Dogodine ekskurzije u rujnu, ušteda i do 40 posto!

(Slobodna Dalmacija) Gotovo 40 tisuća maturanata iz cijele Hrvatske kreće ovih dana na putovanje svojih snova – maturalnu ekskurziju koja će roditelje stajati od tri do pet tisuća kuna samo za osnovni aranžman. Kada se tome doda još i džeparac, poneka ulaznica za muzej ili razgled, eto lijepe roditeljske plaće koja će otići na zabavu i provod njihove djece. A da su na put krenuli samo desetak dana kasnije, u rujnu, njihovo putovanje roditelje bi stajalo i do 40 posto troška manje!

Što to znači za sve slabiju kupovnu moć i brojne nezaposlene roditelje, najbolje govore brojke po kojima bi ušteda koja bi se postigla prolongiranjem putovanja za rujan ili listopad za roditeljski novčanik značila platiti manje čak tisuću ili dvije tisuće kuna, što nipošto nije mali novac.
No, odlaskom na put u samoj špici sezone kao što to čine hrvatski maturanti već godinama, znači platiti skuplje smještaj, autobus, vodiča…

 

Rasprodani autobusi

Tako je, naime, odredilo Ministarstvo prosvjete Pravilnikom o provođenju ekskurzija koji je još za ovu godinu na snazi, a po kojemu se one “u pravilu trebaju organizirati u nenastavne dane”. Kako nastava u Hrvatskoj počinje relativno rano u rujnu, na put maturanti kreću već od 18. kolovoza, kada je u Španjolskoj, Grčkoj ili Italiji kamo se najčešće ide, puna špica turističke sezone.

To naravno znači i za 20 do 40 posto skuplje hotele, ali i autobuse koji se iznajmljuju u Hrvatskoj radi putovanja. Naime, kako je i u Hrvatskoj to vrijeme špice sezone, to su turistički autobusi “rasprodani” kod nas za domaće potrebe turizma, izleta i obilazaka, pa ovih dana na put prema Dalmaciji kreću “u pomoć” autobusi iz Vinkovaca, Bjelovara, Koprivnice, Osijeka koji preuzimaju maturante… A oni su, zbog troškova vozača i dolaska do Dalmacije, skuplji, baš kao što su skuplji i turistički vodiči kojih nema dovoljno u ta zbijena dva tjedna kada deseci tisuća maturanata kreću na put.

 

Kredit za putovanje

– Ovih dana oko stotinu autobusa iz Dalmacije vozi maturante na ekskurziju, a naša agencija ima 65 autobusa učenika. Veliki je to problem organizirati jer je i na Jadranu i drugdje na Mediteranu sezona u punom zamahu, pa je sve skuplje, nema autobusa ni vodiča pa svi “nabijaju” cijene.

Samo dva tjedna kasnije, u rujnu ili početkom listopada, isti aranžmani mogli bi biti i do 40 posto jeftiniji! Nadamo se da će se to od iduće godine tako i raditi – kažu u F-Toursu koji dalmatinske maturante vodi u Grčku, Češku i Španjolsku.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) sigurni su da bi se od 2015. godine stvari mogle za roditelje promijeniti nabolje, jer je novim Pravilnikom o ekskurzijama od iduće godine dozvoljeno da se one izvode i u nastavne dane, čime se otvara mogućnost da one budu tijekom rujna, pa i listopada.

– Time nam se otvorio prostor za pomak putovanja i to bi značilo i jeftinije cijene. Sada se procjenjuje da oko 20 posto maturanata ne putuje zbog nemogućnosti roditelja da to financiraju.
Cijene su ove godine slične lanjskima, samo su malo osiromašeni programi da se dobije prihvatljiva cijena. Roditelji čak dižu kredite da pošalju djecu na ekskurziju – kaže Jurica Glavina iz agencije “Eklata”.

 

 

Ružica Mikačić

U Prag avionom

Najviše maturanata kreće već tradicionalno prema španjolskoj obali i Barceloni, a sve češće se na put kreće avionom barem u jednom smjeru. I u Grčku maturanti kreću avionom umjesto brodom, a vraćaju se autobusom preko Makedonije i Albanije. Prvi put ove godine učenici su i u Prag poželjeli avionom, gdje će tako putovati maturanti iz Dubrovnika. U jednom danu na put kreće 35 autobusa maturanata

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!