Od jeseni u 20 škola prve digitalne učionice s tabletima

(HINA/Novi list) Učenike i nastavnike prvih 20 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, uključenih u inicijalnu fazu pilot projekt e-škole, od jeseni očekuje najmanje jedna učionica povezana bežičnom mrežom, opremljena pametnim pločama i tabletima, a neke od njih i video-konferencijskom opremom.

Svi će nastavnici četiriju predmeta: matematike, kemije, biologije i fizike, dobiti laptope, a ostali nastavnici u tim školama tablete.

Škole će dobiti bežičnu mrežu, e-dnevnik za one koje ga dosad nisu koristile, smart-tv ekran, nekoliko prezentacijskih uređaja, te svu potrebnu tehničku i aplikacijsku podršku kako bi se postepeno dio gradiva predavao u digitalnom obliku.

Najavljeno je to danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta tijekom potpisivanja ugovora između Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET-a i 20 škola i njihovih osnivača, gradova ili županija koje su prve uključene u pilot-projekt »E-škole-razvoj sustava digitalne zrelosti škola«.

Odmah nakon potpisivanja ugovora, kreće natječaj za javnu nabavu javnu nabavu opreme, usluga i mreže, tijekom ljeta će se škole tehnološki opremiti, a početkom nove školske godine u 13 osnovnih i 7 srednjih škola, iz svih dijelova Hrvatske, učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole te prvih i drugih razreda srednje škole, očekuju prvi koraci u digitalno opremljenim učionicama.

Za nastavnike i ostalo osoblje škole tada počinje i edukacije za korištenje opreme i aplikacija.

Jednako tehnološko digitalno opremanje, kakvo od jeseni dobiva prvih 20 škola, do 2018. godine dobit će i preostalih 130 škola uključenih u pilot projekt e-škole.One kreću s digitalnim opremanjem početkom 2016. godine, da bi do 2018. godine podigle svoju »digitalnu zrelost« bar za jedan stupanj.

Predviđeno je da se tabletima za sve učenike i svom potrebnom digitalnom podrškom opremi najmanje jedna učionica u školi, a ovisno o veličini škole i sredstvima koja su na raspolaganju u pojedinim školama, tijekom provođenja projekta opremit će se od jedne do četiri učionice, kazala je zamjenice ravnatelja CARNeta, voditeljice projekta Andrijane Prskalo Maček.

Nakon evaluacije faze pilot projekta, planira se u njega uključiti i ostale škole, tako da bi do kraja 2022. godine imali 840 digitalno unaprijeđenih škola, za što se planira uložiti ukupno 180 milijuna eura, najavila je.

»Najvažnije je da će se odmah krenuti s uvođenjem aplikacija koje će omogućiti učenicima da se priključe i sa svojim uređajima, mobitelim, tabletima ili laptopima, a nastavnici će da odmah moći koristiti sve sadržaje koji danas postoje na CARnet-ovim servisima ili drugdje na internetu«, kazao je ravnatelj CASRNET-a Zvonimir Stanić.

Napomenuo je da se krajem godine donosi novi kurikuluum, koji će definirati što djeca trebaju naučiti u školi i nakon toga se kreće u proizvodnju tih sadržaja u digitalnom obliku, odnosno poticanje nakladnika za proizvodnju digitalnih sadržaja prema novom kurikulumu.

U e-projekt ušle su različite škole iz svih dijelova Hrvatske, od Dubrovačko-neretvanske županije sve do Vukovara.

S područja Zagreba izabrane su ukupno 23 škole, a u inicijalnoj fazi danas je ugovor potpisala samo jedna, Osnovna škola Izidora Kršnjavoga.

Specifičnost te škole je što ima i Školu u bolnici u dječjoj bolnici u Klaićevoj pa će digitalizaciju osjetiti i ta škola. Uvođenje e-dnevnika u Kliniku za dječje bolesti Zagreb bit će omogućena bolja i brža komunikacija škole u bolnici, kazala je ravnateljica škole Lidija Sosa Šimenc.

3 Comments

  1. Pod kreativnom nastavom se podrazumijeva tablet, možda marke Samsung?
    Dosegli smo plafon!
    Možda je negdje, šutnja zlato!??1

  2. Ne znam zašto i kako je ministar putovao u Koreju, ali ako će OS biti Android, a to mi se čini najlogičnijim odabirom, što je čudno da to bude Samsung. Ja mislim da je na svijetu pola Android tableta i smartphonea Samsungovih.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!