Upisi u srednje: nema bodova za sport, ples i drugi strani jezik; Jovanović zahvalio Ustavnom sudu na “sudjelovanju u javnoj raspravi”

Prezentacija – Odluka o elementima i kriterijima upisa u srednje škole
(24 sata) Ministar obrazovanja Željko Jovanović u ponedjeljak je predstavio Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u idućoj školskoj godini.

Ministarstvo nije uvažilo kritike oko ukidanja dodatnih bodova, a ministar Željko Jovanović zahvalio je Ustavnom sudu na sudjelovanju u javnoj raspravi. Novom Odlukom vrednuje se znanje kao primarni element vrednovanja te rezultati postignuti na natjecanjima iz znanja i sportskim natjecanjima, uvažavajući socijalne i ekonomske uvjete koji su mogli utjecati na uspjeh učenika.

Za upise u srednje škole više se neće bodovati profesionalno bavljenje sportom, kao ni pohađanje glazbene i plesne škole, drugog stranog jezika i klasičnog jezika.

Pravo na izravan upis imaju samo učenici koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja u prethodne četiri godine.

Školama se daje veća autonomija pa će tako same moći odabrati jedan predmet odnosno jedno natjecanje znanja koje će bodovati.

Ministar je rekao kako je smanjen broj odabira programa s deset na šest, a ukida se i minimalni bodovni prag jer će se učenici ionako rasporediti na ljestvicama prema svojem uspjehu i sposobnostima.

Ovogodišnja odluka bit će temelj za pravilnik o upisima koji bi vrijedio i idućih godina te bi se tako izbjeglo donošenje novih kriterija svake godine.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!