Alarmantno stanje u školama: Svaki drugi učenik dobio batine od školskih kolega

(Novi list) Čak je 75 posto tinejdžera u zadnjih mjesec dana doživjelo verbalno nasilje, ogovaranje ili nazivanje pogrdnim imenima od strane svojih vršnjaka, a svaki drugi sudjelovao je u fizičkom naguravanju s kolegama u školi. Svaki je drugi učenik pretrpio udarce školskih kolega, a svaki četvrti doživio prijetnje od strane vršnjaka.

Unatoč alarmantnim podacima prikupljenim u istraživanju »Nasilje ostavlja tragove – Zvoni za nenasilje« Centra za mirovne studije, učenici smatraju da je fizičkog nasilja manje, te da u školi mogu računati na zaštitu i pomoć od strane nastavnika u slučaju nasilnih događaja.

Svakodnevna pojava

Istraživanje provedeno na uzorku od 700 učenika osmog razreda osnovne škole i drugog razreda srednje škole u Slavoniji, Lici i Zagrebu pokazalo je da su ismijavanje i vrijeđanje, omalovažavanje i socijalno isključivanje među njima svakodnevna pojava. Vršnjačko se nasilje češće događa izvan škole, gotovo 80 posto djece nađe se povremeno i u ulozi nasilnika i u ulozi žrtve, dok svega pet posto učenika sebe smatra isključivo žrtvom ili nasilnikom. Uzroci nasilja su, prema tumačenju samih učenika, najčešće ljubomora ili želja za dokazivanjem.

Da su učenici u hrvatskim školama puni predrasuda prema nekim društvenim skupinama govori podatak da čak 60 posto učenika nije spremno družiti se s kolegama romske nacionalnosti, njih 62 posto s učenicima s problemima u ponašanju, a socijalnu distancu prema učenicima srpske nacionalnosti ima oko 40 posto učenika. Otprilike isto toliko djece nije sklono družiti se s učenicima s posebnim potrebama, a za svakog četvrtog nepoželjni su i siromašni učenici. Ponekad, za nasilje je dovoljan već i »pogrešan« izgled koji se ne uklapa u uobičajene standarde.

Uvredljive poruke

Nasilju, upozoravaju autori istraživanja, kumuju i obiteljske prilike, jer nasilnici nerijetko potječu iz obitelji s problemom alkoholizma, PTSP-a, obiteljskog nasilja, rezultat su preslabe roditeljske kontrole, ali i društvene apatije, nasilnih sadržaja u medijima i sve prisutnijeg govora mržnje na Internetu. Dok u školama vjeruju da se s fizičkim nasiljem nose relativno dobro, verbalno nasilje prolazi nezapaženo. Da ga među školarcima ima, govori podatak da je svaki treći učenik dobio uvredljivu ili prijeteću poruku na mobitel te uznemirujući sadržaj putem Interneta. Oko 36 posto učenika nikad nije dobilo SMS-poruku koja govori loše o drugima, a 43 posto učenika dobilo je takvu poruku više puta.

Iako smatraju da se dobro nose s rješavanjem sukoba, učenici su otvoreni učenju o temama vezanim uz mir, toleranciju i rješavanje sukoba. Velika većina zainteresirana je za teme zaštite prava osoba s posebnim potrebama i ravnopravnosti pripadnika različitih nacija i religija, dok bi svaki drugi učenik volio učiti o ravnopravnosti osoba različitih seksualnih orjentacija.

5 Comments

  1. Da, a našem nekompetentnom ministru je normalana ideja zatvoriti male škole, djecu natrpati u postojeće razrede, a djecu i učitelje ko pita!

  2. Ovaj članak je još jedan od dokaza da se hitno mora mijenjati Pravilnik o pedagoškim mjerama!!!

  3. Ima ona stara poslovica da su djeca ogledalo svojih roditelja. To sve prvotno dolazi od kuće, od prvih mjeseci se djecu uče toleranicji, kulturi, ponašanju i poštivanu starijih.
    Naravno da je to nekima problem kad i sami nisu takvi.

    Ali još veći je problem ova današnja djeca koji će imati svoju djecu i odgajati će ih na svoj način. Zato se slažem da treba pod hitno nešto mijenjati jer ovo sve ide u krivom smjeru:/

  4. “Čak je 75 posto tinejdžera u zadnjih mjesec dana doživjelo verbalno nasilje, ogovaranje ili nazivanje pogrdnim imenima od strane svojih vršnjaka, a svaki drugi sudjelovao je u fizičkom naguravanju s kolegama u školi. Svaki je drugi učenik pretrpio udarce školskih kolega, a svaki četvrti doživio prijetnje od strane vršnjaka.” kaže Ljerka Bratonja Martinović…
    U zadnjih mjesec dana, čak 75%, pobrojeno, istraženo…

    “S učenicima romske nacionalnosti se ne želi družiti 60% učenika, a sa Srbima 40 posto.”
    Stvarno dobar uradak, koliko li se dobije kuna, eura za ovakve napise?

    Gdje je Pravilnik o pedagoškim mjerama? Gdje nam je Ministar? Bavi se nogometom, valjda nema važnijeg posla.

  5. mene zanima kamo ovaj svijet ide..nasilju nema kraja..a učitelji slježu ramenima i kažu klonite se tog učenika koji uporno zlostavlja drugu djecu….zaštoškole zatvaraju oči i zašto se tom djetetu ne pruži pomoć i zašto se ništa ne poduzima dok se ne desi nešto ?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!