Iz škola odlazi 300 najboljih hrvatskih učitelja: Država ih posuđuje na pet mjeseci

(Jutarnji list) Prvi put nastavnici u Hrvatskoj dobili su zakonsku mogućnost da ih se kao zaposlenike škola na godinu dana angažira na drugim poslovima osim onoga u nastavi. Priliku da iskoriste tu mogućnost imat će već 2. travnja i 15. svibnja, kada će biti raspisani prvi javni pozivi ovakve forme.

Izmjena zakona

Iz škola bi prvih 300 nastavnika trebalo otići s novom školskom godinom u rujnu, a u njih se vratiti sredinom siječnja 2016.

Njihovo će ih radno mjesto čekati nakon što odrade poslove vezane uz reformu školskih kurikuluma.

– Cilj je da država posudi iz škola najbolje nastavnike jer je ovaj projekt od državnoga interesa i ne postoje zakonske, tehničke i financijske prepreke za provođenje reforme kurikuluma – rekla je Sabina Glasovac, pomoćnica ministra obrazovanja, na skupu 700 ravnatelja osnovnih škola okupljenih u Vodicama.

Umjesto da rade u školi, nastavnici će od 1. rujna ove godine u punoj satnici raditi na reformi školskih kurikuluma. Plaće će dobivati iz državnog proračuna u visini njihovih sadašnjih plaća, a škole iz kojih su privremeno izmješteni imat će mogućnost na određeno vrijeme zaposliti zamjene – objasnio je Boris Jokić, voditelj ekspertne skupine za izradu kurikuluma. Za plaće zamjena osiguran je novac u proračunu u visini od 14 milijuna kuna.

Da bi nastavnici uopće dobili mogućnost zamrzavanja statusa u školi, bile su potrebne izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju. Iako je zakon mijenjan zbog potreba reforme, mogućnost nastavničkog angažmana na drugim poslovima bit će trajna.

Po novome, naime, zakonska formulacija glasi: kada to zahtijevaju potrebe, ravnatelj škole će radniku na prijedlog ministra i uz radnikovu suglasnost omogućiti rad na poslovima vezanima uz nove potrebe u ili izvan škole. Zakonom je propisano da će najdulji rok rada na drugim poslovima biti godinu dana, tijekom koje škola može sa zamjenom zasnovati radni odnos na određeno vrijeme. – Ovim smo stvorili zakonsku pretpostavku da nastavnici rade na projektima od nacionalnog interesa – objasnila je Sabina Glasovac.

Bez preseljenja

S obzirom na činjenicu da je sjedište tima za izradu novih školskih kurikuluma u Zagrebu, Jokić je pojasnio da neće biti potrebe za preseljenjem angažiranih nastavnika iz drugih krajeva Hrvatske.

– Cilj nam je okupiti najbolje nastavnike iz svih dijelova Hrvatske, a njihov rad bit će uglavnom baziran na komunikaciji putem interneta te kroz videokonferencije. Po potrebi, dolazit će u Zagreb – pojasnio je.

Unatoč skepsi pojedinih ravnatelja koji se boje da će teško dobiti adekvatnu stručnu zamjenu za svog nastavnika, ovakav plan podržala je Udruga ravnatelja osnovnih škola.

– Ne očekujem probleme jer ravnatelji škola znaju što donosi reforma i mi smo joj dali podršku. Ne bojimo se da ćemo izgubiti najbolji kadar jer je to privremeno rješenje. Odlazak najboljih nastavnika iz škola neće se odraziti na kvalitetu rada iz većine struka – tvrdi Nikica Mihaljević, predsjednik Udruge ravnatelja, priznajući da je problem moguće očekivati s deficitarnim nastavnicima iz matematike.

4 Comments

  1. Šta nije bilo govora o godinu dana, a ne pet mjeseci?

    I, ako je pet mjeseci, vraćaju se kad drugo polugodište već počne. Možda je bolja ideja da to obave preko praznika.

    1. Koliko sam ja shvatila još iz onoga natječaja kada se birao voditelj ekspertne skupine i pet članova, znači valjda nekakvog glavnog tijela u izradi strategije, svi su leteći osim tog koji je na čelu (Jokića), zapošljavaju se po nekakvim fazama. Već sam prije napisala negdje, a i dalje sam umjereno optimistična. Vidjet ćemo.

      Po novome, naime, zakonska formulacija glasi: kada to zahtijevaju potrebe, ravnatelj škole će radniku na prijedlog ministra i uz radnikovu suglasnost omogućiti rad na poslovima vezanima uz nove potrebe u ili izvan škole.

      Haha, konačno zakonski okvir po kojem će nastavnici moći položiti ispit za ložača i preuzeti posao domara kad ovaj ode u penziju.

  2. Konačno i nastavnici imaju mogućnost izravnijeg utjecaja, nadziranja i kreiranja.

    1. Čisto sumnjam u mogućnosti izravnijeg utjecaja i kreiranja! Ono nadziranja, hm.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!