Katolička crkva kreće u masovno osnivanje osmogodišnjih škola

(Večernji list) Katolička crkva priprema se za osnivanje velikog broja katoličkih osnovnih škola u Hrvatskoj pa je Hrvatska biskupska konferencija na ovogodišnje proljetnom zasjedanju osnovala poseban ured za katoličke osnovne škole, koji bi im trebao pomagati u zaživljavanju.

– Sestrama uršulinkama u Varaždinu vraćene su zgrade i one osnivaju osnovnu školu, posjećuju slične u Požegi i Šibeniku, i takav će im ured biti od velike koristi. To će biti takva četvrta škola u Hrvatskoj – rekao je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak na konferenciji za novinare nakon zasjedanja HBK u četvrtak.

Biskupi su osnovali i Hrvatsku katoličku mrežu, koja će objediniti Hrvatski katolički radio, Informativnu katoličku agenciju i Tiskovni ured HBK te novoosnovani Ured za nove medije, a na čelu će joj biti sadašnji urednik HKR-a Anto Mikić.

Crkva želi odgovoriti i na aktualnu gospodarsku krizu pa preko Caritasa organizira akciju prikupljanja starih knjiga na kraju školske godine. Knjige će se predavati u prodavaonicama Lidla.

Krčki biskup mons. Valter Župan rekao je kako je HBK poslao odgovore ankete o obitelji u Vatikan te objasnio kako HBK nije bio dužan o rezultatima te ankete izvijestiti javnosti (kao što je to npr. učinjeno u Sloveniji i Njemačkoj) jer to nije naložio Vatikan. Anketa nije provedena na najširem vjerničkom uzorku, nego su na nju odgovarala pastoralna župna vijeća, a korišteni su i materijali za biskupsku sinodu prikupljani prošlih 10 godina.

AUTOR:
Darko Pavičić

11 Comments

  1. Para im ne fali, iako će država to financirat… Klizimo polako u srednji vijek. Bogata crkva, siromašan narod i pranje mozga od najranije životne dobi.

    1. Naravno, samo me zanima zašto je svaka katolička škola na brzinu popunjena i teško je dobit mjesto?
      A komentar je u maniri “najboljih” komunističkih aparatčika.

  2. Ovaj su narod opismenili benediktinci, isusovci su osnovali prvu gimnaziju u Zagrebu, ali i Zagrebačko sveučilište, da ne govorimo o tolikim znanstvenicima iz redova Crkve i sada, danas netko piše kako Crkva pere mozak, i to netko tko bi trebao biti intelektualac?! Ajme, doista pravi primjeri opranog mozga su i Faust Vrančić i Ruđer Bošković, zar ne?

    1. Ajme, doista pravi primjeri opranog mozga su i Faust Vrančić i Ruđer Bošković, zar ne?

      I Galileoooo… i Giordanooo…

    1. Bila je još jedna. Sad se ekipa očito preselila ovamo. Hvala na skretanju pažnje.

      1. Ispričavam se što sam pomislila da je ovo stranica za nastavnike, a nisam na vrijeme shvatila da treba spadati u probrane. Ispričavam se što sam poremetila vaš “pluralizam i demokraciju”. Ne brinite, neću više – u komunizmu sam neke stvari dostatno naučila.

  3. Katoličke škole se na brzinu pune, jer u javnima vlada kaos i veliki manjak discipline kod učenika. Međutim, ne znači da zbog toga hrvatska treba kliziti iz sekularne u teokratsku državu, gdje će se Crkva miješati u obrazovanje, zdravstvo, kulturu itd.

  4. Tako mi čizama, ovdje se osjeća smrad sumpora! Vrzino kolo grijeha, vrata paklena!
    Moje stručno mišljenje je suprotno većini stavova ovdje prezentiranih!
    Nalazim kako je Crkva grdno pogriješila u jednome – devedesetih je bila jedina institucija koja je imala i financijske i kadrovske kapacitete da pokrene ovu državu i društvo u pravom smjeru. Ne govorim o teokraciji, već o tome da je Hrvatsku trebalo iščupati iz kandži zlikovaca koji su je shvatili kao svoj feud!
    Dakle – da je Crkva tada, na samome početku, osnovala katoličke osnovne škole, katoličko sveučilište, katoličku banku, medijsku kuću, bolnice, televiziju, možda bi i bilo neke nade za ovu zemlju.
    Nažalost, Crkva je tada pristala uz neke pogrešne strukture moći, i prilika je propuštena!
    Tako danas imamo Crkvu koja je bogata, ali duhovno bogatstvo ne prati materijalno!
    Kao što je govorio Savonarola:
    Nekad je Crkva imala drvene kaleže i zlatne prelate, a danas ima zlatne kaleže, ali drvene prelate!

    1. misliš na podružnicu vatikanske banke koja već desetljećima pere mafijaški novac? bojim se da crkva uvijek pristaje uz vladajuće strukture ma kako one loše bile jer imaju zajednički interes deranja sirotinje. ako nam je crkva nada onda za nas nema nade.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!