Maturanti: Ukinite državnu maturu, ona uopće nije odraz znanja

(Slobodna Dalmacija) Ovaj put nije bilo dojava, barem mi nismo čuli za njih, ali svejedno smatramo da je cila ova matura jedna velika farsa i praonica novaca, i triba je pod hitno ukinuti.

Govore nam tako, gotovo uglas, maturanti splitske Elektrotehničke škole, jedne od boljih strukovnih škola u Dalmaciji, netom nakon što su izišli iz učionica u kojima su pisali test iz matematike. Istodobno su iz učionica širom zemlje izišli i brojni njihovi vršnjaci, njih 30-ak tisuća, koji su jučer rješavali matematičke zadatke, i to većina njih na lakšoj, B-razini.

Naši mladi sugovornici su nam potvrdili da im je test bio prilično lagan i da su ga napisali bez većih teškoća, ali svejedno imaju niz pritužbi na državnu maturu i ozbiljno sumnjaju u njezinu vjerodostojnost.

– Stalno im cure podaci, a na kraju nagrabuse samo ona dica iz Pule. Sigurni smo da učenici u Zagrebu odavno imaju ispitne materijale, zato uvik i napišu najbolje. Lako je tako! A cila ta matura služi samo da bi oni u Nacionalnom centru imali razlog za postojanje i za svoje plaće. Neka ovo ukinu i vrate prijemne, kao što je bilo prije – govore nam elektrotehničari Frane Odak, Mario Mileta, Petar Komić i Ivan Prančić.

Stvar sreće

Tlaka im je, govore, nakon što im završi nastava, po deset puta dolaziti u školu i pisati te ispite, umjesto da stvar riješe jednim prijamnim, kako su to radile generacije prije njih. Osim toga, sve više fakulteta je, uz državnu maturu, uvelo i svoje prijamne ispite, koje uz to naplaćuju.

– Sve je ovo veliki stres i veliki trošak. Mi trošimo živce, a naši roditelji pare za instrukcije, a na kraju ta matura uopće nije odraz znanja, nego često i stvar puke sreće. Evo, mi smo sada imali puno pitanja s odgovorima na zaokruživanja, tu je velika šansa da pogodiš i ako ne znaš nešto. S druge strane, šta će nama elektrotehničarima soneti, i to još “Mistični soneti”, kada mi ionako svi poslije idemo na FESB, ili na FER, ili neki drugi tehnički fakultet? – buni se i maturant Ante Brstilo.

I još ga ljuti što tamo neki gimnazijalci “nabiju prosjek” na ispitima iz hrvatskoga, pa njima zauzmu mjesto na FESB-u iako nemaju pojma o osnovama elektrotehnike.

Ukratko, smatraju da je državna matura u startu nepoštena prema učenicima strukovnih škola i da favorizira gimnazijalce, a zbog ostalih manjkavosti najradije bi da je nema.

No, mala je vjerojatnost da im se želja ispuni, usprkos svim ovogodišnjim skandalima na maturi.

Nedostatak sredstava

– Dva su osnovna problema u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje. Prvi je što im Državno odvjetništvo švrlja po ustanovi još od jeseni, a drugi što nema dovoljno novca za provedbu državne mature. Ne pomaže ni činjenica da nema suglasnosti ni među vladajućima o tome treba li nam uopće državna matura – govori nam Željko Stipić, sindikalni čelnik i, kako kaže, “profesor vulgaris” u vrbovačkoj gimnaziji, pa mu je i samome dobro poznato koliko stresa cijela ova zavrzlama proizvodi kod učenika i kod nastavnika, a kod potonjih i puno neplaćenog rada.

No, čini se da se u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje ne uzrujavaju puno oko toga. Do zaključenja ovoga teksta nisu nam se udostojili odgovoriti ni na jedno od postavljenih pitanja koja muče tisuće maturanata i njihovih roditelja, a, sudeći po obavijesti na web-stranici Centra, trenutačno im veći problem predstavljaju “netočni medijski navodi”, nego neosporna činjenica da je milijunski vrijedan projekt državne mature ozbiljno uzdrman.
Naime, važeći propisi o polaganju državne mature kažu da svi učenici moraju u isto vrijeme i pod istim uvjetima pisati testove, a to se ove godine nije dogodilo – pa najmanje tri puta. Toliko znamo, a koliko tek ne znamo…

1 Comment

  1. A kako je moguće da ocjenjivači ispravljaju testove po cjeli cjelcati dan?
    Da li se smatra da je moguće da čovjek koji cijeli dan tamo sjedi i ispravlja bude dovoljno koncentriran na ono što ispravlja?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!