Mira Bićanić o obrazovanju pod šljemom: Objasnite djeci zašto

(Lupiga) Fašizam, ksenofobija, homofobija i hipernacionalistički stav koji zagovara prirodna prava većinskog naroda spram nacionalnih manjina – svjetonazorske su “vrijednosti” dobroga dijela hrvatske omladine, kaže nedavna GONG-ova anketa provedena na temu političke pismenosti među maturantima, od kojih je većina punoljetna, dakle – za glasanje spremna.

Iako se zabrinuti dio kulturne javnosti pita kako je to moguće, kao i dosada neće biti nikakvih inicijativa usmjerenih na otkrivanje srži problema i detektiranje njegova uzroka, a dijagnoza će ostati. Povremeno medijsko bavljenje temom stanja u hrvatskoj prosvjeti uglavnom je svedeno na senzacionalističku i površnu obradu tek motivskih jedinica: nasilja u školama i loših uvjeta rada. Na primjeru slučaja pobune na Filozofskom fakultetu 2009. g. društvo – među njima i dobar dio tzv. intelektualne elite – jasno je pokazao nerazumijevanje spram mladih i njihovih pravedno artikuliranih zahtjeva.

Kao srednjoškolskoj profesorici, duboko uronjenoj u otužnu praksu hrvatskog školstva, meni je posve jasna patologija slučaja, kao i mnogim frustriranim kolegama koji se nikada nisu uspjeli izgraditi u poželjan arhetip državotvornoga, ograničenog poluinteligenta koji “zagovara” političke umjesto humanističkih vrijednosti. Autsajderima, kojima prosvjećivanje mladih ne znači falsificiranje povijesti – posve je jasno: odgovornost leži u svim segmentim jalovoga, polariziranoga i neprosvijećenog društva čija problematika pada upravo na pleća onih koji misle drukčije – jer misle, a dobar dio odgovornosti snosi upravo prosvjeta.

Hrvatske zbornice u 90-ima su bile pretplaćene na Hrvatsko slovo; svakom tko je barem jednom u rukama imao ove opskurne, fašistoidne novine za kulturu ne treba objašnjavati njihov sadržaj. No isti se suvereno prelijevao u predavački školski diskurs, a katastrofalno koncipirani udžbenici tih godina – situacija se počela poboljšavati tek poslije 2000. – išli su tome na ruku.

Evo nekih bisera iz tog vremena: Fran Galović 1914. u Mačvi pao od srpske ruke, Mile Budak, ugledni hrvatski pisac. NDH kao višestoljetna, pravednička težnja hrvatskoga naroda za samostalnošću, Bleiburg kao “dokaz” zločinačke Titove vlasti iz čega treba iščitavati njezin karakter narednih 45 godina. Omražena ćirilica, uzgred spomenuta, iako dijelom srednjovjekovne baštine hrvatske i južnoslavenske pismenosti, zvana hrvatska…

Naravno, sve je bilo i još uvijek je začinjeno pričom o cijelopovijesnoj ugroženosti Hrvata i hrvatskom martirstvu… Nabrojani obrazovni ekscesi tek su djelić klime koja je vladala 90-ih, a nastavnici koji se nisu pridržavali nepisanih ili, kao što vidimo, napisanih političkih stavova, na neki su način bili osuđeni na rad u poluilegali i prozivani kao sumnjiva lica od strane instaliranih ravnatelja.

Šovenski nastrojen kadar nerijetko se u učionicama dokazivao na učenicima nevećinske nacionalnosti prozivajući ih zbog zločinačke prošlosti njihova naroda, što su mi povjeravala djeca, od 1997. g. otkad radim. Pitam se: tko će iskupiti njihovo poniženje?! Dodamo li ovome “brigu” Rimokatoličke crkve čije se djelovanje kod nas zbog mnogočega ne doima kozmopolitskim, a još manje moralnim, uvođenje vjeronauka u škole i notorne gluposti u koje su vjeroučitelji i svećenici tih godina, a dobrim dijelom i danas, uvjeravali djecu, otprilike dobijemo poraznu statistiku mladih, dobro odgojenih Hrvata iz GONG-ove ankete:
“Čak 64,3 posto srednjoškolaca potpuno se ili dijelom slaže s time da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje, 45,9 posto srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost neka vrsta bolesti. Nešto više od dvije petine anketiranih slaže se potpuno ili djelomično s tvrdnjom da bi Hrvati u Hrvatskoj trebali imati veća prava od pripadnika drugih naroda, a otprilike isto toliko slaže se s time da treba zaustaviti svaki pokušaj progona hrvatskih vojnika zbog eventualnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. Tek 27 posto smatra da je NDH bila fašistička tvorevina.”

Kada bismo istom anketom propitali stavove njihovih predavača, onih koji prosvjećuju, možda bi rezultati bili još porazniji, a oni koji tako ne misle, još će dugo, možda i zauvijek, biti etiketirani kao liberali, ateisti, komunjare, alternativci itd.

Odlazak na jednu ekskurziju u inozemstvo; srednjoškolci su u autobusu slušali Edu Maajku, pjesmu “Jebo vladu”, koja je “vulgarnošću” šokirala njihove profesorice pa su im naredile da izvade taj CD i zatim su stavile svoj izbor – Miroslava Škoru, cupkajući na blažene zvuke slavonskog poete, proslavljenog izjavom kako nema veze što je obnovljen Stari most u Mostaru, “srušit ćemo mi njega opet”.

Uputila sam komentar kolegicama je li bolji lik i djelo fašista od mladog repera buntovnika? Odgovora nije bilo, tek podcjenjivačko, malograđansko tupilo u zjenicama prosvjetiteljica na čijim su se prsima zibali zlatni križići. Kako, dakle, liječiti bolesno tkivo društva ako se bolest ne razumije ili svjesno poriče počevši od tzv. obrazovanih, od društveno-političke elite? Kako privoliti ozbiljne i odgovorne intelektualce da rade u školama za 5000 kuna, jer se jedino takvima može povjeriti i odgoj i obrazovanje koje će pravovremeno korigirati opasne predrasude stečene u porodici ili pod malignim društvenim utjecajima? Usput tek možemo zaključiti, uime svih nas s obaju polova, da nas je nekako na pola puta između Edinoga pjesničkog pokliča ”Jebo vladu” i Sanaderova “Idemo dalje” sustiglo prokletstvo koje stane u tri Štulićeve riječi: Ravno do dna. Objasnite djeci zašto.

17 Comments

  1. Ingeniozan članak, savršeno secirana povijest bolesti hrvatskog društva i školstva kao sastavnog dijela tog društva!
    Devedesete su vratile ovu zemlju u polufeufalno doba. Tad je isplivao ovaj talog koji poput olova vuče domonivu u ambis već dva desetljeća, tad je počinjena privatizacija, majka svih zločina nad Hrvatima, tad se pokazala istinitom ona narodna – mir lopove vješa, a rat ih časti!
    Đole je napisao upravo savršenu pjesmu o devedesetima, koja je odlično uklapa u ovaj članak!
    Dakako, kad ovakve stavove iznosite pred profesionalnim Hrvatima, oni odmah detektiraju tko ste i što ste, poznaju Vaš genom kao svoj džep!

    1. Žalosno je što se stavovi “većine” mladih ocjenjuju prema subjektivnoj anketi neke udruge. Koja nije bila u stanju ni imati svoje promatrače na većini izbornih mjesta.
      Zašto kriviti mlade!? Okrivite sve učitelje koji uče tu djecu! Pa netko je te mlade to naučio, a nisu samo roditelji. Zanima me koje su to predrasude? Očito da ima u našoj državi i dalje onih koji ne mogu dopustiti da netko sluša Škoru I Sude mi, nego bolje Cecu da vrte… Očito je bolje da djeca budu buntovnici i “jebu Vladu” ili možda profesore ili ih šalju u “rodni kraj”.. To ih očito trebao učiti, a ne da poštuju i preispituju autoritet, da vole svoje i poštuju tuđe!
      Strašno koliko mržnje ima u ljudima koji se skrivaju pod krinkom zaštite prava manjina!!

      1. Moram priznati da ne vidim ono što Vi vidite.
        recimo, ta mržnja koju spominjete – gdje u članku nalazite mržnju? Istina, stil jest oštar, ja, recimo, Škoru nikako ne bih nazvao fašistom, volim ga poslušati (doduše, ne Sude mi, ima on boljih od te), ali gdje je ta mržnja? Dokle ćemo više svako mišljenje koje nije usklađeno s našim nazivati govorom mržnje?
        Činjenica je da je dobar dio našeg društva zatvoren prema drugima i drugačijima, netolerantan, da ne kažem – primitivan. Kako biste Vi, dragi Mars, objasnili činjenicu da u drugom po veličini hrvatskom gradu kamenoklesar u gluho doba noći pod zaštitom jakih snaga reda, svi pod fantomkama, mora macom i dlijetom ukloniti natpis koji bi u svakom civiliziranom čovjeku morao pobuditi gađenje?
        Kako objasniti činjenicu da je danas dobar dio mladih konzervativniji i netolerantniji nego generacija njihovih roditelja? Za to su, kažete, krivi učitelji?
        Odgoj se, ako ne griješim, donosi iz roditeljske kuće. Profesor u dva sata tjedno teško može ispraviti krive Drine za koje su odgovorni i roditelji, i društvo, i mediji.
        Ne treba ovoj zemlji velikih domoljuba i rodoljuba. Takvi su i doveli Hrvatsku tu gdje je sada. Domovina se voli srcem, a ne ustima i galamom.
        Pozersko držanje ruke na srcu za intoniranja himne (ovi zdesna redovito se, iz nekog razloga, drže za želudac – ili su gladni, ili im je anatomija slabija strana),vješanje križeva po sebi i slične manifestacije kvazi – domoljublja isprazne su i jalove!
        Po meni, da bi netko bio smatran domoljubom, dovoljno je i to da uredno plaća poreze državi koju toliko voli, te da poštuje njene zakone!
        Koliko velikih Hrvata zadovoljava ove uvjete?
        I da, uvaženi Mars, bilo bi kudikamo bolje da mladost malo više j… Vladu, a malo manje se klanja autoritetima!

        1. U redu, poštovani Žukov, možda nije mržnja, ali nije ni daleko. Vrlo lako se može pročitati netrpeljivost prema drugačijem stavu, a opet se proziva one koji drugačije misle. Traži se buntovništvo, ali samo prema Crkvi, Škori i domovini, ali ne biti i buntovnik prema različitostima, tu tražimo ravnopravnosti i poštivanje drugačijeg.
          Ovo što sam napisao o učiteljima je bilo u ciničnom tonu. Naravno da učitelji ne mogu ispraviti onaj odgoj i stav koji djeca dobiju kod kuće, A nemaju ni vremena za to.
          Ne znam odakle vam taj podatak da je dobar dio mladih netolerantan. Točno je da ima nekolicina, ali toga ima u svakom društvu. Pogledajte i “razvijenije” zemlje.
          I naravno da se ne treba klanjati autoritetu, tu se potpuno slažem, uvijek treba kritički biti nastrojen..

          1. kad mladi nemaju posla nemaju ni perspektivu i traže krivce za takvo stanje.tu se javljaju političari koji, da bi mogli i dalje pljačkati, dijele i svađaju narod.pogledajte tu razinu komunikacije u javnom prostoru,te prijetnje, dijeljenje na kriminalce i jugonostalgičare, pogledajte te moralne političke nule koje su okupirale medije kako se trude zagaditi prostor i napraviti pravu balkansku krčmu. pogledajte te profašističke poruke crkve koja kao i uvijek puše u isti rog s tom kriminalnom politikom. svi smo tu žrtve a posebno mladi i nije nikakvo čudo što imaju takve stavove. mi ih u školi učimo da je najvažnije biti čovjek, da se drugome ne želi i ne čini zlo, da trebaju pomagati potrebitima ali u borbi s destruktivnom politikom a onda i s takvim medijima bojim se da nemamo šanse. a što se tiče škore koji ima krasne pjesme njegov ga je zadnji potez (kad je pjevao osuđenom ratnom zločincu i bjeguncu pred hrvatskim pravosuđem) potpuno diskreditirao kao ikakav pozitivan primjer bilo kome. valjda je zato toliko i prisutan u medijima.

          2. Ma kako nemamo šanse!?
            Zar ne postoje primjeri u kojima su sposobni i pametni mladi ljudi pobijedili na izborima i obnašaju vlast i imaju priliku nešto promijeniti. Lako je tražiti krivce za ovako s(r/t)anje. Ali pomiriti se s činjenicom da nemamo šanse i da se ništa ne može promijeniti, to je ono što svi vladajući žele. A i mladi su se utopili u to sivilo i kukaju nema posla, nema perspektive, a rijetko tko bi nešto učinio da to promjeni? Najlakše kukati i jadikovati.
            Da učimo ih u školi da budu ljudi, ali ne i da budu samostalni, kritični, sposobni… Da ne čekaju da se stanje u državi promjeni, nego da ga mijenjaju!

          3. “Vrlo lako se može pročitati netrpeljivost prema drugačijem stavu, a opet se proziva one koji drugačije misle. ”

            tu ste me pogubili jer šta god da ste to lako pročitali niste dobro dalje iskomunicirali…ja sam pročitao samo netrpeljivost prema onima koji su netrpeljivi prema drugačijem…drugim riječima šovinistima i raznim fašistoidnim oblicima koji bujaju u lijepoj nam našoj. to se ne broji pod različito već pod necivilizirano…ako je škoro ok jel može onda i riblja čorba? nema veze šta je bora četnik super su mu pjesme?

  2. SunTzu, kako bi vi djecu programirali? Da budu netrpeljivi prema Vladi, Škori, Saboru, Crkvi i tko zna sve što želite, ali da ne budu netrpeljivi prema manjinama, romima, gay udrugama, tamnoputima i sl.? Pa ne može to tako. Djecu treba odgajati da poštuju SVE! I institucije i učitelje i vjeru drugoga, i samo tako ćemo imati mlade koji neće mrziti nikoga. A u ovom podijeljenom narodu, odgaja se da jedne volimo a druge mrzimo, nije bitno na koje strane mislim. I u takvom je tonu bio i tekst. S jedne strane se traži ravnopravnost i tolerancija, a s druge strane se zagovara neravnopravnost i netolerancija!

  3. ja djecu ne bih programirao. ja bih rado učio da misle svojom glavom. tada u teoriji ne bi trebali nikoga mrziti a bijedni pojedinci poput škore i omiljenih mu ratnih zločinaca ostali bi sitne fleke na marginama zbivanja odakle bi sami otpali u zaborav. Djecu treba odgajati da misle. Tako će poštovati samo one koji poštovanje zaslužuju. Ja sam recimo od kada znam za sebe ateist. Prema crkvi sam počeo biti netrpeljiv onog trena kada se počela miješati u politiku, zdravstvo i sl. ja sam dakle oduvijek smatrao stajališta RKC prilično nazadnima međutim moj odgoj mi je omogućio da poštujem tuđe izbore i nije me ni najmanje smetala RKC i njezini stavovi do trenutka kada su si uzeli zdravo za gotovo da meni govore kako bih ja trebao živjeti, da na misama govore za koga treba glasati te da koriste propovjedaonicu za širenje mržnje prema drugačijima (vrlo kršćanski jel?). prije nego skoči moj uobičajeni sugovornik za religijska pitanja (pozdrav g. žukov) jasno mi je da nisu SVI svećenici takvi i da nisu SVI vjernici ovce. na žalost ove druge se ne čuje i ne vidi u medijima i nemaju pristup širokoj publici. nadalje prema vladi i saboru treba biti netrpeljiv kada ne radi u interesu naroda koji ju je izabrao i plaća(njen izbor), prema škori treba biti netrpeljiv kada javno zastupa fašistoidne stavove (i prema vladi opet jer ne zauzima oštrije stavove po takvim pitanjima, no primjetite opet to je škorin izbor). nitko ne bira biti manjina niti rom niti gay niti tamnoput i sama činjenica da vam takva elementarna razlika promiče je zabrinjavajuća i odraz kulture gluposti koja se od 90ih godina sustavno propagira u našem društvu.

    1. Blagodarim, kolega SunTsu, klanjam se do poda!
      Zar ste stekli dojam kako ja skačem, ili zaskakujem sugovornike?
      Nikako, kad Vam kažem, osim argumentima! Ovaj put se, kakogod, gotovo posve slažem s Vama.
      Ova zemlja je kontaminirana jeftinim nacionalizmom, netolerancijom, nemanjem stava, beskičmenjaštvom i to zahtijeva detaljnu detoksikaciju. To pogotovo vrijedi za Zbornicu, kao za nijedan drugi segment društva. Ključ je u školstvu oslobođenom politike, u zadovoljnim i motiviranim nastavnicima, stručnim i obrazovanim ravnateljima, u ulaganju u taj sektor koje nadilazi razinu predizbornih lupetanja.
      Dakle – uglavnom utopija!
      Glede Vaših crkovnih stavova nemam većih zamjerki. I sam sam napuštao crkve u kojima su svećenici s oltara držali frenetične političke homilije. Dakle, razumijem i Vas kao ateista, da Vam to smeta!
      Nažalost, ispostavlja se da je Savonarola bio posvema u pravu kad je rekao:
      “Prva Crkva imala je drvene kaleže i zlatne prelate, a današnja ima zlatne kaleže, ali drvene prelate!”
      Kako vidite, u 500 godina nije se puno tog promijenilo!
      Međutim, misliti glavom i ne klanjati se nikome sem Ocu na nebesima ima svoju cijenu u državi kakova je Hrvatska!
      O, još kako…

  4. A kada se to Crkva počela uplitati u Vaš život i govori vam kako da živite? Što vam Crkva brani kao ateistu?
    Vladu i Sabor je izabrala većina glasača, tako da treba poštivati odluke većine, živimo u demokraciji, ali nitko ne kaže da ih se ne smije kritizirati i na kraju i smijeniti ako ne rade u interesu građana! A čemu biti netrpeljiv prema ikome. Postoje načini na koje se može izraziti svoje nezadovoljstvo i zašto tako ne reći svoj stav?
    Zanimljiv je stav da Vi određujete prema kome treba biti netrpeljiv!?!?!?
    Pa zašto bi svi bili netrpeljivi prema istima? Kad već zagovarate netrpeljivost, zašto mislite da je baš vaš stav ispravan???

    1. uuuu toliko pitanja!
      dakle crkva se počela uplitati u moj život u 90im godinama prošlog stoljeća kada je rečeno da naglo moram odabrati vjeronauk ili etiku ali mi je rečeno i da ako odaberem etiku mogu imati problema. spomenuo sam već političko agitiranje sa propovjedaonice a šta je to nego uplitanje u moj (i tuđe) živote.
      Vladu je sastavio premijer a ne građani, ponovite si to malo.
      Sabor doduše popunjavaju kao građani pomoću izbornog zakona koji je takva muljaža koju je 90ih složio HDZ gdje se svaka urbana sredina pegla sa istim ili većim brojem sela i zaseoka kojima pop govori za koga moraju glasati i oni slušaju jer pop valjda zna – on je škole završio i na direktnoj vezi je sa svemogućim. ali to su političke makinacije i nije direktna kontrola. direktna kontrola je recimo ako želim napraviti vazektomiju prije 35. godine života. U tom slučaju mi to mora odobriti etičko povjerenstvo bolnice (zakon je iz 1978.) Štih probom par većih bolnica u zgb u 2 od 3 bolnice u etičkom povjerenstvu sjedi velečasni (fun fact ova treća je bolnica sestara milosrdnica – 4 puta sam ponovno čitao).
      po kojem kriteriju bilo kakav svećenik ima odlučivati o mom zdravlju?

      idemo dalje, kako sad nitko ne kaže da se vlada i sabor ne smiju kritizirati? pa vi ih branite stalno jer ih prema vama po defaultu treba poštovati. ja ne priznajem ad hoc poštovanje. dokle god je jedan pero kovačević saborski zastupnik ja prema toj instituciji neću imati grama poštovanja. njega sam ovako izvukao iz rukava kao poznatog šovinistu. Nije problem njih još par ispucati. recimo marijana petir je vrlo otvorena sa svojim homofobnim ispadima. nije li ona saborska zastupnica RH? dakle zastupnica SVIH njenih građana? treba biti netrpeljiv prema instituciji koja se ne potrudi ograditi od takvih članova i ne čisti ih iz svojih redova jer ih time prešutno podržava i daje poruku svima ostalima da je takvo ponašanje u redu.

      ajmo dalje, ja nigdje ne kažem da sam autoritet za određivanje prema kome treba biti netrpeljiv. pitali ste kako bih ja to djecu programirao, osjetio sam se dužnim pojasniti kriterij pošto se da iščitati da vam nije jasno zašto bi netko bio izrazito neprijateljski nastrojen prema škori i inzistira da se prema njemu treba biti neprijateljski nastrojen, dok s druge strane zagovara toleranciju prema različitostima.

      zašto ja mislim da je moj stav ispravan? zato jer je moj. svi imamo svoje stavove i branimo ih kako znamo. problem nastaje kad jedni svoje stavove brane argumentima a drugi silom. zamislimo situaciju povratka branimira glavaša (da podsjetimo samo, osuđenog ratnog zločinca) i u sobi punoj ljudi koji smatraju da mu je mjesto u zatvoru se pojavi jedan koji tako ne misli i vikne branimir heroj a ne zločinac!!! šta se događa njemu a šta onome koji na dočeku punom simpatizera istog vikne ZLOČINAC!

      zašto se ne smije istjerati šatoraše iz savske? protuzakonito su tamo, ne znaju reći šta točno žele, izruguju se zakonima i institucijama države u kojoj žive ali oni su kao domoljubi? šta mislite koliko bi meni bilo dozvoljeno da kampiram u savskoj? pripremam hranu u nehigijenskim uvjetima i ložim otvorenu vatru? jel to država i institucije prema kojoj moram imati poštovanja? to je sprdačina i boli me iz dana u dan gledati kako propada sve više ideala za koje su poginuli mnogi.
      mrtvi glasaju na izborima i nikome ništa
      s jedne strane se naš novac rasipa na gluposti dok nam se tvrdi da se nema za nahraniti djecu u školi. to treba poštivati? to treba pljuvati svakom prilikom i na sav glas i pokazivati prstom i vikati i ne dati da se takve stvari zaborave. ne dati djeci da zaborave. kako može stranka koja je nepravomoćno osuđena kao zločinačka organizacija i dalje politički djelovati? ne samo to nego joj raste popularnost? šta to govori o biračkom tijelu? ne znam da li ste upoznati sa brojkama ali niti jedna vlada nije došla na vlast sa više od 30% glasova. naravno to je 30% od onih koji izađu na izbore. dakle 30% od 30%. to je ta većina na koju se vi pozivate? slušali smo neke druge matematike. tih 30% čak nije ni apsolutni postotak kao u slučaju predsjedničkih izbora. ja ne određujem prema kome treba biti netrpeljiv, ja odlučujem za sebe i svima slobodno kažem svoje mišljenje…ili ne, jer sam svjestan gdje živim i znam da oni koji dignu glavu ostanu bez nje. zato me boli kad vidim to tupilo mržnje i neznanja na djeci kojoj predajem. velite takvi su u manjini? to sam i ja mislio. takvi su gotovo svi samo neki to puno bolje skrivaju. meni je drago da vi vedrim i optimističnim očima gledate našu mladež no onda ispada da niste pročitali dobro članak na koji komentirate. brojke su gore i prilično su realne. izdvojena su samo neka pitanja gdje se vide ovi najekstremniji primjeri, no ima još puno nijansi između takvih i tolerantnih, obrazovanih mladih ljudi kakve bih ja volio kao sugrađane i jako malo tih nijansi je svijetlo.

      nego sada vi meni recite zašto ja vama odgovaram na vaša pitanja a vi moja izbjegavate? zašto nije u redu slušati boru đorđevića jer je četnik a u redu je slušati škoru koji je ustaša? čime jedan zaslužuje više poštovanja od drugoga?

  5. Crkva se nema pravo miješati u ničiji život. Vjernici koji su odabrali pripadati nekoj vjeri, mogu slušati koga žele, pa i propovjednike, a na njima je hoće li ih poslušati! Slobodno vi vjerujte u “ovce” koji slijepo slušaju “pastire”, ali nitko ne prisiljava vjernike da slušaju što im se govori, oni to sami žele!
    A što sa vjernicima koji ne žele slušati Zdravstveni odgoj? Njih se prisiljava na to. Ti si bar imao kakav takav izbor i mogao si birati Etiku. A što može birati Vijernik danas. To je za njegovo dobro??? Zato što je netko tako odlučio!
    Što se tiče etičkog povjerenstva bolnice. Nemam pojma za to! Ne znam zašto to spominjete, pa kriv je valjda zakon. Posebno ako je iz ’68. I ako dobro čitam naziv povjerenstva ono ne odlučuje o Vašem zdravlja nego o etičkim pitanjima. Ali ne bi dalje o tome kad nisam upoznat sa njihovim mogućnostima i pravima.
    Pa naravno da se treba Vlada kritizirati, kao i svatko drugi. Ja govorim o vrijeđanju. Po bilo kojoj osnovi! Meni smeta što se vlada smije vrijeđati, ali neka manjina ne. Crkva se smije vrijeđati, ali homoseksualci ne. Škoro se smije vrijeđati, ali Edo ne. Pa ta podjeljenos. Zašto bi ikoga vrijeđli! Psovali! Bili netrpeljivi! Ako djecu naučimo da budu tolerantni prema SVIMA! Velikim i malima, Vladajućim i zapostavljenima, školovanim i neškolovanima, boljim i lošijim pjevačima…. Onda neće biti homofobije, ksenofobije i ostalih negativnosti.
    Ako je netko zločinac, zašto ga vrijeđati. Postoji zakon i neka po njemu bude suđen! A ne da mu sude neki kome odgovara ili ne odgovara! Zašto stvarati mržnju prema ikome. Nebitno jel je on zločinac, vijernik, nevjernik, gay, rom, hrvat, srbin, političar ili pjevač… Žašto sijati netoleranciju prema jednima, a tražiti toleranciju prema drugima!?
    O braniteljima sad ne bi.. Teško je to, ali slažem se da ne smiju kršeći zakon doći do svojih prava. Zakon je za sve!
    Izbori… Hmmm… Loš sustav, ali tko brani svima da iziđu na izbor i daju svoj glas, do će samo stare Hrvatnine glasati za HDZ i stari komunisti za SDP, tako će nam i biti. Neka iziđe i ostalih 50 % glasača i neka daju svojglas onime tko će po njihovom mišljenju biti bolji od dosadašnjih, a takvih sigurno ima!
    Slažem se da se novac, naš novac, rasipa na gluposti. I stalno se govor NEMA PARA! Ali dok god ljudi šute i ne KRITIZIRAJU biti će tako. Krenimo d nas učitelja, kolika prava su nam srezali pod tom parolom NEMA PARA, a mi šutimo. Nitko se ne buni! Bitno da radimo!? Dok god takav stav imali i mislili da se ništa ne može promijeniti, biti će nam tako… I kao učiteljima i kao narodu.

    Ispričavam se jer sam zaboravio odgovoriti na pitanje.
    I ne mislim da jedan ili drugi zaslužuju više poštovanja. Tko voli njihovu glazbu, neka ih sluša. Jer i jedan i drugi imaju odlične pjesme.. I ne bi niti jednog niti drugoga slušati u školama. Posebno ako se u pjesmama se spominje mržnja ili netrpeljivost prema drugima! A ova dvojica imaju nešto nacionalističko u sebi i zato ih ne bi slušao pred djecom. Samo je djeci teško zabraniti išta i zato im treba dati da slušaju što žele, ali im i objasniti tko su ti pjevači, za što se bore. Treba ih poučiti, a to se može najbolje kroz ono što djeca vole.

    I da zaključim. Ja vjerujem u našu mladež, jer ima fantastične i sposobne djece! I mislim da jedino oni mogu spasiti ovu državu, ali treba ih učiti toleranciji prema svima. A ova anketa, kao i većine onih koji žele nešto postići sa njima je obojena takvim negativnim stavom, posebno kad ih još novinari “obrade”, ne treba vjerovati svemu što se pročita. Da, ima mržnje i tolerancije, ima, ali zato što ju siju mnogi!! Učimo djecu da vole SVE, a ne samo neke.

    1. Dobra lekcija, kolega, onima koji su tolerantni samo prema istomišljenicima a netolerantni prema oponentima. Onima koji se zalažu za poštivanje različitosti a sami ne poštuju različite od sebe. Onima koji kritiziraju druge, ali ne dopuštaju da budu kritizirani. Onima koji viču na krivim mjestima i na krive ljude (djecu). Onima koji svako dijete sa suprotnim svjetonazorom proglašavaju tupim, glupim i primitivnima. Onima koji misle da su bogovi, a istovremeno u njih ne vjeruju. Jednostavno onima koji bi nužno trebali pogledati koju epizodu Monty Pythona :))

  6. Ne znam za mladež. Znam za mladost. Jako sam netrpeljiva. 25 godina mi siluju jezik, toliko sam nasilja provela….

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!