Grad Split ne daje ni kune za pomoć učenicima s intelektualnim teškoćama

(Slobodna Dalmacija) Nakon što se na sva zvona obznanilo da je Županija splitsko-dalmatinska propustila 3,5 milijuna kuna koje je Ministarstvo obrazovanja preko Europskog socijalnog fonda (ESF) nudilo na natječaju za projekte kojima će se osigurati asistenti u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, krenula je lavina reakcija koje su povukle brojna pitanja vezana uz tu problematiku – od nepostojanja samog pravilnika o pomoćnicima u nastavi, preko toga tko treba provoditi edukaciju, pa do toga koja djeca imaju pravo na asistenta, a koja na pomoćnika, i još puno toga.– Županija je u 2014. godini, dakle i za prvo polugodište školske godine koja je na pragu, osigurala 690 tisuća kuna za rad pomoćnika-asistenata u osnovnim školama, a oko 600 tisuća kuna osigurale su općine i gradovi, pa će 49 učenika u 25 osnovnih škola imati 47 pomoćnika u nastavi. Broj te djece nije konačan jer nam je u međuvremenu stiglo još zahtjeva, pa bi nakon što povjerenstvo razmotri priložene lječničke dokumentacije, broj te djece mogao biti oko 60 – kazao nam je Zdravko Omrčen, županijski pročelnik za prosvjetu, te je dodao kako naši zakoni i pravilnici nisu do kraja definirali niz pitanja oko pomoćnika, odnosno asistenta.

Maja Sočo, predsjednica splitske udruge za psihosocijalno zdravlje “Sto koluri”, koja organizira pomoć djeci pri učenju, a dodatno je pripremala i edukaciju pomoćnika u nastavi, kaže nam kako pitanje pomoćnika u nastavi nije riješeno gotovo niti jednim dokumentom, osim činjenice da škola može tražiti takvog pomoćnika.- Ono što se nama pokazalo kao problematično jest činjenica da praktički svatko tko završi gimnaziju, može biti pomoćnik u nastavi. To je pomalo sumanuto… Dakle, kad idete polagati vozački ispit, traže da odslušate predavanja, položite testove, prvu pomoć, obavite liječnički pregled koji uključuje i psihološko testiranje, a kod pomoćnika u nastavi ništa od toga nije potrebno. Na koji način oni koji angažiraju pomoćnike u nastavi mogu biti 100 posto sigurni da u škole neće poslati, primjerice, pedofila?! Također, svi pomoćnici u nastavi trebali bi biti educirani i licencirani i evaluirani svake dvije godine minimalno, te supervizirani svake godine – smatra Sočo uz napomenu da s druge strane postoje liječnička povjerenstva koja odlučuju zajedno sa stručnim službama škole treba li djetetu pomoćnik u nastavi ili ne!?

– To je pomalo diskutabilno jer liječnici nikada nisu u razredu i jako malo znaju o dinamici razreda. Povjerenstva škola i liječnici donose odluku o pojedinom djetetu, a pitanje je što su prethodno napravili za isto to dijete. Mi smo imali i još uvijek imamo situaciju u kojoj se dijete smješta u malu skupinu, a da škola pri tome gotovo prstom nije makla da pokuša riješiti problem – kaže nam čelnica “Sto koluri” naglasivši kako ćemo bez Pravilnika o pomoćnicima u nastavi imati problem i financiranja i ugovaranja i zapošljavanja. Konačno, pomoćnike u nastavi nipošto ne bi trebali plaćati roditelji djece.

’Sramota je da nema novca za našu djecu’

Na natječaju ESF-a Županija je “izvisila” zbog nedostatka primjerka statuta i porezne kartice (!). Neovisno o tome, treba kazati da županijska uprava već godinama financira rad pomoćnika u nastavi za razliku od Grada Splita koji, kako su naveli u odgovoru na naše pitanje, osigurava (tek) “novac za osobne asistente za učenike s težim motoričkim oštećenjima, te za slijepe ili slabovidne učenike”.

– Premalo je znanja i senzibiliteta prema djeci kojoj je potrebna pomoć u nastavi. Mom sinu koji ima teški oblik disgrafije pomoćnik u školi je vratio vjeru u sebe i školski sustav. Sjedio je s njim na četiri školska sata, vodio bilješke, pratio dječakovo ponašanje prema okolini i obrnuto, pomogao nam je zaista puno. Sada je moj sin sedmaš. I dalje mu treba takav pomoćnik, ali sustav nema novca za njega i to je velika sramota za grad, za cijelu državu! – kaže nam jedna mama iz Splita čije dijete godinama sudjeluje u radu udruge “Sto koluri”.

MERIEN ILIĆ

Osobni asistent i pomoćnik u nastavi

Osobni asistent pomaže osobi s fizičkim invaliditetom i nije vezan za nastavu već uz svakodnevno funkcioniranje osobe. On je praktički pomoć u svakodnevnom funkcioniranju osobe s invaliditetom.

Pomoćnik u nastavi namijenjen je široj kategoriji djece s teškoćama; osim djece s fizičkim invaliditetom uključuje i djecu s mentalnim i intelektualnim teškoćama. Pomoćnik u nastavi treba dijete dočekati u školi, biti s njim za vrijeme nastave, pomoći mu pri praćenju nastave i kad nastava završi, on je slobodan. Pomoćnik u nastavi nema nikakve veze s odlaskom djeteta kući, s njegovim potrebama u okviru doma i slično.
– Dakle, pomoćnik u nastavi je poprilično sužen pojam i baš zbog toga bi
trebao biti educiran i praćen. Nije lako pratiti dijete s, primjerice, poremećajem u ponašanju svaki dan, ako nemate adekvatnu superviziju… – smatra Maja Sočo.

2 Comments

  1. Grad Split ima na što utrošiti novce. Obnova travnjaka na stadionu košta 3.5 laganih milijunčića.

    „Na natječaju ESF-a Županija je “izvisila” zbog nedostatka primjerka statuta i porezne kartice (!).“ Hoće li uhljeb koji to nije poslao snositi ikakve sankcije?

  2. Upravo to pitanje valja apostrofirati – hoće li ekspert koji je zaboravio natječajnoj dokumentaciji priložiti sve predviđene dokumente dobiti nogom u krmu?
    Retoričko je to pitanje, dakako – odgovor je jasan sam po sebi!
    Da se dotični kod zapošljavanja u županiji javljao na natječaj, znao bi kako se to radi. No, kad se zapošljava ispod stola, onda takav kadar radi ovakve budalaštine!
    Bit će da se na natječajima za sredstva iz EU traži više od stranačke iskaznice?
    Ajde ništa, znat će županija za dogodine… ( možda )!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!