Odluka Županijskog suda: Zbog lokve čaja učeniku odšteta od 57 tisuća kuna

(Novi list) Nesretni učenik je za vrijeme odmora hodajući hodnikom »naletio« na lokvu čaja te je uslijed pada slomio bedrenu kost. Posljedica tog događaja za učenika je bio trotjedni boravak u Dječjoj bolnici Kantridi

RIJEKA  Županijski sud u Rijeci prvostupanjskom presudom odlučio je da Osnovna škola Gornja Vežica mora isplatiti 57.840 kuna učeniku čiji su roditelji prije tri godine tužili školu zbog naknade štete i to iz razloga što je nesretni učenik za vrijeme odmora hodajući hodnikom »naletio« na lokvu čaja te je uslijed pada slomio bedrenu kost. Posljedica tog događaja za učenika je bio trotjedni boravak u Dječjoj bolnici Kantrida, a za gornjovežićku školu odluka Županijskog suda da uz 57.840 kuna isplati i 10.289 kuna za parnične troškove.

Prvotno je sličnu presudu donio i Općinski sud u Rijeci, a njome su bile nezadovoljne obje strane. Naime, odlukom Općinskog suda gornjovežička je škola učeniku trebala isplatiti još veći iznos, a riječ je o 70.500 kuna, no škola se na takvu odluku žalila ocjenivši je neosnovanom. Ta je žalba djelomično prihvaćena te je iznos štete umanjen, dok je druga strana istovremeno zahtjevala 12 tisuća kuna više od utvrđene naknade štete te naknadu troškova odgovora na žalbu, što je odbijeno.

Iako je presuda Županijskog suda adresirana na Osnovnu školu Gornja Vežica sredstva za isplatu štete osigurat će Grad Rijeka kao osnivač škole, jer kako pojašnjava pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj za takve slučajeve isplata ide iz proračunske zalihe.

– Uvijek kada se tako nešto dogodi isplata ide iz proračunske zalihe.  To je uobičajena procedura kod takvih predmeta, a sami po sebi nemaju neku pravilnost i nemoguće ih je predvidjeti te se iz tog razloga sredstva isplaćuju iz proračunske zalihe. Potom Gradu sredstva refundira osiguravajuća kuća s kojom Grad ima sklopljenu policu osiguranja, pojašnja pročelnica.

Punomoćnik tužitelja već je zatražio od Osnovne škole Gornja Vežica da se potraživani iznos sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom što prije izvrši.

Osnovna škola Gornja Vežica Gradu je već dostavila obavijest Croatia osiguranja d.d. da će nakon što se postupi po predmetnoj presudi osiguravajuća kuća refundirati taj iznos Gradu Rijeci. Iako je procedura u slučajevima naknade štete ustaljena, nisu česti slučajevi da učenici i njihovi roditelji tuže školu, a prema podacima Grada Rijeke punomoćnik tužitelja već je zatražio od Osnovne škole Gornja Vežica da se potraživani iznos sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom što prije izvrši.

4 Comments

  1. Valjda se baš zbog ovakvih slučajeva učenici osiguravaju kod osigurateljnih kuća početkom školske godine.
    Zanima me tek – koliko je kolega koji su bili fizički napadnuti, koji trpe mobbing ravnatelja, koje napadaju učenici, koliko je njih podiglo sudske tužbe? U pravnim aktima jasno stoji kako je za sigurnost učenika i djelatnika na radnom mjestu odgovorna škola, tj. ravnatelj kao odgovorna osoba!

    1. Za fizički napad još nekako, ali za mobbing ništa. Teško ga je dokazati, a odvjetnici drže figu u džepu jer oni u svakom slučaju zarade.
      Što se tiče tužbe prema roditeljima, najčešće napadaju učenici takvog socio-ekonomskog statusa da se možete tužiti do sudnjeg dana, ali se ne možete naplatiti.

      Za sve to postoji rješenje: učiteljima oduzeti sva prava i smanjiti plaće tako da nakon kredita/režija/hrane im ne padne na pamet istjerivati neku pravdu.
      A onda, udri rajo!

      U konkretnom su slučaju valjda čistačice bile “autsorsane” pa je dijete palo. I dok one budu čistile škole vikendom ili u trećoj smjeni ili tko zna kada, sve više će biti učenika koji će se na lokvama ozlijeđivati. Samim time i više tužbi. Da vidiš onda ušteda!

  2. Moglo bi se probati i za mobbing, toga barem ne manjka po našim školama. Dakako, ne grlom u jagode, već promišljeno – probati snimiti verbalno nasilje ( danas se to može malo boljim mobitelom ), prikupiti svjedoka – dva, dva – tri puta nakon nemilih scena otići na bolovanje, pa priložiti liječničke nalaze, a i s odvjetnicima se stvar dadne dogovoriti.
    Glede roditelja – ta zar nije nedavno bilo nešto o nekoj materi koja je napala kolegicu pred mirovinom, u Vinkovcima, ili negdje blizu, pa zaradila sudsku tužbu, spor izgubila, a isto je ko crkveni miš. No, ode kućica na bubanj, pa majka na cestu, pa će valjda drugi put promisliti prije nego podlegne neandertalskim porivima!
    Zvuči okrutno, ali za pojedine ljude nema drugog rješenja!
    A glede smanjenja naših prava i primanja, nikako se ne valja prepuštati pesimizmu – treba samo vjerovati u mitske institucije ove mitske države! Kako vidimo, ovih dana su ljudi u crnom, kerberi hrvatskog Ustava u zavidnoj formi – prvo su odlučili kako će ipak preispitati odluku o neisplati božićnica i regresa ( to je već veliki korak ka povratku istih ), a jučer, kako čitamo, silno zabrinuti za spas svojih grešnih duša i za golu egzistenciju hrvatskog radiše, odlučili su vratiti povlaštene mirovine i mogućnost ljetovanja u državnim rezidencijama! Tako, ja duboko vjerujem kako će vrlo brzo opozvati i Zakon o neisplati materijalnih prava u javnom sektoru, vratiti ukinute dodatke i sve bez čega smo ostali!
    Ta znate i sami kako je MZOS redovita mušterija na Ustavnom sudu!
    Pustimo da institucije odrade svoj posao!

  3. Ma i sam sam nekoliko puta razmišljao o tužbi zbog verbalnog nasilja od strane učenika no jedini svjedoci bi bili učenici, a tu sam stvarno skeptičan. I da bude ne znam koliko svjedoka, dokaza i ostalih bakrača baš me zanima koji bi bio rezultat toga svega osim izgubljenog vremena i živaca pošto su klinci prezaštićeni. Možda bi vrijedilo pokušat zbog priča koje bi brzo prokružile pa bi se ostala raja ubuduće malo obuzdala.
    Postoje kolege koji izlaze (živimo u manjem gradu pa nemamo baš neki izbor) na ista mjesta gdje se nađe pokoji učenik i naravno znaju ih čak i vani maltretirati,tipa dovikivati koješta, no gdje ćeš se na takvim mjestima s njima objašnjavati. Najpametnije ignorirati. To se uglavnom odnosi naravno na kolege koji izgledaju poput učenika (ne razlikuju se puno), čak su i neki učenici jači od njih, tako da im hoće jednu prišarafiti u slučaju razno raznih dovikivanja strah me ishoda, oni su na sve spremni.
    Malo jače nabildane kolege , visoke 2m naravno ne maltretiraju vani, ne usude se.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!