Nasilnom učeniku individualna nastava, roditelje se poziva da vrate djecu u školu

(Novi list) Učenici 3. b razreda OŠ Ivana Rabljanina ni jučer, treći dan za redom, nisu bili na nastavi. Roditelji ih i dalje ne puštaju u školu, smatrajući da im je ponašanjem jednog dječaka ugrožena sigurnost. Za tog dječaka je nastava održana. Podsjetimo, roditelji su najavili da neće puštati djecu u školu dok se dotičnog osmogodišnjaka na neki način ne ukloni iz razreda.

Sukladno najavi pročelnice Primorsko-goranske županije za odgoj i obrazovanje Edite Stilin, problem će se nastojati riješiti privremenim provođenjem individualne nastave za dječaka.

– Nakon dopisa roditelja održana je izvanredna sjednica Učiteljskog vijeća, kaže ravnateljica OŠ Ivana Rabljanina Anamari Šarin. Vijeće je upoznato sa zakonskim mogućnostima prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, kao i sa svim radnjama i postupcima koje je škola do sada učinila, pokušavajući iznaći rješenje. Zaključak je da škola nema zakonske mogućnosti da dijete isključi iz nastave jer je ono školski obveznik koji se obrazuje prema rješenju koje mu daje pravo na redovno školovanje, uz prilagođeni program. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje nastojat ćemo rad tog učenika što je više moguće individualizirati, uz pomoć drugih učitelja, stručnih suradnika i asistenta u nastavi, kaže ravnateljica Šarin, dodavši da će na taj način i drugoj djeci biti osigurana redovna nastava na način da neće biti ometana.

– Škola će nadalje inzistirati prema Centru za socijalnu skrb da se i oni uključe u pomoć djetetu i iznalaženje rješenja. Roditelje molimo da djecu ipak upute u školu jer djeca imaju obavezu pohađanja nastave. Planom i programom su predviđeni određeni sadržaji koji se moraju obraditi u određenom vremenu. Djeca ne smiju biti taoci, a škola će se pokušati potruditi najviše što može da im osigura siguran boravak, što smo činili i do sada, dodaje ravnateljica.

Istaknula je i da škola ima medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da dotični dječak mora ići u redovnu školu, odnosno na redovnu nastavu.

– Ne možemo prema njemu biti nepravedni, rekla je Šarin, najavivši za danas roditeljski sastanak.

9 Comments

  1. I gdje su sada svi ti silni psiholozi i pedagozi?
    Btw, ja prvi ne bih poslao svoje dijete u ruke zlostavljaču.

  2. Nekada davno psiholozi i pedagozi nisu radili u školi.
    Što ne bi oni trebali biti pri socijalnoj skrbi?
    Gdje je sada socijalna skrb i ministrica Opačić? Probava pršute ili kupuje novi software koji je već pretplaćen, pretplaćen i pretplaćen.
    Opet se ne zna tko što treba raditi.

  3. Nasilnik ima puna prava.
    “Normalna” djeca nemaju nikakva prava.
    Amen.

  4. Nakon dopisa roditelja održana je izvanredna sjednica Učiteljskog vijeća???
    Od kad to u osnovnim školama postoje redovne i izvanredne sjednice Učiteljskog vijeća?
    Zašto tek nakon dopisa roditelja? Što se čekalo prije? Zar ravnateljica reagira tek nakon što roditelji počnu bojkotirati nastavu, i stvar završi u medijima? Da roditelji nisu povukli ovaj potez, bi li se održala sjednica? Ili bi se sve pomelo pod tepih, zbog ” ugleda škole”?
    Zanimljivo je i tumačenje ravnateljice prema kojem ostala djeca imaju OBAVEZU pohađanja nastave, a ovaj ima PRAVO da se obrazuje?!
    Kakova je to medicinska dokumentacija koja nalaže da taj mora ići u redovnu školu? Od kad je pitanje ide li netko u redovnu školu ili ne ide medicinsko pitanje? Liječnici mogu i trebaju postaviti dijagnozu, preporučiti terapiju, i sl., ali od kad to liječnici odlučuju hoće li netko u redovnu školu ili neće???
    Gdje su roditelji dotičnog? U dva članka o njima ni slova! Vrlo signifikantno!

    1. “Zar ravnateljica reagira tek nakon što roditelji počnu bojkotirati nastavu, i stvar završi u medijima? Da roditelji nisu povukli ovaj potez, bi li se održala sjednica? Ili bi se sve pomelo pod tepih, zbog ” ugleda škole”?”
      Pa upravo to- takvi slučajevi se stalno zataškavaju.
      Sve se svodi samo na zapisnike i razgovore kod stručnog suradnika. Onaj tko bi trebao dati konačni potpis u vezi isključenja iz škole jednostavno se ne usudi i to je tako u svakoj školi.
      Bojkotiraju nastavu roditelji.
      A kad su recimo nastavnici bojkotirali nastavu u slučaju da im neki balonja ometa rad?

      ” …Da roditelji nisu povukli ovaj potez, bi li se održala sjednica?…”
      Mi smo znali imati razredna vijeća vezana za razrede gdje su bili teži disciplinski problemi, ali ni to naravno nije urodilo plodom. Tamo se samo slušalo o stvarima tipa tko ima, a tko nema problema i sl. nebuloze.
      zaključak je bio da moramo biti stalno dosljedni oko stvari vezanih za mobitele, kašnjenje i sl. Ma prelijevanje iz šupljeg u praznog.

  5. Nedavno saznah za slučaj u kojem je dijete više puta tijekom mjesec dana u školi fizički zlostavljano, a unatoč dolasku roditelja sve se htjelo “pomesti pod tepih”,sakriti,ušutkati lijepim lažima…Dijete je odbijalo ići u školu,a potrebna mu je i pomoć psihologa. Nasilnik,tj.nasilnici i dalje pohađaju nastavu i
    nikom ništa…Što preostaje roditeljima-ispisati dijete iz takve škole,pozvati neke druge institucije,tužiti roditelje nasilnika ili školu…Katastrofa-nije li škola dužna spriječiti i prijavljvati nasilje?

    1. Jest. Postoji Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima. Donesen je ove godine

  6. Pravo vrijeme da se javno reagira- no nitko od nas nije spreman ništa poduzeti, a ministrastvo stalno oglušeno, samo reagiraju na anonimne prijave.
    Trebala bi i udruga reagirati na ovo.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!