Ribić prijeti Sindikatu učitelja: Dajte mi odmah 3,7 milijuna kuna za Sindikalni dom!

(Index.hr) NEZAVISNI sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Vilima Ribića našao se u financijskim problemima i stisci zbog izgradnje Sindikalnog doma, a kako bi izašao iz te situacije Ribić prijeti kolegama iz Sindikata učitelja da zaborave pozajmicu od dva milijuna kuna koje su dali za izgradnju Doma. Ribić traži da taj Sindikat nadoplati još 1,7 milijuna kuna kako bi uselili u taj prostor jer novac ne misli vraćati?!

Naime, Sindikat učitelja pozajmio je tvrtci “Sindikat gradnja” 2008. godine dva milijuna kuna za izgradnju Sindikalnog doma da bi mogli unutar te zgrade eventualno dobiti 150 kvadrata poslovnog prostora po “proizvodnoj cijeni”.

Po svaku cijenu Sindikat učitelja mora kupiti poslovni prostor

Prema Ribićevoj procjeni ta “povoljna” proizvodna cijena poslovnog prostora danas iznosi čak 2,270 eura po metru. Prema toj računici “učitelji” moraju još nadoplatiti 1,7 milijuna kuna što je za njih previše. Naime, Nezavisni sindikat im uvjetuje da umjesto 150 željenih i potrebnih kvadrata moraju kupiti 215 kvadrata, a sve uz prijetnje i teške riječi.

S druge strane dva elaborata, odnosno dva neovisna pravna mišljenja koje je naručio Sindikat učitelja došla su do istog zaključka – ukoliko taj Sindikat prihvati ponudu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) o kupovini poslovnog prostora bit će to štetan posao!

Ribić se ni najmanje ne osvrće na prigovore sindikalnih kolega kako mu njegovi postupci u poslovima oko izgradnje Sindikalnog doma mogu na vrat dovući Državno odvjetništvo zbog prodaje dijela velebne zgrade koja nema riješene imovinsko-pravne probleme, a niti potrebne dozvole dok nisu sređene ni zemljišne knjige. No, krenimo redom.

Projekt od životne važnosti

Jedan od najvažnijih poslova sindikalca Ribića posljednjih godina bila je izgradnja Sindikalnog doma. Riječ je o zgradi od 2776 kvadrata koja se gradila pet godina, a u kojem bi svoj “dom” trebali naći srodni sindikati dok bi se ostatak poslovne zgrade iznajmljivao pravnim osobama. Zgrada je “dovršena” u ožujku ove godine i ima sedam katova. Uz parking na dvije podzemne etaže posjeduje i tri konferencijske dvorane, knjižnicu i arhiv.

Projekt je nakon kupnje zemljišta krenuo u realizaciju 2008. godine kada su tri sindikata, zbog izgradnje poslovne zgrade, osnovali posebnu tvrtku “Sindikat gradnja”. Prema ugovoru Ribićev sindikat imao je 82 posto u toj tvrtki, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara je imao 12 posto vlasništva, a Sindikat učitelja 6 posto vlasništva.

Pozajmica od dva milijuna kuna

Sindikat hrvatskih učitelja potpisao je krajem 2009. godine ugovor u zajmu te tvrtki Sindikat gradnja dao pozajmicu od 2 milijuna kuna. Sindikat učitelja pozajmicom je došao u poziciju da može steći pravo na 150 kvadrata za poslovni prostor i to po proizvodnoj cijeni. Ukoliko im ponuda po završetku gradnje zgrade ne bude odgovarala mogli su zatražiti povrat sredstava.

Početkom ove godine Sindikat gradnja ponudila je Sindikatu učitelja poslovne prostore po cijeni od 2,270 eura po metru te tvrde da riječ o proizvodnoj cijeni. Sindikatu učitelja nude isključivo 215 kvadrata, iako je Sindikat tražio 150 kvadrata, te da uz posuđeni iznos od dva milijuna kuna moraju nadoplatiti oko 1,7 milijuna kuna ako žele ući u prostor. Sindikat učitelja odbio je takvu ponudu te zatražio povrat uloženog novca.

“Učitelji” su temeljili takvu odluku na dva neovisna pravna mišljenja, no nakon negativnog odgovora krenula je Ribićeva presija prema članovima tog Sindikata da obavezno moraju platiti dodatni iznos i pod “hitno” useliti u prostor.

Pravnici: To je neozbiljno i riskantno!

No, problem je tome što iz dokumenta koji su ponuđeni Sindikatu učitelja nije zapravo jasno tko je pravi vlasnik nekretnine, a nije ni poznato postoje li kakve predbilježbe. Zgrada nema uporabnu dozvolu, a nepoznato je koliku površinu ima pojedina etaža. Pravnici se slažu kako bi bilo kakva gradnja bez uvida u zemljišne knjige bila “neozbiljna i riskantna”.

Ribićevo tumačenje da je Sindikat hrvatskih učitelja u poslovnu zgradu uložio 2 milijuna kuna, a da danas tih 2 milijuna kuna vrijedi 10 posto manje zbog inflacije pravnici u potpunosti odbacuju. Naime, Ribić je zatražio da se taj gubitak od 10 posto nadoknađuje kupnjom prostora po cijeni koja je za 15 posto niža od tržišne cijene. Štoviše Ribić je zatražio da Sindikat učitelja bez naknade izađe iz tvrtke Sindikat gradnja.

Od Ribićeva sindikata zatražili smo odgovore još prije dva tjedna, no nakon isteka zakonskog roka nisu nam se očitovali na pitanja. U Sindikatu učitelja o ovoj problematici očitovala se Sanja Šprem čelnica tog Sindikata.

Šprem: Rekli su nam da ne kupujemo

“Ne postoji ulaganje SHU u visini 2 milijuna kn za izgradnju Sindikalnog doma, niti je riječ o predugovoru za kupnju poslovnog prostora u Sindikalnoj zgradi. Sukladno obvezi iz Sporazuma o financiranju poslovne građevine, Sindikat Hrvatskih učitelja kao zajmodavac s
jedne strane pozajmio je društvu SINDIKAT GRADNJA d.o.o. kao zajmoprimcu s druge strane
ukupni iznos od 2 milijuna kuna i to temeljem Ugovora o zajmovima”, kaže nam Šprem, dodajući da je Veliko vijeće odlučilo da će Sindikat učitelja potraživati glavnicu i kamate koje mu prema Ugovorima o zajmovima duguje Sindikat gradnja d.o.o.

“Postoje pravna mišljenja u kojima se SHU upozorava da ne kupuje poslovni prostor za koji nije od strane prodavatelja predočena potpuna dokumentacija kojom bi se dokazivalo vlasništvo prodavatelja, te eventualni tereti na nekretnini”, kaže Šprem o ovom slučaju.

Ribić šuti

No, Ribić je uporan pa je navodno zatražena i smjena rukovodstva Sindikata učitelja. Naime, projekt Sindikalnog doma od osobite je važnosti za Ribića jer smatra da bi to trebala biti kruna njegove sindikalne karijere. Iako nemaju sve potrebne dozvole u zgradu se uselila Matica hrvatskih sindikata.

Problem je i u tome što prodaja ne ide očekivanim tijekom a troškovi održavanja zgrade su, kako doznajemo “astronomski”. Prema planu tri kata zgrade trebala su se iznajmljivati poslovnim subjektima.

2 Comments

  1. Sindikati u Danskoj, za vrijeme neplaćenog štrajka učitelja, isplaćivali su učiteljima prihode.

    A ovo vi nazivate Sindikatom?

  2. Ne mogu da se ne nasmijem ovakvom razvoju događaja,prvenstveno zbog ekipe iz SHU – a!
    Budući da su štetočine u obrazovnom sustavu i oni i Vilim, najbolje što bi se školstvu moglo desiti jest da se međusobno proždru. No, u tom hranidbenom lancu očito je Vilim veći predator od učiteljice Sanje. Reklo bi se – lijepo ih je izradio!
    Čovjek više ne prima onih dva, tri ili koliko milijuna iz proračuna, pa gleda odakle bi, jadan, namaknuo za te sindikalne Kule babilonske.
    No, uzmimo SHU – kako sami navode, imaju oko 28 000 članova. Neka svatko od njih plaća mjesečno 50 kuna članarine, to je 28000 x 50 kn mjesečno. Koliko je to godišnje milijuna kuna??? Koliko je to u deset godina, samo od članarina???
    Sad, što tih 28 000 članova ima od SHU – a? Pitaju li se ikako ti ljudi koju uslugu dobivaju za svoj novac? Taj sindikat nije kadar platiti ljudima jedan dan štrajka, ali to se grade Vile Ružice ( tko je kad od tih 28 000 članova imao prilike noćiti u toj Ružici ), podižu se sindikalni domovi na xy etaža, Ribić i vodstvo SHU – a grade sebi spomenike na račun novaca ovih ovaca koje su im članovi!
    Istovremeno potpisuju odustajanje od regresa i božićnica, smanjenje putnih troškova, ukidanje dodataka, i tako dalje, i tome slično!
    Ne, to nisu sindikati. To su interesne skupine, koje se u nekim državama zovu jednostavno – mafija!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!