Sabina Glasovac: Posebno mi je drago što smo nastavnicima uspjeli povećati plaće

(Zadarski.hr) Kada je prije tri godine postala savjetnica, sada već bivšeg ministra Željka Jovanovića u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, mnogi su pomislili kako se Sabini Glasovac, mladoj zadarskoj političarki iz redova SDP-a, uspjeh dogodio preko noći.

No ova profesorica engleskog i njemačkog jezika, koja je sedam godina prije odlaska u Zagreb predavala u zadarskoj gimnaziji Franje Petrića, u aktivnoj je politici već gotovo pola života!

U tih sedamnaest godina prošla je sve stepenice politike, od mladeži do lokalnih parlamenata, a zadnjih godinu i pol vodi gradsku organizaciju SDP-a u Zadru.

Još uvijek je na privremenom radu u Zagrebu gdje kao pomoćnica Vedrana Mornara u Ministarstvu pokriva najveći resor: predškolski, osnovne i srednje škole. No, nakon pet radnih dana u Zagrebu, Sabina svaki petak popodne sjeda u auto i pravac – Zadar. Kaže, u Zagrebu je posao, a u Zadru srce. Vrlo zanimljiv odgovor za jednu – rođenu Slavonku!
(…)
Do odlaska u Zagreb radili ste kao nastavnica u srednjoj školi. Kako ste doživjeli prelazak iz učionice u Ministarstvo, s jedne na drugu stranu katedre?

– Bilo je poprilično stresno. Učionica ti omogućava da budeš kreativan, rezultate svog rada vidiš vrlo brzo, a ono što daješ učenicima dvostruko ti vraćaju. Ministarstvo je nešto drugo. Morate biti spremni na jako puno rada i angažmana i na to da rezultati jako sporo dolaze. Nema pljeskanja ni tapšanja po ramenu, ali ima jako puno kritiziranja sa svih strana.

Posumnjate li tada da ste donijeli dobru odluku prelaskom u Ministarstvo?

– Na trenutke to znati biti jako obeshrabrujuće, ali ja sam borac i volim izazove. Drago mi je da sam bila s druge strane katedre, da dolazim iz sustava i da znam kako stvari u praksi funkcioniraju. Baš zato što odluke donosite racionalno, nikad ne smijete zaboraviti odakle ste došli i da su nam naši profesori i nastavnici najvažniji. Zato mi je posebno drago da smo se, u trenutku kad su svima rezana sredstva, mi u ministarstvu jedini uspjeli izboriti protiv toga i kasnije svom nastavnom osoblju povećati plaće.

Hoće li se iduće školske godine ponoviti drama s asistentima za djecu s poteškoćama?

– Ne bi trebalo. Osigurano je dovoljno sredstava koja se povlače iz europskog socijalnog fonda. Evo u svibnju kreće natječaj, nadam se da će se provesti neometano i da su osnivači škola sada spremni i da znaju što im je činiti. Tu je ranije bilo dosta nesnalaženja.

Počeli ste mandat kao pomoćnica ministra Željka Jovanovića, a završit ćete ga kao pomoćnica ministra Vedrana Mornara. Tko je bolji ministar, Jovanović ili Mornar?

– Teško je to sada reći. Njih dvojica su potpuno drugačiji u pristupu, retorici, rješavanju problema. Ministar Mornar, s kojim sam i ranije surađivala na projektu e-upisa, veliki je stručnjak koji je poznaje sustav. Ali, ne dolazi iz politike, pa i sam nekad kaže kako mu je to problem jer se ne zna politički ponašati.

A Jovanović?

– One projekte koje je zagovarao Jovanović, od nužnog uvođenja građanskog odgoja do čišćih računa u financiranju visokih učilišta i sporta, apsolutno potpisujem i vrijeme će pokazati da je Jovanović bio u pravu i zagovarao prave stvari. Njegov najveći krimen u svemu bio je njegov direktni nastup i svijest da ima samo četiri godine za riješiti puno problema. Zato smo nekad rekli hop prije nego bi skočili. To nam je u Ministarstvu stvaralo jako veliki pritisak pod kojim bi nekad bilo jako teško raditi jer je on vrlo otvoreno ulazio u taj javni ring.
(…)
Prenijeli smo samo dijelove intervjua vezane uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Ostatak možete pročitati na portalu Zadarski.hr.

3 Comments

  1. De se vrati u razred, pa uživaj blagodati tih povećanih plaća!

    “Ministarstvo je nešto drugo. Morate biti spremni na jako puno rada i angažmana i na to da rezultati jako sporo dolaze. Nema pljeskanja ni tapšanja po ramenu, ali ima jako puno kritiziranja sa svih strana.”

    Ma što ne kažeš?!
    Vjerojatno te trebalo dugo nagovarati da se primiš tako stresna posla!

  2. tipično za naše bivše kolege koji zabrazde u politiku. lažu li lažu… uz sva povećanja kojima se ova mustra hvali, meni je plaća 600 kuna manja.
    no ne zavidim joj ni malo ako mora toliko lagati da bi dobila mrvicu moći i koju kunu više.

  3. što nije spomenula najveće projekte jovanovića; projekt judo stunjače i projekt udžbenici kad su roditeljima izvukli 50 miliona kuna iz džepa. pitanje je samo uz koju proviziju? na to odgovor nećemo dobiti.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!