Sindikat strojovođa: Ako trebate podršku, zaustavit ćemo vlakove za vas jer 4% koje tražite je kap u moru onoga što oni raspu!

Sindikat strojovođa poslao je pismo Sindikatu hrvatskih učitelja kojim izražava potporu štrajku i nudi akcije solidarnosti. Bilo nam je teško odlučiti koju rečenicu staviti u naslov jer je svaka zlatna i pogađa u sridu. Pismo prenosimo u cijelosti i preporučamo da ga tako i pročitate! Pismo je potpisao predsjednik SSH Nenad Mrgan.

Poštovane učiteljice i učitelji, profesorice i profesori,

Vi koji ste nas naučili čitati i pisati, a sad odgajate našu i NJIHOVU djecu, vi koji ste nas naučili gotovo sve što znamo, a sada dočekujete našu djecu u školama i na fakultetima – mi smo uz vas!

Nećemo se suzdržavati, ako zatreba, zaustaviti vlakove i pomoći vama koji svakodnevno nosite od kuće papire da biste našoj i NJIHOVOJ djeca pripremili vježbe i testove, jer škola, eto, nema novaca za običan papir – dok istovremeno gledamo kako Uprava jednog državnog poduzeća potroši u hipu sedam milijuna kuna na zamjenu dvije godine starih računala!

Nećemo se libiti, ako vi to od nas zatražite, zaustaviti vlakove i pomoći vama kojima su uveli e-dnevnike i nerijetko stavili samo po dva računala u zbornicu, dok istovremeno Uprava jednog državnog poduzeća koja “potegne” pola milijarde kuna iz državnog proračuna pokušava “naštimati” javni natječaj za preko 10 milijuna kuna vrijedan informatički projekt.

Neće nam biti teško zaustaviti vlakove za vas koji od svojih novaca kupujete flomastere da biste na ploči mogli našoj i NJIHOVOJ djeci pokazati kako da napišu svoja prva slova, dok istovremeno Uprava jednog državnog poduzeća pokušava kupiti informatičku opremu koju nikada neće upotrijebiti.

Pokušat će ONI nama pričati o vašim pravima, vama o našim, drugima o vašim i našim, ali nikada neće reći da je 4% koje vi tražite samo kap u moru onoga što oni raspu. 4% je problem NJIMA jer će teže bez tih 4% naštimavati javne natječaje, kupovati bespotrebnu opremu i mijenjati dvije godine stara računala… Vama će i dalje, baš isti takvi, slati more glupih tablica koje ćete morati danima i noćima popunjavati, a čime će oni opravdavati svoja radna mjesta počesto i s četiri – ne posto, nego – puta većom plaćom od vaše.

I zato ustrajte do kraja! Kad ocijenite da vam je naša podrška potrebna – mi smo tu. Uz vas. Kao što ste i vi uz našu djecu!

Predsjednik SSH
Nenad Mrgan

12 Comments

  1. jOj često puta imala sam prilike vidjet kako se učenici u vlaku odnose prema kondukterima pri pregledu mjesečnih. Nezamislivo!
    Zašto se sad kada je štrajk ne borite i za ostala prava?

    1. Koja prava?

      Lijepo nam Veliki Gazda poručuje sa svog zlatnog trona:
      ‘Dovedite u ponedjeljak djecu u škole, ovaj štrajk je borba sindikalnih čelnika za fotelje’
      (Izvor: http://www.jutarnji.hr/milanovic-porucio-roditeljima–dovedite-u-ponedjeljak-djecu-u-skole–ovaj-strajk-je-borba-sindikalnih-celnika-za-fotelje-/1426491/ )

      Laže li?
      Pa ne laže.
      Što će uče i profe dobiti?
      Nogom u stražnjicu. Pljuvačenje po forumima, društvenim mrežama, kafićima, mljekarama, a oni istinski sretnici i u lice.
      A u ponedjeljak će naše Sveto vodstvo obznaniti da se štrajk prekida i držati figu u džepu.

      Živi bili pa vidjeli!

      1. Pa za Mihalinca (NSZSSH)je štrajk već uspio. Bar je tako izjavio a to zaključuje na osnovi nepotpunih podataka o odazivu na štrajk. Dakle za njega nije bitno da li je ispunjen zahtjev već da li je ipak netko štrajkao. Glupost je ići u štrajk do ispunjenja zahtjeva kada Vlada prelazi u tehničku vladu kad te zahtjeve nema tko ispuniti. No vjerojatno će se ponoviti ono iz 2006.

    2. Pravo da pišemo neinformirane gluposti po internetu je opće, za njega se ne treba boriti.

  2. Koja? Pa zar ne vidite kako se klinci odnose prema vama ? Roditelji?
    Što im možete? Trpite ih i izlazite plačući iz razreda…
    Podržavate anonimne prijave roditelja na vaš rad? Pa za to se nikad nitko nije zauzeo. Sindikat? Vaša udruga? Jasno mi je kako stvari stoje da ne ispadne da živim na Mjesecu, ali što ste ikad pokušali protiv toga? Odgovara vam da idete linijom manjeg otpora?

    Da, što se štrajka tiče tako će najvjerojatnije i biti, ali tko vam kriv kad ste takvi kakvi jeste- i vi, a i vaši sindikalisti gore, no sad nikako ne treba odustati.
    Što ne štrajkate u vrijeme mature, upisa u srednju školu? Dobro da u 8. mjesecu ne organizirate štrajk. I neku večer u emisiji “OTVORENO” diskutirate u smislu vrednovanja učitelja u nekakvoj budućnosti, jer kao nije isto tko dobro radi, a tko ne, pa kao možda ovima koji manje rade manja plaća- barem je to tako bilo shvaćeno, a tko bi vas samo vrednovao da mi je znat 😀 Učenici , roditelji? Savjetnici?
    Inače, te vaše emisije u otvorenom su mi zbilja komične. Sjećam se kad je član vaše udruge prije nekoliko godina čitao pismo kolege koji više ne može izdržat teror učenika no istoga je za koji dan posjetila inspekcija jer su kao sumnjali da i on baš nije u najboljem redu-pa gdje to ima?

    1. Možemo i vrednovati kirurge, što s onima kojima pacijent umre ili osakaćen bude za cijeli život zbog nemara?
      A da vrednujemo novinare koji pišu li pišu…
      A naše zastupnike kojih ni vidjeti nije tamo gdje bi trebali biti?
      A Otvoreno je zaista bilo zatvoreno, a ne otvoreno!

  3. A i ova zvijezda Danica je too much. Ne znam s kojim razlogom visiš na ovom forumu ako ne radiš u školi. U svakoj rečenici koristiš 2. ili 4. lice samo da naglasiš kako ti nisi u sustavu školstva.
    Isto kao da ja sad na nekom forumu liječnika ili arhitekata stalno upadam s komentarima što bi trebali i što ne bi trebali uraditi.
    Ako ne radiš u školi što ti onda znaš kako je raditi u školi i što bi trebali napraviti.

    1. Hm…Zbilja se nasmijah 😀
      Pa što se opterećujete sa mnom, osvrnite se na ono što pišem
      Nemojte mi samo reći da nije točno gore navedno. Ne radite kako treba. Ponavljam:
      1. Štrajk za vrijeme mature
      2. Borba protiv anonimnih prijava i sl. gluposti, a ne samo za tih par kuna.
      Ne radim u školi, niti za ministarstvo, iskreno imam 8 razreda OŠ, ali moji najbliži su prosvjetari. Sretno!

  4. BlackHole – što se ljutite? Pravo je svakog čovjeka da obitava u onom kutku interneta kojeg odabere. Možda je ona tu da mi, bahati i preplaćeni učitelji i profesori ne zaboravimo glas naroda (napaćenog, naravno) koji je oštećen našim glupiranjem (čita se: borba za osnovna prava). Možda je ona djelatnik Blagoslovljenog nam Ministarstva poslana da špijunira o čemu piše ova sudbonosna organizacija. Ili je jednostavno Mirelica koja u slobodno vrijeme nema pametnijeg posla (u tom slučaju: cmok! cmok!) Ali ako ikad nađete forum na kojem se raspravljaju naši kirurzi i liječnici (nećete, jer oni imaju fine plaće), pobogu: javite nam!

    P.O.E. – ljutite se? Zašto? “Povijest je učiteljica života”. Što smo naučili iz novije hrvatske povijesti? Koliko traju prosvjetarski štrajkovi? (usporedi: šatoraši u Savskoj) I što dobijemo? Nije ni bitno. Dobili ili izgubili, koja je stvarna posljedica naših kukavičkih štrajkića? Nacija koja nas prezire i omalovažava, premijer koji se bez imalo straha i stida, prije samih izbora usudi pljuvati po nama. Zašto? Ne računa na nas na izborima?? Jer zna da smo “dudeki”: da po nama mogu gaziti koliko hoće, a velika većina nas će opet bezglavo glasati za iste. “Neinformirane gluposti” su cinizam, pesimizam i razočaranje u Zbornicu. (pre)Velika većina u Zbornici samo slijedi masu bez imalo vlastitih misli.

    Postoje kolege koji su voljni dići glas i boriti se, ali ih je premalo. Pita Zvijezda Danica što ne štrajkamo u lipnju. Zašto za to nema volje ni inicijative? Tko odlučuje o tome?? Mislite da nema kolega koji ne bi pozdravili odmor od dolazaka u vlastite domove od “nabrijanih” roditelja; prijeteće pozive u gluho doba noći; oštećivanje auta na školskom parkiralištu; ili objašnjavanje gdje vam se nalazi radna knjižica (osobni primjer) od strane ravnatelja i stručnih službi???? Štrajk u lipnju jedini ima smisla i donio bi konkretne rezultate. Zašto ga nikad nema? Zbog “neinformiranih gluposti”? Gdje su tada famozni vođe, veliki sindikalisti i borci za naša prava? (na ljetovanju)

    Vaše je pravo da se ljutite na mene i moje mišljenje. Ja Vas podržavam. Nebitno je da li ćemo mi pobijediti ili ne ovim štrajkićem. Bitno je sagledati prave, dugotrajne posljedice: još gore javno mišljenje ( a time i ponašanje prema prosvjetarima). Nije problem u 200-300kn, problem je u onima koji će slijedećeg lipnja doslovno pokupiti šamare zbog jedinica, a javnost o tome neće biti informirana putem naslovnih stranica, niti će ih sindikat štititi. Reći će im: ako imate love, tužite se privatno. A slijedeće god. opet uđite u razred s tim djetetom.

  5. Naša djeca – NJIHOVA djeca, Naši – NJIHOVI, mi – ONI…
    “Preuzmimo našu i državu u naše ruke .. !” kaže KGK u NY…
    … i to se zove Domoljublje.
    Nema ovo pismo nikakve veze sa štrajkom učitelja. Niti 1%.
    Ja ne znam koliko bolestan mora biti nečiji um da nešto ovako i dalje pretendira potpuno pretenciozno, separativno, huškački, destruktivno, agresivno, konfliktno i prepuno mržnje u svojoj energiji kojom je pisano. Desnica je uvijek jasno definirana: razoriti, uništiti, sabotirati, razgrabiti i privatizirati u formi selektiranih povlaštenih lobija svaki oblik socijalnog i društveno općekorisnog oblika funkcioniranja sustava. Jer, očito, društveno općekorisno je oblik komunizma i sve mora biti na razini rudimentalnog feudalizma da bi se zadovoljila patologija vladajuće sekte.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!