Splitske srednjoškolce dočekuju ‘umivene’ učionice

(Slobodna Dalmacija) Više od tri milijuna kuna izdvojilo se iz blagajne Splitsko-dalmatinske županije za sanaciju srednjih škola na području Splita – kazao nam je to Zdravko Omrčen, županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport. Dobar dio radova već je završen, neki su i u tijeku, no svi zahvati svakako će biti okončani do kraja kolovoza, kako bi đaci na početku godine sjeli u “umivene” učionice, kaže nam on.
Za dobar dio financijskog kolača izborila se Zdravstvena škola u Splitu, kojoj je dodijeljeno milijun i dvjesto tisuća kuna, i to za kupnju klima-uređaja, kao i za sanaciju okoliša ispred školske zgrade.

– Učenici će početak godine dočekati u prikladno rashlađenim prostorima. Problem su im stvarali i odljevi u školskom dvorištu. Čim bi pala kiša, stvarali su se “bazeni”, ali ni toga više neće biti, sve je sređeno – kazao nam je Omrčen, koji je nastavio nabrajati i ostale investicije koje će školama olakšati rad u novoj nastavnoj godini.

Tu svakako spada i Prometna škola, u kojoj će obuka mladih vozača ubuduće biti “elegantnija”, jer je pred zgradu parkiran još jedan kamion, vrijedan petsto tisuća kuna.

– Još 150 tisuća kuna dodijelili smo im za popravak prozora i druge “kozmetičke” zahvate na zgradi – nadodaje Omrčen.

Za tehničko održavanje, u što spadaju popravci prozora, svjetlarnici… Tehnička škola dobila je 250 tisuća kuna, dok je Elektrotehnička škola s dvjesto tisuća županijskih kuna mogla krenuti s uređenjem instalacija, obnovu WC-a…

Đačkom domu 400.000 kuna

– Škole nam se obraćaju sa svojim argumentiranim zahtjevima, mi im nastojimo osigurati novac, nakon čega formirana školska povjerenstva kreću s transparentnim natječajima u kojima biraju izvođača radova – pojašnjava nam proceduru Omrčen.

Sa zahtjevom za sto tisuća kuna obratila im se Turističko-ugostiteljska škola, koja je s tim novcem pokrila troškove održavanja, a to je napravljeno i u Pomorskoj školi, samo s upola manjim iznosom. Popravak sanitarija, stolarije i drugi “kozmetički” zahvati koštali su 250 tisuća kuna u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

Nešto veći iznos, konkretno četristo tisuća kuna, usmjereno je mješovitom Đačkom domu, i to za uređenje jednog kata, pa će tako stanare u rujnu dočekati svježe obojeni zidovi, nove instalacije, namještaj…

– Uz ove troškove, uvijek se tijekom školske godine pojavi potreba za nekom hitnom intervencijom i uvijek nastojimo uskočiti i riješiti problem. Premda smo prije dobivali više decentralizacijskih sredstava, uz matična sredstva, uspijevamo i s sadašnjih petnaest milijuna kuna pokriti sve obveze. Jer, napominjem, mi financijski brinemo o školama u cijeloj županiji, a ne samo o onima u Splitu – kazao nam je Omrčen, napominjući kako su kapitalni projekti posebna (financijska) priča, no njih ipak rješavaju na rok od četiri godine.

Anita Matić

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!