Mornar nema za plaće učitelja, a Boras ima za megalomansku ceremoniju

(Index.hr) “Ja se nadam da ćemo u rebalansu proračuna dobiti novca za plaće. Nije mi jasno zapravo kako je proračun napravljen – a da se unaprijed znalo da plaća za 12. mjesec neće dostajati. Mislim da nije teško pomnožiti mjesečni trošak sa 12!“, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola u Šibeniku.

Prema ranije objavljenim informacijama, Ministarstvu znanosti i obrazovanja za plaće do kraja godine nedostaje preko 400 milijuna kuna, a taj bi iznos trebao biti nadoknađen u predstojećem rebalansu proračuna. Rupu u proračunu je, prema Mornarovim riječima, ostavio njegov prethodnik u Ministarstvu obrazovanja Željko Jovanović.

Do proračunske rupe je, prema Mornaru, došlo zato što se tijekom godine planiralo ostvariti određene uštede. Mornar tvrdi da njegovo Ministarstvo nije potrošilo niti kune više od onoga što je bilo previđeno, a glavnim krivcem za nedostatak sredstava za plaće smatra bivšeg ministra financija Slavka Linića.
Za Borasovu ceremoniju ima novca

I dok Mornar razmišlja kako će skucati dovoljno novca za plaće učitelja u prosincu, Damir Boras, novi rektor Sveučilišta u Zagrebu, s financijama nema problema. Boras će početak svog mandata proslaviti na skupoj ceremoniji koja će biti organizirana u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Na Borasovu ceremoniju pozvano je 600 ljudi, a među uzvanicima će biti Zoran Milanović, Ivo Josipović, Milan Bandić, brojni ministri (među kojima i sam Mornar), veleposlanici, ambasadori i ostali uglednici. U utorak će zbog Borasove ceremonije u centru Zagreba nakratko biti zatvoren i promet.

Od zagrebačkog Sveučilišta pokušali smo doznati koliko će sve to koštati, ali odgovor za sada nismo dobili. Sveučilište u Zagrebu godišnje iz proračuna dobije oko 1,3 milijarde kuna, dok ostatak sredstava potrebnih za funkcioniranje Sveučilište samo privređuje.

U intervjuu kojeg je dao Hini upravo povodom svoje svečane inauguracije, Boras je između ostalog govorio i o rezanju sredstava koje se izdvajaju za obrazovanje. Naglasio je da Hrvatska u visoko obrazovanje ulaže tek 0,69 posto BDP-a, što je drastično ispod ciljeva Europske unije.

Boras je tada rekao kako očekuje da će se u razgovoru s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i ministrom Mornarom koji, po njegovim riječima “sve razumije”, Vlada shvatiti da mora pronaći prioritete.

Mornar najavio reformu osnovnog školstva

Da u proračunu nema dovoljno novca za plaće prosvjetara u prosincu, Mornar je otkrio na Stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola, koji se održava u šibenskom Solarisu.

Mornar je ravnateljima također najavio reformu nastavnog plana i programa za učenike osnovnog škola. Reformom koju Mornar predlaže bi se učenike trebalo rasteretiti od nepotrebnih informacija. Ministar obrazovanja zalaže se i za uvođenje testova opće pismenosti na kraju osnovnoškolskog obrazovanja.

1 Comment

  1. E pa kad bi mi radili i plaće dobivali….

    Lijepo nećemo dolazit na posao dok ne dobijemo plaću i dobro. Samo kad bi se to mogli složiti, ovako svi šute dok nas gaze pa nije ni čudo što nas i dalje gaze.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!