Stipić: I pod cijenu kazne reći ću učenicima da kupe stari udžbenik

(Glas Slavonije) Danas počinje nova školska godina 2014./2015., a u osnovnu i srednju školu krenut će više od pola milijuna učenika u cijeloj Hrvatskoj. Ministar Vedran Mornar najavio je da u novoj školskoj godini neće biti velikih promjena. Zdravstveni i građanski odgoj radit će se prema međupredmetnom modelu, a nakon četiri godine učenici će učiti po novim udžbenicima. Iako su ti novi udžbenici stigli u knjižare i premda su njihove cijene nešto niže od prošlogododišnjih, za roditelje su oni i dalje skupi.

Problem imaju i roditelji srednjoškolaca u Osijeku (Grad je kupio udžbenike za osnovce), koji su prethodnih nekoliko godina kupovali mnogo jeftinije rabljene udžbenike, pa je ovo za njih velik trošak. U međuvremenu, sve se glasnije govori da se u novim udžbenicima nije mnogo toga mijenjalo sadržajno, nego samo grafički. Naime, novi su udžbenici rađeni prema starim programima, pa su nam neki roditelji rekli da planiraju kupiti stare udžbenike i kopirati ono što je novo. Ipak, prije nego što to učine, roditelji su nam rekli da će pričekati što će djeci reći profesori. S druge strane, profesorica Nataša Bek, članica udruge Nastavnici organizirano, kaže da su nastavnici na taj način dovedeni u delikatnu situaciju.

– Ako kažemo djeci da ne kupuju nove udžbenike, iako znamo da su gotovo identični onim starima, riskiramo novčanu kaznu. Naime, svaki nastavnik koji dopusti korištenje starim udžbenikom kaznit će se s novčanom kaznom između 1000 i 5000 kuna. Ako im ne kažemo, socijalno smo neosjetljivi – kaže prof. Bek.

Dodaje da profesori ne mogu biti dežurni policajci i djecu kažnjavati zato što njihovi roditelji nemaju novac za nove udžbenike. “Mi profesori želimo pomoći roditeljima jer u razredima je mnogo djece čiji roditelji dobivaju socijalnu pomoć i sve je više roditelja koji su ostali bez posla. Ako dijete donese novi, ali fotokopirani udžbenik, onda je to narušavanje autorskog prava. Ako donese stari udžbenik, što ja mogu kao nastavnik učiniti? Ako mu zabranim da se koristi njime, roditelji mogu zvati inspekciju”, objašnjava naša sugovornica.

Potvrđuje to i Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod: “Nedopustivo je da smo išli na nove udžbenike, a da nismo promijenili nastavne planove i programe. To je zato što se odluke i zakoni pripremaju u kabinetima pojedinih nakladnika. Potrebne su nam korjenite promjene programa, a kao posljedica tih programa novi udžbenici. Nedopustivo je da se ne ide tim redoslijedom i da se, pozivajući se na zakonske odredbe, inzistiralo da se novi udžbenici tiskaju.”

Dodaje da je sramotno što se vrši pritisak na učitelje i nastavnike u srednjim školama da djeca moraju nabaviti nove udžbenike, pod prijetnjom sankcija, čak i u onim slučajevima, ističe, gdje je sadržaj potpuno jednak, a samo su se redizajnirale omotnice i donekle vizualni identitet udžbenika.

– Mi očekujemo da će se ministar Mornar ponijeti kao pravi prosvjetar, koji u sebi ima socijalnu osjetljivost i da će poslati poruku da neće biti sankcija, ni kaznenih mjera protiv onih učitelja koji će iz socijalne osjetljivosti stati u zaštitu učenika i njihovih roditelja i neće inzistirati na tome da se novi udžbenici moraju kupovati pod svaku cijenu. Osobito ne tamo gdje za to nema velikog razloga – rekao je Stipić. Dodao je da će on osobno, i pod cijenu novčane kazne, reći svojim učenicima da kupe stari udžbenik.

Kuduz upozorava ministra da ne obmanjuje narod

Na izjavu ministra Mornara u jednom dnevnom listu, naslovljenu “Ne morate kupovati nove udžbenike”, reagirao je Marijan Kuduz, predsjednik grupacije knjižara pri ZNK RH: “Ministre, pročitajte važeći zakon o udžbenicima pa onda komentirajte jer biste inače mogli odgovarati za svoje političke ispade. Nemojte obmanjivati narod, a sebi donositi političke poene. Zakon o udžbenicima je jasan. Niste razmišljali o učiteljima i nastavnicima koji bi prema članku 32 Zakona o udžbenicima morali platiti kaznu za nepridržavanje o izboru udžbenika. Čini mi se da ste namjeravali puniti proračun i tim putem, nakon što ste opljačkali roditelje i lokalne samouprave koje su financirale udžbenike, pa sad i po džepovina profesora koji dobivaju crkavicu, prosjeka osobnog dohotka čistačice u vašem ministarstvu. Naravno, tu su i kazne za ravnatelje i škole koje se ne pridržavaju Kataloga o odabira udžbenika. Zar su svi autori, lektori, nakladnici radili nekoliko godina na novim udžbenicima da bi ih obezvrijedili, a stručni tim vašeg ministarstva te iste je odabrao i odobrio. Nemojte se igrati jer biste mogli očekivati tužbe roditelja, lokalne samouprave, knjižara i nakladnika.”

7 Comments

  1. ja nigdje u zakonu ne mogu naći tu kaznu za nastavnika?
    također kaže se da se kažnjava škola u kojoj je taj udžbenik u uporabi. to znači da ih se mora i iz knjižnica bacati van? ako ne onda ga svatko može imati na klupi a u upotrebi je novi…kojeg je taj dan baš doma ostavio učenik?

  2. Evo što kaže Zakon:
    Članak 32.

    (1) Novčanom kaznom od 10.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj škola:

    – u kojoj je u uporabi udžbenik i pripadajuće dopunsko nastavno sredstvo suprotno odredbama ovog Zakona,

    – u kojoj preporuka učitelja, odnosno nastavnika proizvede posljedicu iz članka 29. stavka 6. ovog Zakona.

    (2) Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u školi novčanom kaznom od 1.000,00 do 5.000,00 kuna.

    Nastavnik bi valjda mogao biti kažnjen kao odgovorna osoba, prema (2).
    Meni nije jasno ovo:
    Ako učenik donese na sat neodgovarajući udžbenik, znači li to da je “u školi u uporabi udžbenik i pripadajuće dopunsko nastavno sredstvo suprotno odredbama ovog Zakona”?
    A što se tiče toleriranja starih udžbenika socijalno ugroženim učenicima, tko to će ostalim učenicima zabraniti da koriste to “pravo”?

    1. Odgovorna osoba uglavnom bude direktor odnosno u ovom konkretnom slučaju ravnatelj?

  3. Ima li kakva kazna za ministra koji sve to kaže, ali na drugi način*

  4. “Zar su svi autori, lektori, nakladnici radili nekoliko godina na novim udžbenicima da bi ih obezvrijedili, a stručni tim vašeg ministarstva te iste je odabrao i odobrio. Nemojte se igrati jer biste mogli očekivati tužbe roditelja, lokalne samouprave, knjižara i nakladnika.”

    Svaka čast autorima i svima ostalima, ali ako misli na ovogodišnje udžbenike da su ih pripremali godinama…!?
    Pa svatko i s malo inteligencije može zaključiti da nije baš tako:)
    Jedna narodna poslovici dobro opisuje ove nove udžbenike: “isti …. drugo pakovanje”, oprostite na izrazu.

    Promijenite program pa radite udžbenike kako i radi sav normalan svijet. Ali HR već odavno nije normalna tako da me ništa ne čudi ovo:/

  5. Bravo Stipiću !!! Ovo je pravi sindikalni vođa. Prvo radi u nastavi ! Organizirao je onu peticiju za smjenu najgoreg ministra u povijesti Jovanovića, nakon toga bio je najglasniji protiv izdvajanja pomoćnog osoblja i sada protiv ove lakrdije s uđbenicima. Bravo, bravo , bravo to je sindikalni vođa.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!