Visoko učilište Algebra i udruga čiji je predsjednik ministar Mornar javili se na natječaj Ministarstva

(Jutarnji list) Dva projekta iz visokoga obrazovanja koja su trebala biti financirana iz EU fondova u iznosu od oko sedam milijuna kuna eliminirana su iz natječaja nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dalo procjenu da je ministar znanosti Vedran Mornar u – sukobu interesa.

Priča je počela prijavom projekata na javni poziv Ministarstva znanosti u siječnju. Među prijaviteljima su bili zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i Visoko učilište Algebra zajedno s partnerom Udrugom MIPRO.

Neopoziva ostavka

Projekti su eliminirani u predzadnjoj fazi evaluacije, nakon što je ustanovljeno da je predsjednik Udruge (punog naziva Udruga za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku) – Vedran Mornar.

Udrugu je Mornar trebao zastupati od 30. lipnja 2010. do 30. lipnja 2015., no tijekom evaluacije projekata podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika. To je učinio 20. ožujka (ostavka je prihvaćena tri dana kasnije). Očito prekasno, jer Povjerenstvu za sukob interesa ta činjenica nije bila dovoljna za drukčiju prosudbu. Pa je u svome mišljenju napisalo:

“Činjenica da je dužnosnik Vedran Mornar 23. ožujka, na vlastiti zahtjev, razriješen s mjesta predsjednika Udruge MIPRO nije dostatna da bi se razriješio nastali sukob interesa dužnosnika. Naime, dužnosnik je četiri godine obavljao funkciju predsjednika Udruge te je razriješen nakon što je poziv već započet (i to nakon što je projekt prošao četiri od ukupno pet faza evalucije projektnih prijedloga). Ove okolnosti ukazuju na to da je nepristranost dužnosnika u trenutku prijave Udruge MIPRO na poziv narušena privatnim interesom dužnosnika”.

Prigovori nisu prošli

– Imali smo peh jer smo za partnera uzeli udrugu kojoj je ministar predsjednik, a činjenica da je odstupio s te funkcije nije pomogla. Tužni smo jer nam je očito svima promaknuo taj detalj, no sredstva nisu propala jer će ih dobiti netko drugi – komentira Mislav Balković iz Algebre, koja je zajedno s FER-om podnijela prigovor na odluku o isključenju projekata. Prigovori im nisu prošli, unatoč tomu što je prema budžetu projekta MIPRO-u trebao pripasti financijski udio od marginalnih 0,49 posto, na što su se među ostalim pozivali.

Upućeni tvrde da u prijavi projekta nema Mornarova potpisa, a u Ministarstvu znanosti to potvrđuju.

Dogovor s ministrom

– Ministar u trenutku prijave nije znao da se MIPRO prijavljuje – tvrdi glasnogovornica Gordana Zuccon. Inače, zahtjev za procjenom sukoba interesa uputio Mornarov pomoćnik Staša Skenžić u dogovoru s ministrom. Nadali su se da sve proći u redu jer je ministar Mornar podnio ostavku, ali…

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!