Štrajk profesora i u utorak. Mornar stiže s novom ponudom Vlade

(Večernji list) Predsjednici sindikata učitelja i srednjoškolskih profesora Sanja Šprem i Branimir Mihalinec dogovorili su danas s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom da će razgovore nastaviti sutra, ali, nastavit će se i štrajk.

Ministar bi sutra sindikatima trebao dati pismeno jamstvo da će nakon izbora zaposlenima u školi povećati plaće. – Sjest ćemo i razgovarati, probat ćemo im nešto ponuditi, nakakav kompromis moramo naći – kazao nam je večeras, nakon završenih razgovora sa sindikatima Mornar, dodajući da će Vlada sutra ujutro dogovoriti s kakvom će ponudom ići pred sindikate.

“Ovo što sindikati traže nije pravedno prema starijim zaposlenicima”

– Ovo što sindikati traže, povećanje 4 posto za sve, nije pravedno prema starijim zaposlenicima u školama i nekim kategorijama zaposlenika. Pregovarat ćemo o pravednijem modelu, ali s konkretnim brojkama ne možemo ići. Sve to što ćemo ponuditi primjenjivalo bi se nakon izbora u mandatu nove Vlade na sve od osnovnih škola do visokog obrazovanja. Dat ću im pisano jamstvo da će tako biti – istakao je Mornar.

U iščekivanju dogovora učitelji će štrajkati i sutra (u utorak). Iako je u srednjim školama danas štrajkalo jedan posto više nastavnika nego u petak, općenito se smanjio broj učitelja koji ne rade. Iz 10-ak škola sindikatima su stigle prijave da su ravnatelji radili pritisak na učitelje, neki čak prijetili i otkazima.

Policajci popisivali štrajkaše

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da su u nekim goranskim školama policajci popisivali štrajkaše. Prema podacima njezina sindikata, štrajkalo je nešto više od od 58 posto svih zaposlenih, odnosno oko 63% članova. U Preporodu kažu da je jučer u štrajku bilo 32,54% njihovih članova.

Iako će, prema riječima premijera Zorana Milanovića, štrajk biti plaćen, i podaci resornoga ministarstva potvrđuju da se broj štrajkaša osipa. Prema njima, štrajkalo je gotovo 43% zaposlenih u osnovnim i nešto više od 38% zaposlenih u srednjim školama.

Udruga Nastavnici organizirano predložila je da počnu “bijeli štrajk” koji bi značio održavanje nastave, ali se ne bi popunjavala dokumentacija, ocjenjivalo, radila izvješća, evidentirali izostanci učenika i slično. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pak ne osporava učiteljima pravo na štrajk, ali upozorava da interesi djeteta moraju imati prednost. Je li najbolji interes djeteta onaj dugoročni ili onaj kratkoročni?

– Dugoročni interes djeteta da ostvari pravo na najkvalitetnije obrazovanje koje mu se može pružiti – uzvraćaju sindikalisti.

1 Comment

  1. Čelnici Vetikale sindikata i dalje šire iluziju (krive)podatke o broju sudionika u štrajku. I sam Ribić u pismu upućenom članstvu izražava zabrinutost zbog sve manjeg odaziva štrajku. Očito je da ispunjenje zahtjeva neće ostvariti (osim ako nije bilo i nekih skrivenih namjera). Čelnici tih sindikata su s pravom zabrinuti, iako će njima dani provedeni u štrajku sigurno biti plaćeni, jer će vjerojatno ipak morati članstvu položiti račune pa Ribić već sada pomalo odgovornost prebacuje na članstvo (vidi pismo). Špremova je uvela i novi oblik štrajka – štrajk iz osvete pa se oni koji i danas štrajkaju mogu nazvati osvetnicima.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!