Gradonačelnik Belog Manastira: Učitelji koriste udžbenike jer su lijeni prenositi znanje na drugi način

(Baranja.hr) Uvijek je u vrijeme školskih praznika aktualno pitanje nabave školskih udžbenika. Kako onih za osnovce, tako i onih za polaznike srednjih škola. Kako vrijeme odmiče, cijene novih udžbenika vrtoglavo rastu, pa je za komplet novih potrebno izdvojiti pravo malo bogatstvo. Posebice kada se dogodi da se nečijom ”pametnom” odlukom iz upotrebe povuče dio školskih udžbenika, čime su učenici, bolje rečeno njihovi roditelji, prisiljeni kupovati nove, od kojih dio uopće nije potreban.

Hoće li baranjski školarci od vlastitih općina dobiti bar dio iznosa potreban za njihovu nabavu, upitali smo neke općinske načelnike i gradonačelnika Belog Manastira, Ivana Doboša. Većina ih je odgovorila negativno, a tek pojedini su u proračunima uspjeli pronaći određena sredstva kako bi bar djelomice sudjelovali u nabavi. Krenimo od jedinog baranjskog grada, čiji se učenici neće radovati subvencijama.

– Za nabavu novih udžbenika nismo predvidjeli ništa – kaže gradonačelnik Doboš, pravdajući se tankim proračunom i, što se Baranje tiče, najvećim brojem učenika. Ipak, dodaje, dio proračunskih sredstava utrošit će (ili su već utrošili) za učenike, pa su tako subvencionirali školsku kuhinju, te ljetovanje u Vili Baranja u Dramlju, odnosno prijevoz do tamo i natrag. Protivnik subvencioniranja nabave novih udžbenika je Anđelko Balaban, načelnik općine Jagodnjak. To naziva političkim ”spinovima” i podilaženjem nakladnicima te dodaje kako učenike treba poticati na čuvanje knjiga i korištenje starih udžbenika.

– Udžbenik bi trebao biti samo pomoćno sredstvo, ali pojedini učitelji su previše lijeni kako bi djeci prenosili znanje na neki drugi način – kaže Balaban, naglašavajući kako se s njim slaže cijelo Općinsko vijeće, pa su stoga odlučili uputiti apel svim učenicima OŠ Jagodnjak da svoje stare, a upotrebljive udžbenike ne bacaju, već da ih donesu u prostorije Općine te preuzmu nagradu u iznosu od 10 kuna po udžbeniku. Tako prikupljene udžbenike dat će socijalno ugroženima. Knjige neće sufinancirati ni u općini Bilje, čiji načelnik, Željko Cickaj, kaže kako su im proračunski prihodi bitno srezani (tri milijuna kuna) zbog mini porezne reforme. Sredstva nisu predvidjeli ni u općini Darda, gdje živi više od 600 osnovnoškolaca.

– Potrudit ćemo se pomoći pri nabavi školskog pribora, bilježnica primjerice – kratko odgovara načelnik Anto Vukoje.

4 Comments

  1. Učitelji koriste udžbenike jer su lijeni prenositi znanje na drugi način.
    Za antologiju.

  2. Jest za antologiju.
    Ali gospodin načelnik grada ima odgovornost, plaću i obraz to reći. E sad plaću neda, odgovornosti i nema, a obraz…? To su davno pokrivali partijskim knjižicama, a sada…

  3. Neka se ugledaju na neke druge županije i općine koje su platikle sve knjige osnovcima, a knjige će se koristiti 4 godine.Inače, žalosno je da lijeni(grado)načelnik ne zna kako rabljeni udžbenici vrijede više od 10 kn(prosjek cijene korištenih udžbenika je oko 50kn), a još je veća glupost na taj isti politikant ne zna kako država putem Centara socijalne skrbi nabavlja udžbenike(ili sufinancira 50% cijene udžbenika). Sad bi on ispao faca- nešto treba znati,provjeriti informacije, ophoditi se kulturno, zar ne? Ako mu ne pašu udžbenici, neka opremi svoje škole informatičkom opremom, a učenici mogu imati i tablete na nastavi…Hvala bogu, da imamo izbore svake 4 godine…

  4. Učeni načelnik općine išao je druge strići, a sam se vrlo brzo postrižen vratio!
    Iliti – htio je nešto reći o profesorima, a rekao je jedino o sebi, i tko je i što je!
    Utoliko je poraznije ako je točno naveo da cijelo općinsko vijeće misli kao on, jer je to pouzdan znak da nitko on njih ništa ne misli!
    No, to je manje važno – najbitnije je da IMAMO OPĆINU!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!