Loše đake čekaju oštrije kazne: 1. Ljetna nastava za jedinicu, 2. Ukor se prenosi dogodine, 3. Nasilnici gube školovanje

(Slobodna Dalmacija) Nasilničko ponašanje u srednjim školama ubuduće bi se moglo najrigoroznije kažnjavati: učenik koji je isključen iz srednje škole zbog nasilja – prema sadašnjem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama – ima pravo polagati razredni ispit i tako praktički nastaviti školovanje.

Ubuduće, međutim, prihvate li se najnovije zakonske izmjene, to pravo neće imati – isključenjem zbog nasilja izgubit će pravo na polaganje razrednog ispita i time, zapravo, njegovo školovanje prestaje.

To je samo jedan od prijedloga izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju na kojemu radi radna skupina okupljena u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Iako iz Ministarstva još nisu izašli s konačnim tekstom tih izmjena, neslužbeno, od izvora iz Ministarstva doznajemo neka od rješenja koja bi na koncu mogla biti prihvaćena.

 

Počelo se razgovarati

Podsjetimo, početkom nove školske godine ministar obrazovanja Vedran Mornar i njegova pomoćnica Sabina Glasovac najavili su kako se “počelo razgovarati o izmjenama zakona”. Usvajanje izmjena očekuje se do kraja godine, s time da će najprije biti poslane u javnu raspravu.

No, po svemu sudeći, te će izmjene biti prijelazno rješenje, budući da se na temelju nove strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije tek treba izraditi potpuno novi (zajednički ili odvojeni) zakon za osnovne i srednje škole.
Osim rigoroznijeg kažnjavanja nasilnika u srednjim školama, navodno je jedan od prijedloga i postroženje pedagoških mjera u smislu njihova trajanja.

Dosad su izrečena opomena, ukor, strogi ukor, odgojno-obrazovni tretman produženog stručnog postupka te preseljenje u drugu školu u osnovnoškolskom obrazovanju, te opomena, ukor, opomena pred isključenje, odgojno-obrazovni tretman produženog stručnog postupka te isključenje iz školu u srednjoškolskom obrazovanju bile mjere koje vrijede jednu nastavnu godinu.

 

Nema zaborava

To bi se trebalo promijeniti na način da će se ubuduće prenositi tijekom cijelog ciklusa školovanja, iz razreda u razred: dakle, ako ste opomenu ili ukor “zaradili”, primjerice, u trećem razredu osnovne škole, ta se mjera ne poništava iduće godine, nego će učenike pratiti sve do kraja osmog razreda i na nju će se – u slučaju ponavljanja povreda dužnosti i nasilja – dodavati nove. Isto će biti i u srednjoškolskog obrazovanju.

Tretman produženog stručnog postupka navodno bi trebao biti ukinut kao pedagoška mjera te postati oblik rada s učenicima, za koji bi bili zaduženi, primjerice, defektolozi.

Velika bi novost moglo biti uvođenje dopunske, produžne nastave, umjesto ljetnog popravnog roka, za učenike koji na kraju školske godine budu imali zaključene jedinice.

Ta bi se dopunska ljetna nastava održavala odmah nakon završetka školske godine, dakle u lipnju. Umjesto da – kao dosad – negativnu ocjenu pokuša popraviti na (jednom) ljetnom ispitnom roku, učenik će ubuduće na produžnu nastavu u trajanju od deset do 20 dopunskih sati, ovisno o težini predmeta. Dnevno bi ona trajala do dva sata (po predmetu?), a hoće li prijedlog zaživjeti u tom obliku, tek će se vidjeti u konačnom tekstu. Jesenski popravni rok ostao bi kao dosad.

 

 

Marijana Cvrtila

 

Pet novih mjera

– Nema razrednog ispita za učenike isključene iz srednjih škola zbog nasilničkog ponašanja – za njih je školovanje gotovo
– Izrečene pedagoške mjere (opomene, ukori…) prenose se iz razreda u razred, do kraja osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja
– Tretman produženog stručnog postupka ukida se kao pedagoška mjera i postaje oblik rada s učenicima
– Za učenike sa zaključenim jedinicama produžna ljetna nastava u trajanju od 10 do 20 sati, umjesto ljetnoga popravnog roka
– Osobe s višom stručnom spremom (VŠS) više neće moći biti ravnatelji škola

Ravnatelji s fakultetom

Doznajemo i da će se pitanje daljnjeg obnašanja dužnosti ravnatelja osobama s višom stručnom spremom, kojih je prema podacima Ministarstva trenutačno 188, riješiti na način da te osobe, nakon što im istekne mandat, više neće moći konkurirati za to radno mjesto. Drugim riječima, ravnatelji osnovnih i srednjih škola ubuduće bi mogle biti samo osobe s VSS-om.

 

Borba za odbore

Nismo uspjeli doznati što će biti sa sastavom školskih odbora. Dosad su lokalni političari, odnosno osnivači škola (gradovi i županije) imali u njima tri svoja predstavnika, od ukupno sedam. Međutim, iz zajednice županija predlagali su da se njihov udio poveća na četiri člana, čime bi zapravo potpuno preuzeli upravljanje nad školama. Tome rješenju u Ministarstvu baš nisu skloni.

 

Brojke

• 772 pedagoške mjere podijeljene u osnovnim školama, prema zadnjim dostavljenim podacima Ministarstva obrazovanja (šk.god. 2011/2012)
• 432 pedagoške mjere podijeljene u srednjim školama (30 više nego godinu dana ranije)
• 379 osnovaca dobilo je opomene
• 77 osnovaca dobilo ukor pred isključenje
• 13 osnovaca premješteno u drugu školu
• 54 učenika izbačena iz srednje škole
• 201 srednjoškolaca ima opomenu pred isključenje

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!