaka ukratko opisana tekstom duljine do trideset redaka. Primjeri mjera su:
– sadržajna i metodska promjena paradigme hrvatskog obrazovanja, koja će počivati na prijedlozima obrazovnih stručnjaka i širokoj javnoj raspravi
– posebna briga o strukovnom obrazovanju i uvođenje strukovne mature, nakon koje će biti moguć nastavak obrazovanja
– poboljšanje društvenog i materijalnog položaja nastavnika, opremljenosti škola i uvjeta rada
– dodatni nastavni i izvannastavni sadržaji posvećeni darovitim i zainteresiranim učenicima kojima se potiču učenici i rasterećuju roditelji, a nastavnicima omogućuje kreativno djelovanje.
itd.

MOST

Na stranici Rad i obrazovanje nalazi se tekst od četrdesetak redaka u kojemu su u desetak točaka ukratko pobrojani stavovi.

ORaH

Na stranici ORaHa nalazi se PDF dokument Sektorska politika obrazovanja i znanosti od ukupno 300 stranica. Od najvažnijih, podijeljen je na poglavlja Rani i predškolski odgoj i obrazovanje (29 stranica), Osnovno i srednje obrazovanje (84 stranice), Visoko obrazovanje (45 stranica), Cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih (21 stranica) te Znanost, tehnologija i inovacije (46 stranica). Ostatak dokumenta (oko 60 stranica) odnosi se na ciljeve i strategije, taktičke alate, okvirni vremenski tijek aktivnosti, financijske instrumente, mjerenje učinaka i evaluaciju te povezanost s drugim javnim politikama, kao i sažetke.

Živi zid

Program Živog zida za obrazovanje i sport sastoji se od jednog teksta duljine 1500 riječi (otprilike pet stranica teksta) u kojemu su obrazložene četiri točke: besplatno (potpuno javno financirano) visoko obrazovanje, odgovoran pristup zapošljavanju u visokom obrazovanju, očuvanje znanosti i visokog obrazovanja kao javnog dobra te ravnomjerno poticanje svih znanstvenih područja.

 

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!