Bullying profesora: Novi trend u školama protiv kojeg Jovanović nema lijeka

(Jutarnji list) Profesorica Strukovne škole u Vukovaru odrađuje posljednje mjesece svoje profesionalne karijere. Nakon završetka ove školske godine, naime, odlazi u mirovinu. No, zahvaljujući skupini učenika jednog od prvih razreda ove škole, ‘mirna, povučena i samozatajna nastavnica’, kako ju je ocijenio ravnatelj škole Vladimir Matić, u smiraj svoje karijere doživjela je svojevrsno javno sramoćenje koje ni sa čim nije zaslužila, niti potaknula. Neodgojeni, nekulturni i bahati učenici prije otprilike dva tjedna usred sata matematike odlučili su ‘zarobiti’ profesoricu. Ustali su sa svojih mjesta i počeli razmještati školske stolove tako da su njima okružili profesoričin stol dok je ona za njim sjedila pokušavajući naučiti ih nešto iz predmeta koji im predaje. Nije im to bilo dovoljno, nego su se zatim svi povukli na drugi kraj učionice, a onda je jedan učenik odlučio ovo zlostavljanje ovjekovječiti fotografijom. Nitko od tih ‘heroja’ nije sebe uslikao. Nisu napravili selfie kako bi se vidjelo tko su oni.

Izruguju se sustavu

Slika iz njegova mobitela vrlo je brzo završila na Facebooku, u sklopu jedne od grupa na kojima se hrvatski učenici izruguju svojim nastavnicima i profesorima, tajno ih snimajući i ispisujući pogrdne komentare. Spomenutu profesoricu nisu tajno snimili. To što su učinili učenici 1. razreda Strukovne škole u Vukovaru možda je još i gore jer su time zapravo pokazali da se izruguju sustavu u kojem se nalaze. Nastavnica je, pak, sve to stoički istrpjela. Čak ih je zamolila da tu fotografiju ne objavljuju, no nisu je poslušali. Ona je, pak, o tome šutjela. Nije se požalila ni ravnatelju, ni pedagogu, ni Agenciji za odgoj i obrazovanje, ni Prosvjetnoj inspekciji, ni predsjednicima države, Vlade, Sabora… Nosila je to sa sobom. Fotografija je u međuvremenu dospjela i u grupu ‘Uživo iz balkanskih škola’, a onda su to počeli prenositi portali u Hrvatskoj i regiji. Uz fotografiju je stajao i komentar: ‘Je…, bila je zločesta, hahaha’.

‘Na žalost, mi u školi o tome nismo ništa znali dok fotogafija nije objavljena na portalima. Iskreno nam je žao zbog toga jer nitko nije zaslužio da ga se tako ismijava, a osobito ne ova profesorica koje je iznimno korektna, mirna, povučena i samozatajna osoba, potpuno nekonfliktna i sasvim sigurno nije zločesta. Ništa nam o tome nije rekla i stvarno nismo znali da se to dogodilo. No, nakon ovoga sigurno ćemo ispitati što se dogodilo i sankcionirati one koji su to učinili’, rekao nam je ravnatelj škole Matić kojemu, prema onome što smo doznali u razgovoru s nekolicinom učenika, ne bi trebao biti problem otkriti tko su učenici koji su se ovako ponijeli prema nastavnici.

 Događaj, onako kako smo ga prethodno opisali, prepričali su nam učenici. Djeca u školi sve znaju, prepričavaju ga već dva tjedna i pravo je čudo što nitko od stručnih službi i nastavnika nije već nešto saznao kako bi se poduzele odgovarajuće mjere protiv učenika koji su to učinili.

Javno se narugali

Naša želja da o tome čujemo i razmišljanja same nastavnice nije se ispunila. Ravnatelj nam je prvo rekao da nastavnica u srijedu, kada smo razgovarali, nije u školi jer nema nastavu. Stoga smo se uputili u selo nedaleko od Vinkovaca u kojem živi, no nismo je zatekli kod kuće. Pokušali smo u Općini odakle je jedan gospodin stupio s njom u kontakt, da bi mu ona rekla kako je u školi i ne može ni s kim razgovarati. Ponovno smo nazvali školu, a tajnica nam je kazala da je nastavnica ipak u školi, ali je trenutno na nastavi. Za pola sata već smo bili u školi gdje nam je tajnica rekla da je nastavnica već otišla iz škole. Čini se da se nastavnica, nakon što je samozatajno odradila svoj radni vijek, nije htjela na kraju karijere javno eksponirati, unatoč tome što su se učenici kojima predaje odlučili na iznimno grub i bezobrazan način javno narugati s njom. Nije tajna da današnji srednjoškolci u puno slučajeva mobbingiraju nastavnike, osobito one koji nad njima ne uspijevaju uspostaviti autoritet. Jedna gimnazijalka priznala nam je kako se s pojedinim profesorima i otvoreno konfrontiraju.

‘Samo s onima za koje vidimo i osjetimo da nemaju pojma o onome što nam predaju. Takve spuštamo na zemlju. Zna se dogoditi da se nastavniku izravno kaže: ‘Predmet je preglup!’, a nerijetko im se šalju i poruke putem Facebooka poput: ‘Nemate pojma o gramatici’. No, to su uglavnom reakcije na nepravdu koju znamo prepoznati, osobito ako dolazi od osobe koja nas nije uvjerila da zna o čemu predaje. No, poštujemo one koji nas obore autoritetom znanja. Onima koji se trude oprostit ćemo i ako poneki put pogriješe’, ispričala je.

MZOS: Nismo dobili ni jednu prijavu, a profesori bi se ionako trebali obratiti MUP-u, a ne nama

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ističu kako kontinuirano upozoravaju na opasnosti i izazove s kojima se susreću učenici, učitelji i nastavnici kad se radi o cyberbullyingu.

‘Iako se o tom problemu puno govori, Uprava za odgoj i obrazovanje nije primila niti jednu prijavu takve vrste’, kažu u MZOS-u te dodaju kako ‘svi moramo biti svjesni činjenice da je svaka osoba, uključujući učitelje i nastavnike, u riziku da postane žrtva cyberbullyinga’. Svatko može biti sniman i stavljen na društvene mreže, to je moderna pojava s kojom moramo živjeti i s kojom se moramo znati nositi, stoji u službenom odgovoru Ministarstva.

Kućni red škole

Ističu da su donijeli Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova. Pravilnikom je propisano kako učenik može koristiti uređaje kojima je moguć pristup mrežnom povezivanju i mrežnim komunikacijama tijekom nastave samo uz odobrenje odgojno-obrazovnog radnika. ‘U slučaju da se učenik ne pridržava navedene odredbe, učitelj može poduzeti mjere u skladu s kućnim redom škole’, napominju u Ministarstvu. Isti Pravilnik obvezuje škole na provođenje preventivnih programa te upoznavanje učenika i roditelja s načinom korištenja suvremenih tehnologija u sustavu odgoja i obrazovanja.

‘Škola bi morala voditi brigu o tome što se u njoj zbiva i ukazivati na neprimjerenost ponašanja učenika, uključujući i ponašanje na društvenim mrežama. Ne moraju se đaci samo kažnjavati, treba s njima puno razgovarati. Roditelje treba konstantno upozoravati na opasnosti i rizike društvenih mreža, a jednako tako i nastavnici o tome moraju puno razgovarati sa svojim učenicima. Nastavnik koji uspostavi dobru komunikaciju s učenicima u manjem je riziku da će postati žrtva takvih pojava’, kažu u Ministarstvu.

Najdrastičniji slučajevi

Za najdrastičnije slučajeve upućuju na regulativu i preporuke MUP-a. Ističu da su na vrijeme prepoznali problem te da će zajedno s Hrabrim telefonom početkom lipnja održati stru-čni skup o cyberbullyingu.

10 Comments

  1. Ovi nikako da shvate. Birokrati u MZOSu nisu sposobni ni za što… Da mi je njih vidjeti kako se nose sa cyberbullyingom, pored svih onih zaštitara i sigurnosnih brava…

  2. Vjerojatno je ženi „puna kapa“ bullyinga od strane učenika i roditelja i mobbinga od strane MZOSa. Samo joj još fali razvlačenje po novinama pred kraj radnog vijeka. Ako nije htjela prijaviti ni ravnatelju što se dogodilo, iz čega novinar zaključuje da bi htjela o tome govorit za novine. On se čak uputio u njezino selo, pa u općinu, pa opet u školu. Ma užas….strvinari.

  3. Čim vidim da se radi o strukovnoj školi sve mi je jasno- takvi slučajevi su uglavnom vezani za takve škole, rijetko se tako nešto u nekoj gimnaziji dogodi. Isto tako one snimke koje se nalaze na youtubu su iz strukovnih škola
    Inače, nije se s takvim stvarima nimalo lako nositi kako stoji u dopisu.
    U zadnje vrijeme naši probleme malo previše izlaze u javnost…

    1. što se tiče izjava one gimnazijalke moram naglasiti da znanje nije toliko bitno kod maltretiranja, već STAV i energija za rad.
      Čim vide da si “istrošen” ili malo plahiji gotov si.
      Dosta njih koji su mi predavali nisu bili tako naoružani znanjem( a o kvaliteti nastave da ne govorim), no imali su stav pa smo ih se bojali, a i bili smo takva struktura učenika da smo se prema svima odnosili s poštovanjem bez obzira kakvi su.Točno da smo kod nekih bili opušteni više, a kod nekih manje, no znali smo granicu.
      Valjda to pišu s ciljem da obavijeste javnost da smo si sami krivi za svoje probleme i da oni nemaju ništa s tim.

    2. I to je u redu, neka izlaze u javnost. To su naša djeca pa nek vidi društvo što ih čeka kad još malo odrastu.

  4. Postojalo je nekad nešto što se zove kućni odgoj, a i u društvu je postojao opći obrazac odnosa prema nastavnicima. Ovo danas je zvjerinjak u kojemu stradaju i odgojena djeca koja žele učiti. Pedagoške mjere su cirkus, sve se svodi na tonu papirologije. A da se u školu uvelo reforme kako spada, da nas poštuje naše ministarstvo, a onda i ostatak društva, da postoji neki obrazac vrednota kojega se poštuje i razvija (ne samo na papiru)i da postoje učinkovite disciplinske mjere, onda se ovo ne bi događalo.

    1. Upravo tako. Tko odgaja djecu, roditelji!
      tko je krivac za neodgojenu nam djecu? Mi sami. Do punoljetnosti je roditelj kriv, imenuje se roditelj!!!
      Tako je barem u uređenim društvima.

  5. Upućuju na MUP!? Pa, obratite se policiji, i čim spomenete da su “djeca” u pitanju, vidjet ćete da li će reagirati.Neće. Nitko se ne usudi ništa “protiv naše djece”.To je jedan od razloga zašto svi šute. Nemoćni smo,djeca se rugaju odraslima, i u osnovnoj i u srednjoj školi, od malena ih se uči da “imaju prava” i da im se ništa ne može. A kućnog odgoja nema i ne može biti, jer su im i roditelji takvi, pa čak i bake i djedovi. Predaleko je to otišlo.

  6. Sigurno u MZOS nisu čuli da su neki profesori i profesorice fizički pretučeni,a ne čitaju ni novine pa ne znaju da je jedan profesor prijavio policiji uvredljive komentare i slike koji su završili na fejsu.
    INAČE,NAŠ JE MINISTAR ZABORAVIO ŠTO NAM JE OBEĆAO-ZAKONSKI REGULIRAN ODNOS UČENIK-PROFESOR(PA I RODITELJ-PROFESOR).TVRDIO JE DA ĆE SE NAPAD NA PROSJVETARE TRETIRATI KAO I NAPAD NA POLICAJCE…ČEKAMO ISPUNJENJE MINISTROVA OBEĆANJA.DOKAD?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!