Ugroženo održavanje državne mature

(Slobodna Dalmacija) Državna matura za ovogodišnje maturante, koja treba početi 5.lipnja 2015.godine, mogla bi postati žrtvom ušteda u Nacionalnom centru za vanjsko obrazovanje koje provodi nova ravnateljica Maja Jukić, a njezina provedba dovedena u pitanje – tvrdi nekoliko sugovornika iz Nacionalnog centra, središnje ustanove za provedbu državne mature, te izvori bliski Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Nakon što je u Jutarnjem listu u četvrtak objavljeno izvješće koje je Maja Jukić podnijela resornom Ministarstvu, a u kojemu stoji da je optimizacijom poslovanja ove godine uspjela uštedjeti 11 milijuna kuna i tako smanjiti rasipnost u Centru iz vremena njezina prethodnika Gorana Sirovatke, dobro upućeni tvrde da bi se te uštede mogle pokazati kontraproduktivnima.

Jukićeva je malverzacije prijavila DORH-u, koji treba istražiti moguće nelegalno trošenje novca u Centru. Međutim, upućeni tvrde da su uštede koje je provela, primjerice, otkazivanje 1300 ugovora vanjskim suradnicima, zapravo dovele u pitanje angažman vanjskih suradnika, poput sastavljača ispitnih pitanja, ocjenjivača i drugih, te se postavlja pitanje tko će te poslove obavljati. Među ostalim i iz razloga što su se na udaru navodno našla i stručna usavršavanja djelatnika Centra. Jedna od mjera koja je također navodno ukinuta je i samovrednovanje škola.

Vidjet ćemo

Zanimljivo je da je resorni ministar Vedran Mornar u četvrtak novinarima kazao kako nikada nije dobio službeno izvješće ravnateljice Jukić, odnosno urudžbirani primjerak toga izvješća.

-Izvješće sam vidio, ali dobio sam ga krajem rujna, usputno na jednom sastanku. Nikada to izvješće nije službeno došlo u MZOS. Neobično da je prije stiglo u tisak, nego u Ministarstvo. Ako je ravnateljica postigla tolike uštede to je impresivno, ali treba pričekati kraj fiskalne godine – kazao je ministar Mornar dodajući kako se u ovim okolnostima pribojava kako će se provesti državna matura 2015.godine.

-Državna matura nije ugrožena. Da nismo proveli ove mjere te optimizaciju poslovanja i budžeta, onda bi bila ugrožena i ovogodišnja matura i matura 2015.godine – odgovara pak ravnateljica Jukić. Ona napominje da je Centar u 2014.godini dobio naime 6,2 milijuna kuna manje nego lani, a za 2015.godinu još nema saznanja o sredstvima.

-U 2015.godini nećemo moći toliko rezati troškove i uštedjeti 11 milijuna kuna, to nismo ni namjeravali – tvrdi ravnateljica Jukić. Na upit gdje je konkretno uštedjela ove godine odgovorila je kako su optimizirali sve procese: ne samo na državnoj maturi, nego i poslovanju, iznajmljivanju prostora, telekomunikacijama, smanjili su neke naknade u skladu s tržišnim cijenama i tako dalje. No, upit da precizira svaku od tih stavki rekla je da je na to odgovorila, te da sva dodatna pitanja uputimo pismenim putem.

Nema isključenja zbog nasilja

Učenici koji dobiju mjeru isključenja iz srednje škole zbog teškog nasilničkog ponašanja ipak neće biti zauvijek izbačeni iz redovitog školovanja, nego će dobiti priliku polagati razredni ispit i nastaviti školovanje. Kazala je to pomoćnica ministrica Sabina Glasovac govoreći o konačno prihvaćenim rješenjima izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama nakon provedene javne rasprave.

Produžna nastava

prihvaćena je i mjera da se nakon završetka školske godine za učenike s jednom ili dvije zaključene jedinice organizira produžna nastava u trajanju od 10 do 20 sati, umjesto ljetnoga popravnog roka. Jedini popravni rok ostaje onaj jesenski, no nastavnicima produžna nastava neće biti dodatno plaćena.

7 Comments

  1. Eto, nema ni isključenja zbog nasilja što daje zlostavljačima zeleno svjetlo.
    To postaje svakodnevnica u našim školama.
    evo baš je izašlo nešto u 24Sata vezano za tu temu. ne mogu zalijepiti link, ali naći ćete.

  2. “Jedini popravni rok ostaje onaj jesenski, no nastavnicima produžna nastava neće biti dodatno plaćena.”
    Nisu htjeli učiti kad je trebalo, ali hoće na produžnoj nastavi. Ah. Nastavnici su odradili opsežan posao i sad trebaju besplatno kroz brzi tečaj to ponoviti.Uf.
    Oni koji krasnoslove o pravima djece i protive se isključenju nasilnika izvršili su nasilje nad ostalom djecom i nad nastavnicima.Jaki igrači.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!