Profesori upozoravaju: Djeca sad moraju prestati učiti napamet. Program je zastario i kasnimo s reformom

(Jutarnji list) Nakon što su javnost šokirala ispitna pitanja iz jedne škole, stručnjaci za školstvo ističu koliko je štetan trenutni način na koji djeca uče, a Ministarstvo najavljuje hitne promjene

Da mnogostanični eukarioti u životnom ciklusu imaju dvije faze – haploidnu i diploidnu, pri čemu mnogostanična haploidna nosi naziv i gametofit, a koja se izmjenjuje s mnogostaničnom diploidnom fazom – sporofit, više ne bi trebao biti dio obaveznog nastavnog gradiva.

Na ovaj se način učenicima od 1995. godine do danas “tumače” životni ciklusi životinja i biljaka iz predmeta biologija u prvom razredu gimnazije.

Konačna reforma

Plan Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta je ovakve definicije jednom zauvijek ukloniti iz nastavnog procesa i učiniti to u vrlo kratkom roku.

Tim ministra Vedrana Mornara počeo je s pripremom temeljite kurikularne reforme koju planiraju dovršiti već do iduće jeseni i primijeniti u školskoj godini 2015./16. Optimistično i vrlo ambiciozno, s obzirom da je primjerice Poljska svoju kurikularnu reformu radila više od 10 godina.

– Da, optimistični smo, no nemamo vremena. Nadamo se do iduće školske godine krenuti eksperimentalnom s novom školom, najavljuje pomoćnik ministra Staša Skenžić.

Eksperiment u školi

Ne želimo, dodaje, da učenici izlaze iz škola kao osobe koje su nabubale neka znanja s kojima ne znaju što bi.

– Pritom moramo osuvremeniti nastavu i iskoristiti sve dostupne tehnologije koje su djeci ionako u svakodnevnoj upotrebi. Govorim o e-udžbenicima, općenito o e-učenju, što će naravno automatizmom olakšati školsku torbu i niže cijene udžbenika, kaže Staša Skenžić.

Plan je pričekati jesensko usvajanje Strategije obrazovanja i znanosti, a potom odmah kretanje u osnivanje povjerenstava za pojedina područja. U kurikularnu reformu bit će uključeni znanstvenici, sveučilišni profesori i praktičari iz škola, a po završetku izrade kurikula raspisati javni poziv za škole. Samo one spremne i voljne moći će ući u eksperiment.

Pritom se javlja bojazan da bi dvije stvari mogle zakočiti i ovu reformu: novac i oni koji bi ju trebali provesti. Kroničari prosvjete, koji još nisu uspjeli dočekati pravu reformu školstva, tvrde naime da i najbolja reforma pada kada uđe u razred, a razlog tomu je nastavni kadar.

– Ne bih se složio s time da će reforma pasti u razredu. Treba imati povjerenje u nastavnike. Moramo razumijeti apatiju koja vlada u zbornicama. Od devedesetih je sustav u nekakvim reformama. Nastavnici su umorni od toga, no kad vide da je riječ o strukturiranoj reformi s jasnim ciljem apatija će nestati, smatra novi pomoćnik ministra.

Stručnjaci pojedih područja koje smo kontaktirali slažu se u jednom: reforma je nužna jer je nastavni program pregazilo vrijeme.

Edukacija učitelja

Ružica Vuk s geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i koautorica udžbenika, pozdravlja hrabrost s ulaskom u reformu “umjesto da se stvar odgađa i kotrlja kao vrući krumpir od mandata jednog ministra do mandata drugog”…

– Ali jesmo li svjesni da za takav način rada treba dugo educirati učitelje? Jesmo li svjesni koliko to zahtijeva vremena, usuglašavanja pa i novaca? Pa mi se danas spotičemo oko cijena udžbenika, što nije nevažna stvar, no nije ni krucijalna, komentira R. Vuk.

Njezino područje, priznaje, u nastavi ima veliki problem sa zastarijelošću, pa tako učenici danas u trećemu razredu gimnazija uče da su države u tranziciji one koje su već prošle tu tranziciju i neke od njih su članice Europske unije.

Forma i sadržaj

Praktični savjet za novu nastavu povijesti daje Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Nastava povijesti, kao i ostalih predmeta, morala bi ići u cilju učenja vještina. Radim sa studentima koji po treći puta slušaju isto razdoblje povijesti i svaki puta krećemo od apsoutne nule. Naprosto ne mogu krenuti s pretpostavkom da su razumjeli ono što su dotad učili u školi jer je očit problem s nastavom u osnovnoj i srednjoj, kaže Jakovina.

Uz inzistiranje na vještinama umjesto memoriranju, nužno je u nastavu unijeti empatičnost prema đacima; dati im mogućnost da razumiju motive onoga što uče, odnosno da razumju što prošlost jest.

Jer ona je, kaže Jakovina, više slika sadašnjosti no prošlog vremena. Treća bitna stvar po njemu je ulaziti u detalje koji su doista bitni. Poput, daje primjer, godina 1848. ili 1914, sagledavanje tih događaja puno detaljnije.

Uporni kritičar zastarjele nastave i zagovaratelj reforme je i Petar Mladinić, ravnatelj zagrebačke V. gimnazije i član Hrvatskog matematičkog društva.

– Program je zastario i u formi i u sadržaju, a to se najbolje vidi po rezultatima naših učenika. Neke stvari koje nikome ne trebaju radimo do besvijesti, a moderne stvari koje nas okružuju ne iskorištavamo. Kad bismo to učinili, više ne bismo imali statičnu već dinamičnu školu, upozorava. No, za to treba opismeniti ljude.

– Odgovorite mi na pitanje: ako smo PDV povećali s 23 na 25 posto, koliko je rastao PDV? Većina će ljudi reći dva posto, jer nisu matematički opismenjeni. Morate razumjeti koncept matematike i to činiti na konkretnim, životnim situacijama. Pa matematika je iznikla iz života! A da nužno trebamo zdraviju matematiku pokazuju nam jasno rezultati PISA istraživanja, podsjeća Mladinić.

Konsenzus u promjeni

Koliko će međutim reformu biti skloni prihvatiti praktičari? Poznato je da u svakome području postoje tenzije i podjele, od ideoloških do podjele na mlade i stare stručnjake. Mladinić u slučaju matematičara ne dvoji.

– Matematičari su tvrdoglavi, ali respektiraju argumente, zato vjerujem u konsenzus. Ako znamo da je škola zastarijela, hajmo je mijenjati, kaže.

Primjeri ispita za srednjoškolce

KEMIJA

1. pitanje:

Navedite jedan od načina kako se može prepoznati da su molekule neke tvari povezane međumolekulskim vodikovim vezama.

Odgovor:

Visoko vrelište u odnosu na tvari koje su izgrađene od molekula slične veličine.

2. pitanje:

Navedite koja svojstva molekula (koji čimbenici) najviše doprinose jakosti van der Waalsovih veza.

Odgovor:

Broj elektrona (gustoća) u molekuli (ali ne masa) i izduženost (oblik molekula)

BIOLOGIJA

1. pitanje:

Kako se naziva struktura koja ima ulogu izbacivanja suviška vode iz papučice?

Odgovor: kontraktilna vakuola

Mogući odgovori su i: stežljivi mjehurić; kontraktilni mjehurić

2. pitanje:

Koja se dva tipa provodnih cijevi nalaze u provodnim žilama lista kritosjemenjača?

Odgovor: silaste cijevi i traheje (floemi i ksilemi)

POVIJEST

Tekst:

“U ime Oca, Sina i Svetoga Duha.

Ja, ban bosanski Kulin, prisežem tebi, kneže

Krvašu, i svima dubrovačkim građanima da ću biti

iskreni prijatelj Vama od sada i do vijeka, i pravi mir

držati sa Vama i vjeru dokle god sam živ…

Sve Dubrovčane koji hode po mojoj državi,

trgujući, ma gdje tko prebiva ili kuda prolazi,

pravom ću vjerom i pravim srcem držati bez ikakve

povrede, osim ako mi netko po svojoj volji pokloni.

I da im ne bude od mojih carinika nasilja; i dok god

budu kod mene, pružit ću im savjet i pomoć kao što i samome sebi koliko god budem mogao, bez ikakve zle primisli. Tako mi Bog pomogao i ovo

sveto evanđelje. Ja Radoje, dijak banov, pisah ovo

banovo pismo od rođenja Kristova… ljeta, mjeseca

kolovoza u dvadeset i deveti dan, usječenje

glave Ivana Krstitelja.”

Pitanja:

1. Što je ban Kulin odobrio dubrovačkim trgovcima?

A) osnivanje kolonija

B) slobodnu trgovinu

C) vjerske slobode

D) osnivanje škola

2. Iz kojega je stoljeća ovaj dokument?

A) iz 12.

B) iz 13.

C) iz 14.

D) iz 17.

MATEMATIKA

1. pitanje:

Kvadratna jednadžba

4×22-12x+9=0

a) ima dva realna rješenja

b) nema realnih rješenja

c) ima samo jedno (dvostruko) realno rješenje

d) ne može se riješiti

Odgovor: C

2. pitanje:

Pomnožite i pojednostavite (x-4)(3+x)

Odgovor:

x22-x-12

Izvor: Primjer ispitnih pitanja državne mature, NCVVO

3 Comments

  1. Mirelica opet jaše!

    Ideološki zanos obrazovnih reformatora uvijek je na vrhuncu prije početka školske godine.

    Novi eksperiment slijedeće godine! Wow!

    A koliko trenutno imamo eksperimentalnih programa i u koliko škola? Koji su njihovi rezultati? Koji mjerni instrumenti su korišteni u provedbi tih eksperimenata? Koje stručne osobe su zadužene za praćenje tijeka istih? Kada možemo očekivati obradu podataka i objavu rezultata??

    Uuuuups!!! To smo zaboravili. Ma, ionako nema veze, mi provedemo eksperiment po školama kao da stavljamo cd u player, samo stisnemo “repeat” i pustimo da se stalno vrti.

    Samo nam sad već ponestaje škola u koje možemo ubaciti eksperimente jer već svaka ima po 1-2….hmmm

    1. “Izvor: Primjer ispitnih pitanja državne mature, NCVVO”
      Tko je sastavljao ista?

      Kao Konačna reforma. Do kada će eksperimentirati naši reformatori?
      E-udžbenici, e-učenje? A naš vid nakon toga i vid naše djece?
      Toga se nitko nije sjetio. Što ste zapeli sa eeeee?
      O tehnologijama suvremenima? Uvijek je novo suvremeno, brzo zastari. Mirela kaže “najbolja reforma pada kada uđe u razred, a razlog tomu je nastavni kadar”, što o toj njezinoj reći? Nemam riječi.
      “Stručnjaci pojedih područja koje smo kontaktirali slažu se u jednom: reforma je nužna jer je nastavni program pregazilo vrijeme.” Koji stručnjaci, neki stručnjaci, stručniji od onih koji godinama rade, stručniji od onih koji su sad završili obrazovanje… I učitelje ne treba dugo, dugo, educirati. Oni znaju znanje.
      A mogla bi i novinarka Jutarnjeg napokon znati pisati o onome o čemu piše, a ne samo tek ofrlje, plaće radi!

  2. Tražiti od dotične da se razumije u temu o kojoj piše jednako je kao da tražite čudoređe u Saboru – naprosto uzaludno!
    Koja je to javnost šokirana, i čime je šokirana? Time da gimnazijalci nisu kadri svladati Filipa Latinovicza, ili činjenicom da isto to nisu kadri ni pojedini akademici?
    A da je način na koji djeca danas uče štetan, to je valjda jedino u cijelom članku točno. Jer, ne uče – ništa!
    Usporedbe radi, ja sam prije dvadeset godina u gimnaziji imao 18 predmeta, četiri strana jezika, i sve sam savladavao bez problema. Usto sam još imao vremena i za mnoge druge stvari! Isto tako, i gotovo svi moji kolege u razredu. Pitanja poput boje prstena ili svjetala na kočiji bila su pod normalno.
    Zaista, ne znam kako smo ostali živi!
    Da ne spominjem ćirilicu i domaćinstvo u osnovnoj, itd.!
    Za godinu i pol će, po svemu sudeći, doći nova Vlada, i od ovoga svega će ostati jedno veliko ništa.
    Uostalom, tko se više sjeća HNOS – a, NOK – a i sličnih blistavih umotvorina?
    Najvažnija posljedica e – koječega je ta da će klinci manje pisati, i time biti još nepismeniji nego sada!
    Za početak, istinska reforma školstva bila bi, recimo ova – zakonski regulirati da u ministarstvo ne smije ni prismrditi nitko bez barem 10 godina staža u razredu. Potom, da se stručnjaci iz ministarstva i agencija nakon dva mandata obavezno vraćaju u razred, i tako sami kusaju zakone koje kreiraju! To bi bio tek početak, ali dobar početak!
    Ja bih, vjerujte, zaista volio vidjeti kakva bi to bila nastava koju bi u jednoj srednjoj strukovnoj školi, u razredu montera grijanja, recimo, izvodio uvaženi kolega Jakovina!
    Komentirati pak, teze kako sve reforme padaju zbog nastavnog kadra nema smisla – tako nešto napisati ispod je osnovnog civilizacijskog minimuma.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!