Struka: Nasilnicima treba pomoći; Učitelji: Voda je već do grla

(Slobodna Dalmacija) Protivljenje struke i olakšanje u zbornicama – to bi ukratko bile reakcije na najnoviji nacrt izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, a vezano uz prijedlog da se učenicima koji su iz srednjih škola izbačeni zbog teških oblika nasilničkog ponašanja više ne dopusti polaganje razrednih ispita te gube status redovitih učenika.
Time im je, kako je “Slobodna” prva pisala, zapravo onemogućen nastavak školovanja. Osim te oštre mjere, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predložilo je postroženje i ostalih pedagoških mjera, primjerice, jedna od najtežih kazni u osnovnoj školi – strogi ukor prenosit će se iz razreda u razred, sve do kraja osnovnoškolskog obrazovanja (međutim, neće se prenositi u srednju školu).

U srednjim školama “prenosiva” će biti mjera opomena pred isključenje, koja će vrijediti sve do kraja srednjoškolskog obrazovanja. Dosad su te mjere važile samo za tekuću školsku godinu.

Nakon što smo o nekim mjerama koje se predlažu najnovijim izmjenama zakona već pisali, Ministarstvo obrazovanja nacrt izmjena zakona poslalo je u petak na javnu raspravu, koja će se provoditi do 4. listopada.

Struka, međutim, kada je riječ o pooštravanju pedagoških mjera negoduje:

– Nisam pobornik restriktivnih mjera, sve dok nismo iscrpili mjere prevencije. Zašto predložene sankcije nisu pratile i mjere pomoći učenicima s problemima u ponašanju? Jesu li se prilikom izrade izmjena zakona konzultirala učenička vijeća? – pita prof. dr. Zlatko Miliša, pedagog osječkoga Filozofskog fakulteta.

Tjelesni napad

On ističe kako djevojčice i dječaci koji iskazuju nasilničko ponašanje uglavnom i sami imaju problem u kući i obitelji i nad njima je izvršeno nasilje.

– Možemo li ih kažnjavati ako nismo donijeli mjere kako im pomoći? – kaže prof. dr. Miliša. On poziva i da se definira što je to teško nasilničko ponašanje.

– Je li to samo tjelesni napad? Danas poznajemo i teške oblike psihičkog zlostavljanja učenika i nastavnika, cyberbullying… Sve to zahtijeva ozbiljan pristup, same mjere kažnjavanja mogle bi se pokazati kontraproduktivnima – upozorava profesor Miliša.

– Na prvi pogled moglo bi se učiniti da izbacivanje iz škola nasilnih učenika u nekim slučajevima može biti dobro rješenje. Međutim, to je dvosjekli mač. Moramo se pitati jesmo li prije te mjere učinili sve što je trebalo – komentira prof. dr. Mirjana Nazor, splitska psihologinja.

Dok je lagana vatrica, pravimo se da ništa ne vidimo, a kada bukne požar, tek onda ga krećemo gasiti, kaže ona slikovito:

– Bojim se da i mjerodavne službe u školama nisu katkada na razini zadatka, a često se i nastavnici ne znaju nositi s različitim oblicima nasilja. Zapitajmo se koliko je odgojna komponenta u našim školama zanemarena, a prevencija “šepa” – kaže prof. Nazor.

Ima li granica?!

– Ne bih potpuno zatvorila vrata škola nasilnim učenicima. Slažem se da, ako je neko dijete napravilo strašan čin, treba biti udaljeno iz škole. Ali, moramo naći opciju koja će mu omogućiti završetak školovanja. U slučaju te djece zakazalo je društvo, roditelji, mora postojati način da im se pruži nova šansa – smatra socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić.

Zasad, kaže, čini se da bi u slučaju izbacivanja iz škola jedini način da ta djeca nastave obrazovanje bilo – pohađanje večernje škole, koja se plaća.

– Vjerujte, nastavnicima je voda došla do grla. Dokle trebamo tolerirati nasilnike – dok netko ne izgubi život? Gdje je ta granica? – pita se Sanja Lukić, nastavnica kemije i predsjednica Udruge “Nastavnici organizirano”.

Ta je udruga već tražila postroženje mjera za učenike nasilnike, pa ovu odluku Ministarstva pozdravljaju.

– Nasilničko ponašanje pojedinih učenika prešlo je u anarhiju, nastava je neodrživa, trpe i drugi učenici i nastavnici. Trenutačno požar bukti na svim poljima, da bismo to spriječili treba uvesti stroge mjere, pa i po cijenu prekida školovanja. Bojim se da će učitelji početi dizati tužbe za nasilje na radnom mjestu – prenosi glas prosvjetara Sanja Lukić.

MARIJANA CVRTILA

Još novih propisa

 

– Jedinstvenim pravilnikom ministar obrazovanja definirat će elemente i kriterije za upis u srednje škole koji će vrijediti više godina
– redoviti učenici mogu tijekom obrazovanja promijeniti upisani program u istoj ili drugoj školi, ali najkasnije do početka drugog polugodišta
– srednju školu moći će upisivati i učenici stariji od 18, uz odobrenje Ministarstva
– na dopunski rad nakon školske godine moći će biti upućeni i učenici od prvog do trećeg razreda osnovne škole
– učenici odobrenih međunarodnih programa u hrvatskim školama koji su hrvatski državljani morat će obvezno slušati hrvatski jezik, prirodu i društvo, povijest i geografiju na hrvatskom jeziku, a za strance to će biti izborni ili fakultativni predmeti

 

Viša jača od faksa

 

Predloženo uvođenje ljetne nastave za negativno ocijenjene učenike u školama već nazvaju “besplatnim instrukcijama”. U zadnji čas popušteno je ravnateljima s VŠS-om: sada se predlaže da im se ipak omogući natjecanje za tu funkciju sve do mirovine, dok ostali moraju imati VSS.

– Ministar Mornar na toj se mjeri pokazao ministrom kontinuiteta, isto kao i na mjeri prema kojoj samo većinski sindikati, bez sudjelovanja manjinskih, mogu odlučivati o tehnološkim viškovima u školama čak i u sredinama u kojima nisu u većini. Bojim se da se time nastavlja korupcija prilikom zapošljavanja – upozorava Željko Stipić, predsjednik sindikata “Preporod”.

8 Comments

  1. Ova izmjena pedagoških mjera je svakako nešto pozitivno, ali i tako postrožene mjere i dalje su apsolutno preblage!
    Što bi drugo trebalo s nasilnicima nego ih izbaciti iz škole? I da, apsolutno im treba onemogućiti nastavak školovanja. Do takvih pojava i jest dovelo suludo popuštanje djeci i okretanje glave od problema! Neće završiti srednju?
    Upravo tako – neće!
    Evidentno su prilično jaki i prilično bedasti. Dakle, imaju sve uvjete da kopaju kanale, a za to im srednja ne treba!
    Što je dovelo do njihova nasilništva, mene ne zanima. To nije pitanje za profesore. Mi smo tu da predajemo svoje predmete, i obavljamo posao profesora. Za tetošenje ovakvih raubera tu su gosp. Miliša i gđa. Nazor, eksperti iz područja odgoja. Ove divljake zatvoriti s ovo dvoje predstavnika struke, i nek se vidi tko će preodgojiti koga!
    Ne šalim se! Meni je uistinu više pun kufer ( da budem pristojan ) kojekakvih salonskih piskarala koja dociraju ljudima u razredu kako treba imati razumijevanja za raznorazne propalitete. Ova država ima i previše razumijevanja za Mamiće, Todoriće, Kutliće, privatizacijski talog, bankare, i njima slične, pa ovdje više poštenu čovjeku nema mjesta! Dokle više???
    Dokle ćemo se mi baviti najgorima, umjesto najboljima?
    Ovo pitanje itekako se odnosi i na VŠS ravnatelje! I oni su eklatantan primjer nasilnika. Nasilnika nad zdravim razumom, nad elementarnim tekovinama civilizacije.

  2. E, da: prvo ćemo u osnovnim školama dozvoliti divljaštvo bez granica, tjelesno i psihičko nasilje prema učenicima i nastavnicima, uništavanje školske i privatne imovine uz uobičajeno “nikome ništa”, a onda ćemo u srednjim školama ispravljati krive Drine.

    A raspravljat ćemo kasnije o provedivosti toga što je na papiru jer ovo ulizivanje pred izbore nam je već dobro poznato. Kada dođe do konkretnog slučaja radit će i socijalne službe i mediji i razne pravobraniteljice te se opet ikog ili nikog izbaciti neće. Već sad na papiru stoji mrtvo slovo o premještanju u druge škole…tko je pokušao zna kako ta mjera (ne)funkcionira.

  3. Valjalo bi krenuti od upisa u prvi razred i ne primati onu djecu koja nisu ni emocionalno, ni socijalno zrela za školu da nemamo većinu djece koja bi samo sjedila u krilu, jurila okolo i ne slušala nikakve upute. Iz godine u godinu postaje sve gore. A onda ne dozvolit nikakav utjecaj roditelja na ocjene ili prilagođeni program, jer to često ispada pitanje časti, još manje utjecaj političara bilo koje vrste. I sankcionirat sve ispade koji vde ugrožavanju drugih – tko god to bio – ili školske imovine. I uvesti materijalnu odgovornost za sve štete koje učenici naprave. Tada bi i ovi prijedlozi imali smisla. Ovako su na vrbi svirala.

    1. Bit će veselo kad se u prvi razred počnu upisivati djeca s navršenih 5 godina.

  4. mene smeta nešto drugo. miliša je kao struka, a ja koji radim 30 godina u razredu, naslušao se pedagogija i psihologija kroz svoje obrazovanje nisam struka. pred desetak godina je matijević, tada dekan pedagoške akademije u zagrebu, bubnuo da on dozvoljava svojim studentima prepisivanje jer kao tako potiče snalažljivost. nije ni čudo da nam je obrazovanje na tako niskim granama kad su takvi tipovi “struka”

  5. i još jedna sitnica. u ovoj nakaradnoj zemlji najnormalnije je da 20 dobrih učenika ispašta jer ih maltretira i ometa nastavu jedan neodgojeni i bahati kreten. i kad netko pokuša riješiti taj apsurd skoče “pedagozi” “psiholozi”
    i ostali “ozi” koji zdušno brane prava nasilnika. a gdje su prava žrtava?
    gdje je njihovo pravo na najbolje školovanje koje im takvi likovi oduzimaju?
    gdje su “ozi” tada da štite njihova prava? još nisam nikad i nigdje pročitao da se bilo koji “log” zalaže za prava dobre djece.

    1. Slažem se. Ti “ozi” prava nasilnika brane,tako su ih učili, ali probleme, kad se to od njih očekuje, ne rješavaju.

  6. Kolege iz udruge su se već bile angažirale oko rješavanja ovakvih problema, no sjetimo se samo kako je prošla ona konferencija s onim zviždanjem.
    Ne znam kako bi na to sadašnji ministar gledao.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!