Polugodište i dalje bez ocjena jer opći uspjeh raste

(Novi list) Praksa nekih gradova koji su svim učenicima osigurali besplatne udžbenike po mišljenju ministra Mornara nije pravedna prema djeci, pa će se jedinice lokalne samouprave zakonom obvezati da se međusobno koordiniraju, kako učenici u jednoj županiji ne bi dobili ništa, a u drugoj sve

I s novim ministrom, školska godina 2014/2015. počet će bez velikih promjena. Novi kurikulumi, koji bi trebali realizirati plan ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara o zaokretu školstva od bubanja prema logičkom razmišljanju, u eksperimentalnu će primjenu uči najranije u školskoj godini 2015/2016., a do tad su za oko 330.000 osnovaca i još 180.000 srednjoškolaca na snazi stara pravila.

Mornar će, među ostalim, nastaviti s praksom nezaključivanja ocjena na polugodištu, jer su u MZOS-u izračunali da se uspjeh učenika nakon što je bivši ministar Jovanović ukinuo zaključivanje ocjena na polugodištu – popravio. Opći se uspjeh u osnovnoj školi u odnosu na školsku godinu 2011/2012., kad su se na polugodištu zaključivale ocjene, u zadnje dvije godine povećao s 4,22 na 4,27, a u srednjoj školi sa 3,52 na 3,63. Razlika je statistički zanemariva, a radi se i o različitim generacijama, ali ni ove školske godine, poručuje ministar Mornar, ocjene se na polugodištu neće zaključivati.
Ministar se nada da će do 15. rujna definirati organizaciju projekta novih kurikuluma, na čemu će angažirati 300-tinjak ljudi, mahom iz redova nastavnika.

– Imamo podršku javnosti, a možda bude i onih koji bi da ostane kako jest. U novim kurikulumima način učenja bit će bitno drukčiji, a broj predmeta nećemo mijenjati, niti ćemo ih spajati. Nije problem u broju predmeta nego u sadržaju, jer je današnja nastava utrka s vremenom – ističe Mornar.

U škole od ove jeseni ulazi novi međupredmetni građanski odgoj koji je, tvrdi ministar, dobio podršku prosvjetne struke, a zdravstveni odgoj čeka evaluaciju, nakon čega će se po potrebi neki dijelovi za iduću školsku godinu mijenjati. Evaluaciju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, a u MZOS-u ističu da »nema velikih zamjerki na program« te će zdravstveni odgoj većinom ostati kakav jest.

Praksa nekih gradova koji su svim učenicima osigurali besplatne udžbenike po mišljenju ministra Mornara nije pravedna prema djeci, pa će se jedinice lokalne samouprave zakonom obvezati da se međusobno koordiniraju, kako učenici u jednoj županiji ne bi dobili ništa, a u drugoj sve. Iako će učenici ove godine imati subvencionirani prijevoz, Mornar upozorava kako se u ovom času za tu stavku tešku 300 milijuna kuna izdvaja više nego za znanstvene novake, a otprilike isto, 331 milijun kuna godišnje, iznose troškovi svih znanstvenih instituta.

Iako su prisiljeni štedjeti, u MZOS-u i dalje najam zgrade ministarstva na Sveticama plaćaju 10 milijuna kuna. »Razmišlja se o tome da se pronađe nekretnina iz državne imovine, ali prostor moramo imati«, veli Mornar, te dodaje kako MZOS nema previše, već premalo ljudi, a »slika o parazitima državnog proračuna potpuno je kriva«.

 

Što s ravnateljima?

Licenciranje ravnatelja neće se uvesti ove godine, niti će biti uvjet za reizbor ravnatelja, najavljuju u MZOS-u. Još nisu definirani uvjeti za reizbor, a nije odlučeno ni hoće li 188 ravnatelja s višom stručnom spremom moći ostati na toj funkciji. Razmišlja se i o promjeni sastava školskih odbora, nakon što su župani predložili da se broj predstavnika osnivača u školskom odboru poveća s tri na četiri.

 

Asistenti učenicima s posebnim potrebama iz EU fondova

Učenici s posebnim potrebama dobit će asistente u nastavi u narednih nekoliko tjedana, nakon što se zaključi natječaj za dodjelu 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za tu namjenu. Na natječaj je stiglo 40 prijava, a nakon dodjele tog novca, država će dodatnih osam milijuna kuna podijeliti udrugama za djecu s posebnim potrebama, čime bi većina potreba za osobnim asistentima morala biti podmirena, kažu u MZOS-u. Zbog kašnjenja s dodjelom osobnih asistenata prosvjedovala je Facebook inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom.

3 Comments

  1. Budući da evidentno nema petlje, znanja, odlučnosti da se povuku pravi potezi u školstvu ( šup – karta VŠS ravnateljima i politici u šk. odborima, gašenje bespotrebnih agencija, provođenje nadzora nad radom inspekcijskih službi i dovođenje istih u red, reforma pegadoških mjera i sl. ), moramo se, Bože moj, jelte, tome prilagoditi.
    Kako nam se ne bi prigovorilo da guramo samo svoje, da nismo za kompromis, da ne osluškujemo zov divljine ( zbornice ), eto prijedloga kako da se školstvo reformira, vuk bude sit, a koza cijela:
    1.
    Glede ravnatelja – ta čemu patiti te ljude s VŠS i izlagati ih nepotrebnom stresu? Grehota je, ljudi, prođimo se toga! Usto, i ovako nam valja zavapiti – kako je samo devijantno bezdušna zakonska regulativa koja osnivače, županije i njihove načelnike, čelnike, pročelnike, dočelnike, začelnike primorava da se svake četiri godine bacaju u ralje Kerberove reizbora ravnatelja, smjene neposlušnih, imenovanja poslušnih, namještanja izbora za ravnatelje i školske odbore, da se blamiraju i da se prave harlekinijade karikaturalnih razmjera, s ovog mjesta predlažem – ukinimo klasičnu funkciju ravnatelja!
    Uvedimo rotirajuće ravnanje – svaki profesor bio bi ravnatelj jedno polugodište! Tako bi svi mogli upisati u CV da su obnašali tu časnu službu, ne bi bilo potrebe namještanja izbora i blamaže jer bi svi došli na red, smanjili bi se izdatci i troškovi proračuna! Svi zadovoljni!
    2.

    Glede osnivača – ma idite, molim Vas, kakva je to skromnost, samo četiri člana?! Ima li to smisla? Ja predlažem – svi članovi šk. odbora da budu iz redova osnivača, a osnivaču, po potrebi ostaviti i zakonsku mogućnost da imenuje osobu od najbližeg povjerenja doživotnim ravnateljem, pa čak i nakon tog roka!
    U svakoj školi, pod obavezno, na ulazu, u auli, holu, ili na nekom drugom vidnom mjestu postaviti sliku prvog predsjednika, i bistu ravnatelja u prirodnoj, ili neprirodnoj veličini ( ovisno o značaju, doprinosu, ambiciji, financijskim sredstvima )! Ukoliko se prihvati prijedlog pod 1., rotirajuće ravnateljstvo, da se uvede zakon kako se svaki mjesec dana ne postavljaju nove biste, već se samo na staroj odvali glava, i postavi glava novog direktora, kao nekad s rimskim carevima ( svaka sličnost je slučajna )!
    3.
    Nipošto ne dirati pedagoške mjere. Svaki ekspert zna da se mladost neće razviti u čestite ljude ako ih se priječi u manifestiranju kreativnog nereda. Stoga isti valja poticati, a barem jednom mjesečno organizirati Noć otvorenih vrata škole, na kome bi sve huliganske udruge dobile priliku nastupati i pred zainteresiranim auditorijem demonstrirati praktična znanja i sposobnosti u, recimo, demoliranju škole, i sličnim plemenitim vještinama!
    4.
    Učiteljima u satnicu uvesti dodatni sat primanja roditelja, na kom bi roditelji koji stenju pod neizdrživim pritiskom današnjice mogli otvoriti dušu i šake, i učiteljima poručiti što misle o njima i načinu ocjenjivanja hrvatske mladosti!
    5.
    Provjerenoj stranačkoj mladeži omogućiti hitno zasnivanje radnog odnosa u programu stručnog naziva S faksa u ministarstvo! Program se eksperimentalno provodi već barem zadnja dva desetljeća i, kako svi vidimo, polučio je više nego odlične rezlutate. Zato je predloženo na gore opisano način!
    Eto, skromni doprinos boljitku hrvatske prosvjete je zamišljen na ovaj način, Dakako, u hodu su moguće i druge promjene, ukoliko se za istima ukaže potreba!
    Govorio sam!
    Živili!

    1. Kolega ovo ste prilično dobro detektirali, ali stanje u društvu se reflektira i na stanje u prosvjeti pa ćemo analizirati sve čimbenike odgojno – obrazovnom procesu.
      1. Učenici – radi njih i postoji škola. Data su im velika prava bez odgovornosti. Prosvjetne vlasti izjednačuju ulogu odgajatelja i odgojenika. Svjesno ili nesvjesno djeca zapovjedaju učiteljima što je u krajnjoj liniji štetno jer formira nesigurnu i slabu osobu. Razne pravobraniteljice i slične paraodgojne funkcije ukinuti, koje više štete nego koriste. Mislim da im je jedina funkcija da dobiju 10-15 000 kuna , da naprave frizure i garderobu ( često nedolično njihovim godinama )i da prodaju maglu.
      2.Roditelji- šta je roditelj nerazboritiji to mu naš sustav školstva daje veću važnost, a mi učitelji ga moramo najviše slušati jer ga svatko drugi otpili.
      3. Učitelji ne držimo većina do svog dostojanstva. Većina dozvoljava da nas se kupi sitnim ustupcima i pretjerano smo uplašeni isto kao i dijete koje ga se zlostavlja. Narušeno nam je dostojanstvo poniženi – zlostavljani smo i stoga uplašeni, isto kao i dijete koje je zlostavljano ono je uplašeno.
      4. Sindikati mjesto da zaštite tog poniženog učitelja, oni zajedno
      sa talogom društva dodatno plaše tog učitelja. Primjer potpisivanje kolektivnog ugovora u proljeće kad je došao dopis glasajte za potpisivanje jer inače loše Vam se piše. Ovdje u prvom redu mislim na Sindikat hrvatskih učitelja.
      5.Ravnatelji- To bi trebali biti najbolji učitelji u profesionalnom i ljuduskom smislu. To nije baš često. Obično su to poslušnici koji slušaju razne nevolje u obliku pročelnika,načelnika predsjednika gradskih ili opčinskih organizacija SDP,HDZ i HNS, sindikalnih nakaza i drugih štetočina hrvatskog školstva.
      6.Političari- njihova odgovornost je najveća jer su oni stvorili ovakav sustav u društvu i školstvu.

  2. Zanima me kojem je to kretenu u ministarstvu povećanje prosjeka ocjena kriterij za nastavak nezaključivanja na polugodištu. Onaj tko pozna imalo sustav zna da su prosjeci ocjena sve veći zadnjih 20 godina, jer ljudi jednostavno idu linijom manjeg otpora. Ja nisam bio takav,a li ne zamjeram nikome, jer su na vjetrometini i nezaštićeni. Ukratko; ocjene sve veće, a znanje sve manje.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!