U zadarskoj školi učenicima oduzimali po 100 mobitela mjesečno

(Slobodna Dalmacija) Prije dvije godine, kada je u OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru uvedeno pravilo oduzimanja mobitela, ako ga učenik koristi za vrijeme školskog sata, dnevno je dva do pet mobitela završavalo u ladici školskog pedagoga. To znači da bi u samo dva mjeseca kroz ured pedagoga u prosjeku “prošetalo” između 90 i 200 mobitela, po koje su dolazili roditelji.

Dvije godine nakon uvođenja ovog pravila, pitamo ravnatelja škole Marka Marina koliko je u prva dva mjeseca nastave ove školske godine oduzeto mobitela.
– Niti jedan! Da ne povjeruješ. Na pravilo su se navikli svi – kaže Marko Marin, koji je prije dvije godine dvojio da li će tako oštra mjera oduzimanja mobitela imati pozitivne efekte.

– Ipak smo odlučili i preko oglasne knjige svaki je učenik bio upoznat s odlukom da će mu, ako se igra mobitelom za vrijeme nastave, ako piše poruke ili mu mobitel zazvoni, nastavnik mobitel oduzeti. Mobitel odmah preuzima pedagog i ne vraća ga nakon nastave učeniku, već ga vraća isključivo roditeljima. Do tada više nismo znali kako riješiti “prčkanje“ po mobitelu ili zvonjavu mobitela za vrijeme nastave. U početku je svaki dan pedagogu odlazilo po nekoliko mobitela, a ove školske godine još niti jedan – kaže Marko Marin.

Problem je u školama eskalirao naročito pojavom “pametnih“ telefona, pa je učenicima postalo normalno da za vrijeme nastave budu na internetu, najviše na Facebooku. Argument učenika je, osobito u srednjim školama, da je bolje da su mirni s mobitelom u rukama nego da ometaju nastavu.

Niti na hodniku

– Nismo u početku znali kako će roditelji reagirati, jer su morali dolaziti u školu preuzeti mobitel svog djeteta. Međutim, dali su nam podršku i to je bilo ključno. Bilo je slučajeva da su roditelji, kad bismo ih obavijestili da im je djetetu oduzet mobitel i da moraju doći u školu po njega, pitali možemo li mi još koji dan zadržati mobitel. Na taj način su i oni sudjelovali u odgojnim mjerama – kazao je Marko Marin.

Učenici u OŠ Šimuna Kožičića Benje ne smiju telefonirati ni u školskom hodniku za vrijeme nastave. Mobitel smiju koristiti samo za vrijeme malih i velikih odmora, a sve ostalo vrijeme mobitel mora biti u torbi.
Ako roditelj treba nazvati učenika, to se jednostavno riješilo tako što roditelj nazove školu i netko iz stručne službe odmah ode po dijete koje dođe do telefona i razgovara s roditeljem.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!