U vrijeme izbora udžbenika vode učitelje na ekskurzije

(Novi list) Izdavačka kuća »Školska knjiga« učitelje i profesore vodi u subotu u Klagenfurt, na stručni skup, dok »Profil« primjerice poziva na jednodnevnu edukativnu ekskurziju i obilazak »Hiše eksperimentov« u Ljubljani

U jeku sezone odabira novih školskih udžbenika za školsku godinu 2014/2015., učitelji i profesori bombardirani su pozivima nakladničkih kuća na stručna usavršavanja i skupove u zemlji i inozemstvu, koji više nalikuju komercijalnim turističkim aranžmanima nego nastavničkoj edukaciji. Učitelje predmetne nastave izdavačka kuća »Školska knjiga« tako u subotu, 10. svibnja, vodi u Klagenfurt, u obilazak Minimundusa, poznatog austrijskog turističkog odredišta gdje se može razgledati 170 minijaturnih građevina iz pedesetak država svijeta. Izlet je najavljen kao stručni skup »Građanski odgoj i put oko svijeta u 80 dana«, a osim obilaska Minimundusa nastavnici će poslušati 45-minutno predavanje o građanskom odgoju u europskom i svjetskom kontekstu.

»Stručni skupovi«

– Putovanjem oko svijeta u 80 minuta cijeli će svijet postati učionica u kojoj ćemo upoznati suvremene načine poučavanja te otkriti što sve može biti poticaj za učenje i stvaranje – obrazlaže se posjet Minimundusu u pozivu na stručni skup u organizaciji spomenute nakladničke kuće, koja učitelje u subotu vodi i u Pečuh. Slične aranžmane nude i drugi nakladnici, pa tako Profil, primjerice, istoga dana učitelje fizike, kemije, biologije, matematike iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije poziva na obilazak »Hiše eksperimentov« u Ljubljani, u okviru jednodnevne »edukativne ekskurzije«.

Ovakvim izletima, nakladnici su svoje promidžbene aktivnosti uspjeli vješto »ugurati« u Antikorupcijski sporazum koji je darivanje nastavnika besplatnim edukativnim seminarima ograničio na najviše jedan dan, a plaćene obroke, ulaznice i druge troškove ili promotivni materijal na maksimalnih 100 kuna po nastavniku. Nakladnici su, prema sporazumu, o takvim skupovima dužni tjedan dana ranije obavijestiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, što su redom i učinili. Iako se naizgled nisu ogriješili o potpisani sporazum, iz MZOS-a najavljuju kako će tražiti očitovanje Etičkog povjerenstva o ovakvoj praksi nakladničkih kuća.

Edukativni seminar

– Izdavačka kuća »Školska knjiga« dostavila nam je obavijest o edukativnom seminaru koji uključuje posjet Minimundusu u Klagenfurtu. O edukativnim skupovima u trajanju od jednoga dana u zemlji i inozemstvu Ministarstvo je izvijestio i Profil International. Nitko od nakladnika pritom nije naveo tko snosi troškove puta i u kojem iznosu – kažu u MZOS-u. Za ilustraciju, cijena jednodnevnog izleta u austrijski Minimundus u aranžmanima turističkih agencija kreće se oko 200 kuna, ne računajući ulaznicu koja za grupni posjet iznosi 11,50 eura po osobi.

U MZOS-u podsjećaju kako su seminari za promociju udžbenika i edukativni seminari koji ne traju dulje od jednoga dana, uz obvezu prijavljivanja njihovog održavanja te zabranu isplata dnevnica i troškova noćenja, predviđeni Antikorupcijskim sporazumom. »Međutim, mogući plaćeni obroci, ulaznice za posjet različitim znamenitostima, kao i dijeljenje bilo kojeg promotivnog materijala čija vrijednost prelazi iznos od 100 kuna, značilo bi kršenje sporazuma koje je Ministarstvo s nakladnicima potpisalo u dobroj vjeri«, poručuju iz MZOS-a, te najavljuju da će o spomenutim skupovima tražiti očitovanje Etičkog povjerenstva za praćenje provedbe Antikorupcijskog sporazuma.

Petrović: U fokusu moraju biti isključivo udžbenici
Predsjednik Etičkog povjerenstva za praćenje provedbe Antikorupcijskog sporazuma, Zorislav Antun Petrović upozorava da bi se nakladnici u vrijeme odabira udžbenika morali ostaviti organizacije ovakvih seminara i svoje aktivnosti svesti na predstavljanje udžbeničkih naslova.
– Dok postupak odabira udžbenika traje, svaka interakcija nakladnika i nastavnika koji te udžbenike biraju trebala bi biti vezana isključivo uz same udžbenike. Nakladnici trebaju predstaviti svoje udžbenike i argumentirati zbog čega su bolji ili kvalitetniji od drugih, a bilo kakve aktivnosti u smjeru unapređivanja metoda poučavanja morali bi ostaviti za kasnije – poručuje Petrović.

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

3 Comments

  1. Novi udžbenici nisu bili potrebni. Nije ih trebalo prihvatiti. I točka.
    Ima važnijih stvari u školstvu. Zar svaki Ministar smatra da mora okrenuti svijet naglavce… Novi predmeti… Nove knjige…
    Gdje je u svemu tome dogovor, suradnja?
    Kako može Ministar, liječnik, rješavati, uredovati, vozati se po tom istom školstvu, koje ne poznaje. Imaju li ministri ikakvu odgovornost osim one partijske?
    Očito je članak pisao poslušnik po naputku. Poznato je Ministru da liječnici idu na stručna usavršavanja u raznorazna egzotična mjesta da bi dijelili doživotno važne lijekove pa sad isprazno lupeta..
    Sram je izgleda umro pred ulaskom u politiku.

    1. Po vašim mjerilima i dalje bi školska torba trebala težiti deset kilograma? Pa valjda u ovim novim udžbenicima ima 30% gradiva manje…a i koji dekagram manje što je i bio cilj.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!