“Ne može čistačica raditi u kotlovnici, dignut će školu u zrak!”

(Slobodna Dalmacija) Treba li se netko od učenika zaraziti ili kotao centralnog grijanja eksplodirati da bi u Vladi i resornome ministarstvu shvatili pogubnost odluke o zabrani zapošljavanja nenastavnog osoblja u školama? – pitaju se u obrazovnim sindikatima, gdje je ovih hladnih dana atmosfera prilično užarena zbog stalnih poziva iz škola.

Učitelji, sindikalni povjerenici, ali i ravnatelji ustanova traže pomoć jer je, očigledno, ne mogu dobiti u resornom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta: zbog Vladine odluke o zabrani novog zapošljavanja u javnim službama od 25. rujna ove godine, a osobito pomoćno-tehničkog osoblja poput spremačica, domara i kuhara/ica, kvaliteta i funkcioniranje obrazovnih ustanova, higijenski uvjeti, ali i zdravlje i sigurnost učenika, ozbiljno su dovedeni u pitanje.
Problem je nastao jer je u jeku borbe za i protiv outsourcinga Vlada donijela odluku kojom je zabranila nova zapošljavanja, čak i na mjestima domara, spremačica ili kuharica koje odu u mirovinu. Ustanovama je naređeno da se ta mjesta popune preraspodjelom postojećih kadrova ili angažiranjem “vanjskih pružatelja usluga“, što su mnogi protumačili kao uvođenje outsourcinga na mala vrata.

Međutim, iz uputa Ministarstva vidjelo se da je situacija, valjda radi novih ušteda, još gora te da nema zapošljavanja zamjena čak ni kada netko od nenastavnog osoblja ode na bolovanje ili umre:

Nema ‘vanjskih pružatelja’

– Upute koje je osobno potpisao ministar Vedran Mornar jasno daju do znanja svim ustanovama kako se obustavljaju svi postupci zapošljavanja na radna mjesta namještenika koji su u tijeku, ali nije jasno treba li na tim mjestima angažirati vanjske pružatelje usluga.

Naprotiv, službe Ministarstva ustanovama na usmene upite odgovaraju kako nemaju pravo ni na kakvo zapošljavanje, pa čak ni vanjskih pružatelja usluga umjesto radnika koji su otišli u mirovinu, umrli ili su na bolovanju – upozorava Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, koji je ministru Mornaru poslao pismo tražeći hitno povlačenje odluke.

Koliko je zbrke ona izazvala, svjedoči nekoliko primjera iz obrazovnih ustanova. Kako nemaju pravo na zapošljavanje zamjena, ali ni valjano protumačenu odluku, ravnatelji se snalaze kako znaju i umiju: tako je u jednom učeničkom domu poslove kuharice, koja je na dužem bolovanju, prema naredbi ravnatelja preuzela radnica iz praonice rublja.

Poguban potez

– Bez kuharice učenički dom ne može funcionirati i trebao bi zatvoriti kuhinju. Pitanje je ima li ta radnica potrebne preduvjete, tko bi odgovarao u slučaju nekog problema zbog hrane – ravnatelj, radnica ili onaj tko nije dopustio zapošljavanje? – pita ministra Mihalinec.

Poseban su problem domari-ložači, jedini ovlašteni i jedini koji imaju položene potrebne ispite za rukovanje postrojenjima za grijanje.

“U jednoj školi domar je otišao 1. rujna u mirovinu, a njegova zamjena, zaposlen na 60 dana bez natječaja, dobio je otkaz odmah po stupanju na snagu Vladine odluke. U školi je to bio jedini domar. Trebamo li zatvoriti školu do proljeća i toplijih vremena?“, kaže Branimir Mihalinec, potvrđujući kako se u sindikat javljaju brojne škole s identičnim problemom. Neće valjda u kotlovnicu poslati spremačicu pa da digne školu u zrak!

U nemogućem su položaju i same spremačice, pa tako u jednoj školi njih dvije, svaka u svojoj smjeni, moraju čistiti površinu od 2000 četvornih metara, iako je državnim pedagoškim standardom propisano da to u srednjim školama smije biti najviše 800 četvornih metara.

– Vlada se ovom odlukom postavila iznad Sabora, koji je donio državni pedagoški standard. Čudno je što Sabor ne reagira – komentira Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod. Sindikalci ovih dana provode anketu po školama o posljedicama ove pogubne odluke, a ministru Mornaru poručuju: vi ste dužni zatražiti od premijera Milanovića da povuče odluku jer ste najodgovorniji za sustav!

Nastavnik tehničkog brine o centralnom grijanju

Koliko je situacija teška osobito u malim, područnim planinskim školama, svjedoči i primjer iz Primorsko-goranske županije, odnosno Gorskog kotara. Voditeljica područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja iz Rijeke Ružica Polić upozorava kako su upravo domari neophodni u tim školama od kojih se mnoge još uvijek griju na drva.
– Te škole ovise o jednom čovjeku. Što kada se on razboli? – pita se Ružica Polić, dodajući kako problemi postoje i u školama s centralnim grijanjem, pa je tako u jednoj školi brigu o sustavu morao preuzeti – nastavnik tehničke kulture.

BROJKE

10.000 nenastavnog osoblja zaposleno je u osnovnim i srednjim školama (spremačice, kuhari/ce, vozači), a među njima je najviše spremačica, njih 7000
2700 kuna neto prosječna je plaća spremačice
3200 kuna prima domar
63 kune dobije spremačica s 20 godina staža za čišćenje jednoga četvornog metra
70 kuna po kvadratu dobije spremačica s 40 godina staža

5 Comments

  1. Učenici će postati spremačice, domari i sami će sebi kuhati. Bilo bi pošteno da ni kog ministra Mornara opada broj spremačica.

    1. Pa mestre, uskoro ćeš vidjeti kako izgleda škola bez spremačica i domara. I kolikom će riziku biti izloženi učenici kad se po školama počnu smucati plaćenici privatnika (za koje nećemo provjeravati jesu li, nedaj bože, kažnjavani niti primaju li uopće plaću dostojnu čovjeka…)
      prof. na radnom mjestu u OŠ

  2. Pa ne trebaju školi, domari, čistačice i kuharice. Važno je uštedjeti novac za nove prostore Ministarstva okoliša, za ured bivšeg predsjednika i za SDP-ove i HNS-ove kadrove po javnim poduzećima, jer to je doprinijelo gospodarskom rastu i povećanju prava i plaća učiteljima i nastavnicima. I zato smo svi sretni u zbornici i nitko se ništa ne buni. Čak i novi kolektivni ugovor je mnogo, mnogo povoljniji za sve nas.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!