U MZOS-u novinarima rekli da se uspjeh učenika poboljšava, a onda podijelili materijale koji govore suprotno

“Laž, prokleta laž i statistika” standardna je uzrečica kad se govori o korištenju brojki kako bi se dokazala ili opovrgla neka tvrdnja. Tome su ovih dana mogli posvjedočiti novinari kojima su iz Ministarstva obrazovanja podastrijeti podaci o uspjehu učenika u hrvatskim školama u protekle tri godine. Naime, u sklopu rasprave o temi (ne)zaključivanja ocjena na polugodištu, ocjena Ministarstva je da se promjena nije pokazala štetnom jer je “iz podataka koji se nalaze u nastavku, a koji su preuzeti iz e-Matice na dan 1. rujna 2014., vidljivo poboljšanje uspjeha učenika u školskim godinama u kojima se ocjene na polugodištu nisu zaključivale.” Spomenute podatke možete pogledati ovdje (klik), a dalje u tekstu ćemo iznijeti analizu cijelog materijala.

Prije svega, nije jasno što brojke koje se nalaze u tablicama uopće predstavljaju. Na prvi pogled, riječ je o broju učenika koji su školsku godinu završili s navedenim općim uspjehom. Međutim, ako bi se sve to zbrojilo, ispalo bi da u hrvatskim osnovnim školama ima oko 900.000 učenika, dok ih u srednjima ima oko
450.000. Naravno, u stvarnosti je taj broj dva do tri puta manji.

Nastavničkim riječnikom rečeno, tko god da je radio ovu zadaću, nije zadovoljio.

No, ako zanemarimo da brojke same za sebe uopće nisu jasne i krenemo uspoređivati “isto s istim”, to jest iste stavke za različite godine, zaključak koji se nameće je potpuno suprotan od onoga koji se iz MZOS-a želi nametnuti. Naime, ako se gleda tablica za osnovne škole, ispada da se broj “zaključenih jedinica” (na koji god način da su pobrojane) od 2012. do 2014. godine povećao za 42 posto, dok se broj dvojki, trojki, četvorki i petica povećao, redom, za 3, 3, 5 i 5 posto. (Uz sve to, nije jasno kako se broj svih tih ocjena povećao kad se ukupni broj učenika smanjio s 344.279 na 331.523 kao ni što zapravo znači taj “broj jedinica, dvojki itd.”, ali to će se valjda doznati; ovdje radimo s podacima koje imamo).

Situacija je još drastičnija u srednjim školama gdje se “broj jedinica” (što god to značilo u ovoj statistici) povećao za 21 posto, “broj dvojki” se povećao za oko tri posto, dok se “broj trojki, četvorki i petica” smanjio, redom, za oko 0,5 te za 3 i 5 posto.

Naravno, možda iz ove smušenjačke, neprofesionalne i amaterske statistike ne bi trebalo izvlačiti neke konkretne podatke, no ono što je sigurno je da je zaključak koji je Ministarstvo izvuklo iz svega ovoga – da je uspjeh marginalno bolji – sve samo ne pouzdan. U cijeloj ovoj priči pitanje zaključivanja ocjena na polugodištu je manje bitno. Ono o čemu valja razmisliti je tko novom ministru (ali i onima prije njega) na ovakav način podastire “podatke” i je li uz ovakvu “tehničku podršku” uopće moguće donositi pametne odluke.

6 Comments

    1. Ovdje su prigodno uspoređene ocjene iz 2012. i 2013., dok usporedba 2012. i 2014. pokazuje drastično drugačije rezultate.

      1. Nema usporedbe sa 2014. jer je ova usporedba objavljena u prosincu 2013. Nisam našao usporedbu sa 2014. Možemo očekivati da će ona biti objavljena isto u prosincu.
        Ako brojke koje su u ovom dokumentu koji je linkan u tekstu imaju bilo kakvog smisla, onda vidimo slijedeće. U odnosu na 2013., u 2014. u OŠ se smanjio postotak dovoljnih i dobrih ocjena, a povećao postotak nedovoljnih, vrlo dobrih i odličnih ocjena. U SŠ se, ponovno u postotku od ukupnog broja ocjena, smanjio broj nedovoljnih, dovoljnih i dobrih, a povećao broj vrlo dobrih i odličnih ocjena. Nadalje prosjek ocjena u OŠ u 2013. je 3,93, a u 2014. 3,94, u SŠ u 2013. 3,45, u 2014. 3,46. Ovo su tako male ralike da se iz njih ne može ništa zaključivati, ali ako baš moram zaključak bi bio slijedeći: Ako su se ocjene poboljšale iz 2012. u 2013. (što se vidi iz onih relevantnih brojki koje su objavljene na stranicama MZOS), i isto tako u od 2013. u 2014. (prema brojkama iz linka u tekstu), možemo zaključiti i da su ocjene u 2014. bolje od ocjena u 2012. Ali, još jednom, meni ove brojke iz teksta (druga i četvrta tablica) nemaju nikakvog smisla i ne znam što bi trebale predstavljati.
        Mislim da se u ovom dokumentu mogu kao relevantne uzeti samo brojke koje govore o prosjeku općeg uspjeha (prva i treća tablica) jer tu brojke za 2012. i 2013. odgovaraju onima koje se nalaze na stranicama MZOS (na koje sam stavio link).

  1. Zapravo je krivo tumačenje. Ne piše da je to broj odlikaša, vrlodobrih… To je broj SVIH zaključenih petica iz SVIH razreda. Dakle, šk.god. 2013./2014. je bilo sveukupno 310525 petica. I tako da dalje za sve ocjene.

    1. Naravno da mi je to prvo palo na pamet. Međutim, kad sve zbrojiš, onda ispada da je to manje od tri ocjene po učeniku, a znamo da svaki učenik ima 5-10 predmeta. Gdje su ostale ocjene?

      1. Ostale ocjene očito nisu bile pogodne za kampanju pa su zanemarene. A i ove petice – iz kojih su predmeta?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!