Predsjednik Vlade potvrdio: Željko Jovanović je smijenjen, a novi ministar obrazovanja je Vedran Mornar

(Srednja.hr) Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović na današnjoj press konferenciji, održanoj nakon sjednice Vlade, obznanio je javnosti da smjenjuje dva ministra – Željka Jovanovića koji je na čelu MZOS-a proveo dvije i pol godine te ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Jovanović 16. ministar obrazovanja koji nije izdržao do kraja mandata

Sad već bivši čelnik MZOS-a Jovanović danas se upisao među 16 ministara obrazovanja koji nisu uspjeli zadržati funkciju do kraja mandata, a njegov nasljednik je 55-godišnji Vedran Mornar, bivši dekan FER-a. Ostojića će, pak, naslijediti Siniša Varga, dosadašnji ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Bez kontinuiteta u resoru

Od Hrvatske nezavisnosti do danas ministarstvo koje se bavi obrazovanjem promijenilo je naziv ili je bilo podijeljeno u dva resora s čak 16 različitih naziva. Posljednji zahvat bivšeg ministra Željka Jovanovića je bio kozmetičke i gramatičke naravi (op. a iz športa u sport). Do 2003. i dolaska Dragana Primorca resor obrazovanja bio je podijeljen između prosvjete i športa, te znanosti i tehnologije.

Prije dvadeset godina i resor kulture je bio uključen u prosvjetu i šport. Čak 16 različitih naziva ustanova među kojima su bili podijeljeni znanost, tehnologije, prosvjeta, sport imalo je shodno tome i 18 ministara, a danas je Vedran Mornar postao 19. ministar znanosti, obrazovanja i sporta s najavom premijera Milanovića da novih djeljenja resora neće biti.

4 Comments

  1. Sad da vidiš, govorili su da ćemo plakati za Primorcem… bome će se suze krokodilske liti i za Jovom. Kad vedri mornar uhvati vitar bit će neoliberalne nevere samo tako. Mikiju i EK će virovatno biti potaman, stoka sitnog zuba može već sada pakirati kofere!

  2. ako bude ministrirao kako je držao predavanja i ispite, ima moju bezrezervnu podršku. trik pitanja, ocjena sa 5 na 2 za izrečenu glupost…tko je kod njega imao peticu taj ju je stvarno i zaslužio.

  3. Držim kako nije najvažnije pitanje to tko će biti ministar obrazovanja. Tko je da je, mora ploviti kursom koji je zacrtala Vlada, a Vlada mora plesati kako izvana sviraju! Novi ministar može biti kulturniji, ljude okupljati umjesto, kao Željo pretvarati u neprijatelje, manje vrijeđati profesore, imati više takta i smisla za komuniciranje, ali suštinski – neće se promijeniti ništa!
    Treba mijenjati sustav, a ne pijune na ploči!

  4. Do sada još nikad nije plesao kako su drugi svirali…zato mi je i drag 🙂 sa nestrpljenjem pratim razvoj događaja

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!