Dok se siječe postojeći kadar, u školstvo se “sa strane” uvode novi ljudi

Marina Ivelić, učiteljica likovnog odgoja s Brača, poslala je pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvu kulture, u kojemu javno postavlja pitanje kako to da se postojeći kulturnjaci tjeraju iz škole, ali se zato uvodi program s nekim novim ljudima. Znači li to da ovi što su do sada radili u školi nisu dovoljno dobri i, još važnije, tko je u kojem uredu odlučio da su novi ljudi, koji se na ovaj način uguravaju u školstvo, bolji?

Pismo prenosimo u cijelosti.

Javljam se kao kulturnjakinja zaposlena u školi već 9. godinu.

Zanima me kako je moguće da kao nadležno ministarstvo participirate u programu “Ruksak pun kulture”, implicirajući važnost edukacije mladih u tom segmentu i uvodeći nove ljude po školama, a istovremeno ste bacili na koljena kulturnjake zaposlene po školama?

Zar ljudi, kulturnjaci (profesori likovnog i glazbenog) koji već godinama rade u školi nisu dovoljni dobri pa se njih marginalizira i njihov rad obezvređuje (da, upravo je to napravilo vaše ministarstvo i gospon Jovanović za svog mandata…a ja sam vam, gospon ministre, nažalost, dala i glas. Ne brinite, neću više.)

Nije li apsurno da se s jedne strane režu kulturnjaci zaposleni u školama, a s druge se strane uvode neki novi programi s nekim novim ljudima koje tek treba ubaciti u školu? I to je vama normalno? Nitko se ne srami ovakvih apsurda i gluposti? I najvažnije, nitko za ništa nikada neće osobno odgovarati već ćete svi stajati iza nekakvih institucija?

Nek vam je onda sa srećom, jer obraza, morala i etike nemate.

Pozdrav,
Marina Ivelić

4 Comments

  1. “U OSNOVNIM i srednjim školama u Republici Hrvatskoj zaposleno je 3001 vjeroučitelj. Za njihove plaće godišnje se, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, izdvaja oko 218 milijuna kuna.

    Na plaće vjeroučitelja, dakle, otpada tri posto proračunskih sredstava koja se izdvajaju za plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama…”

    Zar naši dragi izabranici nisu malo pogledali kako se to radi u naprednim društvima za koje se tako zdušno zalažu.

  2. Bilo bi lijepo navesti i da se dotični članak na razini pubertetlijskog pisanja osvetničkih pjesama nakon što ga djevojka ostavi nalazio na index.hr

    A druga stvar – kolege vjeroučitelje na takav način diskreditirati nije ni malo u redu.

    U Hrvatskoj se često otvara pitanje financiranja Katoličke crkve – vjeroučitelja i sl. iz proračuna, što je i legalno i legitimno, no gotovo nitko ne postavlja pitanje o milijardama kuna (RKC godišnje dobije oko 250 milijuna kuna) koje različite nevladine udruge, a kojih je u Hrvatskoj oko 50 tisuća, dobiju od države. Prema izvješću Ministarstva financija, nevladine udruge su od države prošle godine dobile 1,5 milijardi kuna, a iz „drugih izvora“ – vjerojatno iz inozemstva od raznih donatora – još 3 milijarde kuna. Dakle, u NGO sektoru u Hrvatskoj obrće se 4,5 milijardi kuna, više od pola milijarde eura!
    Ivica Šola, Glas Slavonije.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!