Ravnateljica NCVVO-a na studente poslala policiju: Radili na državnoj maturi, a odbija im platiti

(Index.hr) Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), odbija studentima koji su radili na poslovima vezanim za pripremu i održavanje državne mature isplatiti honorare za posao koji su za državu obavili u lipnju.

“Radili smo za NCVVO čitav šesti mjesec, svaki dan po 12 sati. Radilo se i subotom i nedjeljom, sve je evidentirano: na ulazu i izlazu smo se potpisivali, a postoje i nadzorne kamere. Ali ravnateljica Jukić nam sada odbija isplatiti plaću, kaže da nitko od nas nije radio”, kaže nam jedna od studentica koja je oštećena postupanjem NCVVO-a.

Vrijeđala ih i odbila im platiti

Neki od studenata su u NCVVO-u angažirani još u veljači ove godine. Do sada nisu imali problema s honorarima. No, u ranijim mjesecima imali su puno manje posla i zarađivali puno manje honorare. Satnica za koju su radili za NCVVO iznosi 20 kuna po satu, što znači da su u lipnju neki od studenata zaradili i više od sedam tisuća kuna neto. Da bi se pokrili svi honorari studenata za lipanj, NCVVO dakle mora izdvojiti oko 300 tisuća kuna neto.

Svoje honorare od NCVVO-a potražuje oko 50 studenata. Dio njih otišao je danas u Petračićevu 4, gdje se nalazi sjedište Agencije, kako bi zatražili od ravnateljice Jukić da potpiše njihove studentske ugovore i isplati im plaću. Jukić je to, tvrde studenti, odbila kazavši da će im u najboljem slučaju platiti dio zarađenog novca, te ih je usput vrijeđala i pozvala policiju.

“Nas 30-ak došlo je kod ravnateljice u ured, da je pitamo zašto nam plaće kasne. Obično stignu do 5. u mjesecu. Na to nam je Jukić počela govoriti kako je nemoguće da mi u lipnju imamo po 300 i više odrađenih sati, iako se zna da smo radili po 12 sati dnevno. Uostalom naš šef u tim prostorijama ima kamere”, kaže nam student koji je bio na sastanku s ravnateljicom.

“Jukić nam je rekla da će nam platiti oko 200 sati, a da ćemo se za ostalo dogovoriti ako je istina da smo toliko radili. Ispada da mi lažemo, a kad je gorjelo davali smo sve od sebe, zanemarili smo i svoje obaveze na fakultetima da bi sve bilo odrađeno na vrijeme. Da smo mi svaki dan išli kući oko 16 ili 17 sati, to do danas ne bi bilo odrađeno”, priča nam ogorčeni student.

“Ravnateljica Jukić je znala da radimo i preko 10 sati dnevno kako bi se to sve stiglo jer je i sama nekoliko puta došla posjetiti dvoranu u kojoj radimo. Morala je znati da radimo preko 10 sati dnevno jer su ocjenjivanja ispita tijekom kojih su profesori boravili u zgradi NCVVO-a trajala od 9 sati ujutro do 20 sati navečer”, javio nam je drugi ogorčeni student.

Tvrdi da im je jedna osoba iz uprave kazala kako će im povećati satnicu za rad vikendom i blagdanom što su svi dočekali s euforijom jer nisu imali nijedan dan odmora u tjednu.

“Sada odjednom nemaju više novaca za isplatiti. Odradili smo sav posao na maturama i sada nas vuku za nos kao zadnje budale”, ljutit je student i dodaje: “Savršena nagrada za to što smo mjesec dana bez prestanka radili i 12 sati dnevno, a jedan dan smo radili od 8h ujutro do 23h navečer”.

Studenti nam kažu kako su radili u velikoj dvorani bez klime i na drvenim stolicama koje se koriste u školama: “Zamislite raditi 12 sati i sjediti pri tom na malenom drvenom stolcu!? Ali sve smo to podnosili upravo zato što smo mislili da će nam taj novac u potpunosti biti isplaćen”.

Policijom na studente

“Imali smo intervenciju na toj adresi, dojava je došla oko 17:30 sati. Okolnosti se još utvrđuju. Više informacija imat ćemo kada postupanje bude gotovo”, rečeno je za Index u PU zagrebačkoj.

Od studenata koji su išli prosvjedovati u NCVVO doznajemo da ih je policija, po nalogu ravnateljice Jukić, ispratila iz zgrade centra. Dio studenata i nakon toga se nije želio udaljiti iz Petračićeve: zahtijevali su svoja prava, a i policajcima koji su izašli na teren ispričali su kako im Jukić pokušava uskratiti zarađene honorare.

“Osim što nam je Jukić poslala policiju, kao da smo neki obični kriminalci, jedna djelatnica centra nas je i vrijeđala. Pitala nas je što mi to vičemo i prijetimo, govorila nam je da smo obični huligani s ulice. A mi nikome ne prijetimo, samo tražimo novce za koje smo prolili krv i znoj”, kaže nam student kojeg je policija ispratila iz zgrade.

“Izborit ćemo se za svoje plaće”

Studentima koji su izbačeni iz zgrade Jukić je jasno poručila da za NCVVO više neće raditi. Nakon što su nepravedno dobili otkaz, još su odlučniji u namjeri da od NCVVO-a naplate i zadnju pošteno zarađenu lipu.

“Izborit ćemo se za plaće koje smo zaslužili. Ništa nismo ukrali, nikoga nismo oštetili. Samo hoćemo da nam se naš novac plati redovito, bez muljaža i nekakvih obećanja ‘pola sada – pola kasnije’. Većina nas su studenti koji se sami financiraju od tog novca”, kaže naš sugovornik.

Komentar smo pokušali dobiti i od NCVVO-a, ali na telefon nam se nitko nije javljao.

5 Comments

  1. Je l’ to ona koju je Jovanović postavio umjesto Sirovatke jer su Sirovatki našli… khm… nepravilnosti?

  2. Da li je dotična išta radila osim hodila po seminarima i savjetovanjima? I samohvalila se http://mjukic.webs.com/.
    Bit će, biti će, da očito nije naučila temeljno: Plati za rad.

    1. Ma je, je, 16 godina u razredu, što smo saznali na najuzaludnijem seminaru kojemu smo ikad prisustvovali.
      Ambiciozni i poslovni ti inžinjeri elektrotehnike, zar ne?!

  3. Zašto se uopće ne čudim ovome?
    Takvi poput te babe sjede u agencijama, inspekcijama, ministarstvima, takvi i još gori donose odluke u školstvu. Takav polusvijet na fotelje niže u hranidbenom lancu dovlači slične sebi, i svi skupa lešinare ove ostatke ostataka hrvatskog školstva!
    Blažen bio dan i čas kad napokon doživimo da se cijeli taj zlikovački sustav uruši i nestane, i povuče sa sobom svoje konstruktore u deveti krug pakla, gdje im je i mjesto!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!