Nema novca, upitna i državna matura?

(Večernji list) – U našem proračunu nema novca da se Carnetu plati informatička podrška u organizaciji i provođenju državne mature – požalila se na jednom skupu u Ministarstvu obrazovanja ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić, koja je pažnju javnosti skrenula hvaljenjem da je Centru, otkako je došla, uštedjela desetak milijuna kuna. Upućeni su posumnjali u njezine uštede, upozoravajući da tom štednjom može dovesti u pitanje državnu maturu. Kad joj je ravnatelj Carneta Zvonimir Stanić najavio da će ove godine, prvi put otkako se državna matura provodi, naplatiti te usluge, ravnateljica Jukić je, prema našim informacijama, odgovornost prebacila na Carnet i Stanića.

Kako će se problem riješiti i mogu li ovogodišnji maturanti imati problema, jučer u Centru nismo dobili službeni odgovor. Neslužbeno nam je rečeno da se razgovori između dviju ustanova vode i da je to “ne samo naš nego i Carnetov problem”.

– Da, zatražili smo da i Nacionalni centar sudjeluje u troškovima opreme koja se koristi za organizaciju i provođenje državne mature. Morat ćemo svi zajedno naći novac ili moliti boga da se oprema ne pokvari – prokomentirao je ravnatelj Carneta Zvonimir Stanić. Dodao je da su do sada sve troškove pokrivali svojim novcem.

– Nama se iz godine u godinu proračun smanjuje tako da ni mi više nemamo novca. Podmetnuli smo leđa kad se uvodila državna matura, ali od tada je prošlo pet godina i vrijeme je da se nabavi dio nove opreme, a dio servisira – objašnjava Stanić.

Riječ je o četiri milijuna kuna, a iako strepe da bi mogli dovesti u pitanje provođenje državne mature, profesori i ravnatelji srednjih škola vjeruju da će “uskočiti” Ministarstvo jer u izbornoj godini problem si s maturom ne mogu dopustiti

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!