Vinković: Mornar se priprema za smjenu vlasti

(Index.hr) Ministar obrazovanja Vedran Mornar odlučio je zatražiti (i platiti) izvješće Instituta za medicinska istraživanja o uvođenju bežične i žične konekcije u škole, izazivajući tim potezom žestoke reakcije jednog dijela stručne javnosti.

Dejan Vinković, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu i ravnatelj Instituta sinergije znanosti i društva u Čakovcu, na svojem Facebook profilu obrušio se na Mornarovu odluku, ističući kako se radi o prvorazrednome skandalu. Vinković, naime, smatra kako se radi o pogodovanju Radovanu Fuchsu, bivšem HDZ-ovom ministru obrazovanja i predsjedniku HDZ-ovog Odbora za znanost i visoko obrazovanje.

Podsjetimo, Fuchs je ujedno i pomoćnik ravnateljice Instituta za medicinska istraživanja, Ane Lucić Vrdoljak.

Kruha bez motike

“Ovo je primjer nečega što bi trebo biti prvorazredni politički skandal – jer se javni novci troše na politička podilaženja i privatne usluge: ministar Mornar “zatražio” je od Instituta za medicinska istraživanja da napravi studiju i ispita šteti li bežična veza učenicima. Za početak, u pozadini nije da je ministar to “zatražio”, nego je prijedlog došao s IMI-a od strane bivšeg ministra Fuchsa, koji se dosjetio kako dobiti pare ni za što.

Naime, pitanje neionizirajućeg zračenja je regulirano zakonom – ako je tablet ili WiFi pušten na tržište ONDA VEĆ ZADOVOLJAVA ZAKONSKI KRITERIJ ZAŠTITE OD ZRAČENJA! A mora zadovoljiti i kriterije EU po tom pitanju! U protivnom bi djeca isto tako bila u problemima kod kuće gdje postoji WiFi & tablet!

Ako pak je tu u pitanje to da se netko buni oko “opasnosti od zračenja”, dovoljno je zatražiti obično mišljenje IMI-a u kojem će oni citirati stavke zakona i pozvati se na velike svjetske meta-studije koje su sve te teme o kojima pričamo detaljno obradile, kao uostalom i na EU regulativu koja se temelji na tim istraživanjima. Stoga je glavno pitanje zašto se ovdje plaća čitava “studija” koja će ko fol nešto “istraživati”? Što će to IMI “istražiti” na tu temu a da već nije istraženo daleko rigoroznije i s daleko većim uzorkom negli što će to biti u ovom slučaju i UGRAĐENO U EU REGULATIVU?

Pogodovanje Fuchsu

U stvarnosti se radi o nečem drugome – pogodovanje Fuchsu (koji je utjecajan unutar HDZ-a u resoru znanosti i obrazovanja) je zapravo ministrova priprema za smjenu vlasti. NEMA nikakvog opravdanja za ovakvo trošenje novaca i ovo nam govori jako puno o tome kako MZOS i političari vide uvođenje tehnologija u škole – kao priliku za isisavanje para! I sve to ministar još spina kao vrlo mudar potez!

Ne mogu a da ne kažem kako javnost koja prihvaća ovakvo ponašanje ministra uistinu zavrijeđuje da ima obrazovni sustav kakav ima i da ga se pljačka uz smješak u TV kameru!” , zaključuje Vinković na Facebooku.

Index je zatražio objašnjenje i od Ministarstva i od Instituta te ćemo ista objaviti čim ih dobijemo.

1 Comment

  1. O što ste kazali i rekli, da još ima mogućnosti smanjenja plaća prosvjetarima iliti naš Mornar još mora utrošiti, utrošiti, utrošiti.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!