Mornar: Neće svi dobiti asistenta, ali nadam se da ćemo ih ovaj tjedan uspjeti zaposliti

(Novi list) Prosvjedom na Markovom trgu početak školske godine za više od pola milijuna učenika obilježili su danas roditelji djece s teškoćama u razvoju. Već danima prosvjeduju zato što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije osiguralo asistente u nastavi za oko 7.000 djece kojima je takva pomoć potrebna, a ministar Vedran Mornar poručio im je jučer kako će do kraja tjedna zaposliti oko 1.200 pomoćnika u nastavi, njih 400 više nego prošle godine.

Ove se godine za asistente u nastavi, zahvaljujući Europskom socijalnom fondu, izdvaja 44 milijuna kuna više nego lani, poručio je Mornar, podržavajući napore roditelja da i prosvjedima ishoduju prava vlastite djece i povećaju sredstva za asistente.

– Nadam se da ćemo ovaj tjedan uspjeti zaposliti pomoćnike u nastavi. Točno je da neće svi dobiti asistenta, ali ćemo zaposliti njih 1.200, što je povećanje za 50 posto – rekao je Mornar komentirajući prosvjed u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Bubamara. Prosvjednici su upozorili vladajuće da će više stotina školaraca s teškoćama u razvoju školsku godinu započeti bez asistenta, što im onemogućava normalno pohađanje nastave.

Ostali učenici na nastavu su krenuli s novim udžbenicima, čije su tiskanje zbog neznatnih promjena u novim izdanjima, jer se i dalje uči po starom nastavnom programu, mnogi roditelji, pa i sam ministar Mornar, ocijenili nepotrebnima. Trošak kupnje novih knjiga pogodio je mnoge roditelje, a ministar Mornar objasnio je novinarima da unatoč sličnosti starih i novih knjiga ipak treba kupiti nove udžbenike.
– Moja izjava da se ne moraju kupovati novi udžbenici krivo se tumači. Zakon je takav kakav je. Ne vjerujem da će netko biti izbačen ako ima staro izdanje udžbenika, ali to nije ni poruka da se ne moraju kupovati – rekao je Mornar prilikom otvorenja novog centra za djecu s posebnim potrebama u Varaždinu.

Na brojne kritike upućene njegovom projektu novih udžbenika, bivši je ministar Željko Jovanović odgovorio na Facebooku, tvrdeći kako su roditelji ionako radije djeci kupovali nove knjige nego rabljene.
– I prošle godine 70 posto roditelja je u knjižarama kupilo nove udžbenike, 15 posto učenika je dobilo nove udžbenike koji su kupili gradovi, a 15 posto je koristilo stare udžbenike. Svi redom su, i roditelji i novinari, tražili da udžbenici budu kvalitetniji, a sadržaj torbi lakši i jeftiniji. I upravo to je ove školske godine osigurano, u prosjeku su udžbenički kompleti lakši 15 posto, jeftiniji 15 posto, a nakladnici su se obavezali da će za 15 posto najsiromašnijih osigurati donacije udžbenika – odgovorio je kritičarima Jovanović.

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!