Milanović: Znam da su učitelji oduvijek bili skromni ljudi

(Slobodna Dalmacija) Premijer Zoran Milanović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar još su jednom u ponedjeljak ustvrdili kako novca za povećanje plaća učitelja i nastavnika sada nema, već se o tome može razgovarati tek nakon izbora, pa je stoga štrajk prosvjetara nerealan.

Izjavili su to nakon otvaranja BIOCentra, inkubatora koji će omogućiti rani razvoj tvrtki u području znanosti o životu i biotehnologije, gdje će raditi eminetni hrvatski znanstvenici koji će u laboratorijskoj infrastrukturi pomagati start-up kompanijama, onima koji imaju ideju za pokretanje proizvodnje.

Ova je institucija dokaz koliko se trudimo da se kreativni ljudi vrate i ostanu u Hrvatskoj, rekao je Milanović dodajući da su na njenom čelu hrvatski znanstvenici koji su se vratili s najboljih svjetskih sveučilišta.

“To je poruka svima koji šire paniku kao da se Hrvatska raspada, kao da iz nje svi odlaze. Odlaze i vraćaju se, a uskoro će ih se više vraćati nego odlaziti”, rekao je Milanović dodajući da je njegova Vlada nizom mjera potaknula zapošljavanje mladih ljudi.

“To su sve promišljene mjere, ali morate imati i mrvicu sreće, jer ako ne radite ništa, sijete paniku i histeriju nećete ništa ni napraviti. Mi smo djelatna Vlada”, rekao je Milanović.

Na novinarsko konstataciju da bez zadovoljnih i primjereno plaćenih nastavnika koji štrajkaju neće biti niti centara kojega su upravo otvorili, Milanović je odgovorio da su nastavnici i učitelji oduvijek bili skromni ljudi.

“Plaće nastavnika i profesora su bile uvijek skromne i još su uvijek niske, no nažalost u ovom trenutku ih ne možemo povećavati, jer nemam pravo preuzimati proračunske obveze”, rekao je dodajući kako mu je žao roditelja, djece i nastavnika.

“S jedne strane imamo ustavno pravo djece na obrazovanje, a s druge pravo na sindikalnu organizaciju i štrajk. U svakom trenutku je pitanje političke pameti, razuma i pristojnosti kojemu od ta dva prava dati prioritet. Konfliktno smo društvo, a to ne znači loše društvo, već društvo u kojem se susreće mnogo interesa koje treba pomiriti, ali ne po onoj HDZ-ovoj ‘ćaća sve daje'”, ustvrdio je Milanović.

Navodeći kako mnogi roditelji za vrijeme štrajka nemaju kuda s djecom rekao je da i osobno ima takav problem s mlađim sinom.

Ministar Mornar smatra da je za štrajk prekasno jer je Vlada postala tehnička, a na novinarsku konstataciju da su imali četiri godine, odgovorio je kako je on osobno na čelu Ministarstva tek nešto više od godinu dana.

Ponovno je netočnim nazvao tvrdnje da su medicinarima, za razliku od prosvjetara, povećane plaće. Nakon ukidanja dodataka na plaće, u prosvjeti su plaće najviše pale onima s najviše staža i nenastavnom osoblju. Nakon toga nastavnici su dobili povećanje od 3,5 posto, podsjetio je Mornar i najavio da će sindikatima ponudi pravedniji model nego što je njihov, ali za slijedeću godinu.

Ponovio je da štrajk nema smisla, pa ga je nabolje prekinuti i omogućiti djeci da idu u školu. “Nije dobro uskraćivati djeci ustavno pravo na obrazovanje. Pitanje što je ovdje važnije – ustavno pravo djece ili pravo na štrajk”, upitao je Mornar.

Djeci se neće davati neopravdani sati, a u Ministarstvu ne razmišljaju o uvođenju radne obveze s obzirom na nadu da će štrajk brzo završiti. Sindikate je pozvao na razgovor, a prvi sastanak najavio za ponedjeljak poslijepodne.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!