Na Skalicama se prvog dana škole molio “Očenaš”!?

(Slobodna Dalmacija) Za ukupno 1691 splitskoga prvašića ponedjeljak je bio veliki dan, a da bi prvog dana školske godine u svoje razrede ušli s osmijesima na licima, pobrinuli su se njihovi malo stariji kolege koji su ih dočekali s pjesmom i plesom.
Fra Luka Banić, samostanski i župni vikar Gospe od Zdravlja, nakon učeničke predstave i pozdrava ravnatelja, u atriju Osnovne škole “Skalice” blagoslovio je 60 prvašića i školu. Prethodno su se mališani, s malih sjedalica na kojima su sjedili, digli na noge i s fra Lukom izmolili “Očenaš”.
– Sve ima svoj početak i završetak. Jedan od početaka je ovaj današnji dan kada naši prvašići polaze u školu. Naša nas kršćanska vjera uči da svaki početak trebamo početi s molitvom. Kad se ustanemo ujutro, bar se nadam da velika većina vas, ako ništa drugo, učini znak križa. Kad započinjemo neki rad, posao, prekrižimo se.

– Kada na završetku dana idemo na počinak, isto tako se prekrižimo, izmolimo. Tako i na početku ove školske i vjeronaučne godine mi ćemo se pomoliti za naše prvašiće i za njihove roditelje, rodbinu, njihove učiteljice, ravnatelja, za sve. I zazvati Duha Božjega, Duha Svetoga, da prosvijetli naše male prvašiće da steknu što više znanja u školi, kod kuće, ali isto tako i na vjeronauku. I da to svoje znanje iz vjeronauka nastoje živjeti u svojem svakidašnjem životu.

– Uvijek sam govorio da su u školi svi predmeti važni, ali u školi života najvažniji predmet zove se vjeronauk. Ono što naučimo o svojoj vjeri, kršćanstvu, Bogu, Isusu, Gospi da nastojimo živjeti. Nadam se da ste shvatili ovu poruku i da ćete vi draga dječice tako činiti – kazao je fra Luka, pa mališanima dodao neka ustanu i da mole oni koji znaju. Poduke Duha Svetoga.

Nakon što su mališani izmolili “Očenaš”, fra Luka ih je blagoslovio.

“Svemogući dobri i vječni Bože, molimo te izlij svoj blagoslov na naše prvašiće, na njihove roditelje, učiteljice i sve djelatnike ove škole. Neka našim prvašićima Duh Sveti bude taj koji će ih voditi, koji će ih poučavati u pravoj istini i ljubavi, i da ih vodi u školi života”, kazao je na kraju.

Prakticiranje molitve pokušao nam je objasniti ravnatelj Mate Mamić. Prema njegovim riječima 80 posto od ukupno 535 učenika te škole ide na katolički vjeronauk, a prisnažio je i kako mu se nitko od roditelja nije javio da je druge vjere…

Učiteljica Meri Stipinović, s druge strane, posvjedočila nam je kako su roditelji u pravilu uzbuđeniji od djece prvog dana škole. Ipak, ima i onih iskusnijih. Majda Dželalija, primjerice, već četvrto dijete šalje u školu.

– Moj mali Juraj bio je uzbuđen. Obavili smo sve pripreme, lijepo smo se ošišali, pripremili robicu. Suprug je prije tjedan dana u knjižari kupio knjige. Razgovarali smo o školi, da je to drukčije nego u vrtiću. Jutros smo suprug i ja s njim išli točno putem kojim će on svakog dana ići u školu. Tek me je jutros uhvatilo uzbuđenje, a još sam u petak smirivala kolegicu koja mi je rekla da je pod stresom jer prvo dijete šalje u školu.

Piše Tanja Gattin Zebić

1 Comment

  1. Eto, ponovo „nesporazum“, kao i u Osijeku.
    Ne webu škole zaboravili napisati da, dječica koja ne žele da ih fra Lukica škropi, ponesu kišobrančiće.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!