Nisu ga upisali u školu jer ne može raspoznati nijanse boja?

(24 sata) Zbog nelogičnih zdravstvenih zahtjeva Ministarstva obrazovanja J. L. (14) iz Zagreba ne može se upisati u školu za računalnog tehničara. Dječak je potpuno razočaran 

Prvi krug upisa u srednje škole je završen, a Zagrepčanin J. L. (14), iako je 30. na listi željene škole, ostaje živjeti u neizvjesnosti. Djelomični daltonizam, za koji nije ni znao da ima, postao mu je velika prepreka.

Dječak je za upis u program za računalnog tehničara u Srednjoj školi “Fausta Vrančića” trebao imati i potvrdu školskog liječnika.

Ne raspoznajem nijanse boja pa mi liječnica nije mogla izdati potvrdu. Sada moram čekati jesen i ne znam što ću do tada. Htio sam biti računalni tehničar, ali očito neću moći. Žao mi je jer prije su se učenici upisivali bez testa za boje i danas rade u struci bez problema – rekao je trudeći se ne pokazati da mu ovo sve teško pada.

Iz Ministarstva obrazovanja bez odgovora

S obzirom na to da nam na naše upite danima ne odgovaraju iz Ministarstva obrazovanja, nismo doznali kako učenik može riješiti svoj problem. No zato smo u Jedinstvenom popisu zdravstvenih kontraindikacija, dokumentu koji određuje koje preglede trebaju učenici zadovoljiti s obzirom na školu koju žele upisati, uočili nelogičnosti.

Ravnatelj: Ruke su nam vezane

Naime, programi kemičara i pećara ne traže polaganje Ishihara testa, odnosno testa za boje, ali zato program keramičar-pećar traži. Ravnatelj Srednje škole “Fausta Vrančića” Dubravko Diklić upoznat je sa slučajem dječaka.

– Prvi put smo se susreli s ovakvim problemom. Zvali smo u četvrtak roditelje da provjerimo zbog čega dječak nije došao na upis. Tražili smo rješenje, no nama su ruke vezane. Kako MZOS propiše, tako moramo raditi – rekao je Diklić dodajući da dječaka čeka njegovo mjesto na jesenskom roku ako do tada ipak donese liječničku potvrdu. Puno je poslova koje bi dječak kao računalni tehničar mogao raditi, a da mu boje uopće ne predstavljaju problem. On ima još tračak nade – sazivanje liječničke komisije.

Učenik mora čekati liječničku komisiju

Djeca sa zdravstvenim teškoćama imaju pravo na izravan upis u školu. Iz toga proizlazi da takvom djetetu ne treba Ishihara test ako liječnička komisija odredi da može biti računalni tehničar.

1 Comment

  1. Zašto iz MZOS danima ne odgovaraju na upite? Da nisu neodgovorni!? To nije prvi puta tako. Za jedan upit elektroničkom poštom,čekalo se preko 30 dana, zbog čega? Hitra je to služba! Čemu služi informatizacija poslovanja?
    A ono prvo pitanje kako se osjeća učenik? Razmišljaju li o tome svi koji rade i zaklinju se da rade za dobrobit djece?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!