Nastavnica već tri mjeseca učeniku ne dopušta da bude na nastavi u razredu

(Jutarnji.hr) Učiteljica biologije i kemije Antica Kelava izbacila ga je još u siječnju. Ravnatelj ga otada bezuspješno pokušava vratiti

Učeniku 8. razreda OŠ August Šenoa u Osijeku I. P. cijelo drugo polugodište tekuće školske godine nastavnica biologije i kemije Antica Kelava ne dopušta nazočnost na nastavi iz tih predmeta. Ovakav nevjerojatan i do sada nezabilježen slučaj kršenja prava djeteta na obrazovanje u našem školstvu još je nevjerojatniji zbog obrazloženja kojim nastavnica pravda svoje postupanje.

Ona naime smatra da I. P. nije učenik ove škole, iako je u nju redovno te po svim zakonima i propisima upisan 5. prosinca 2013. Riječ je o štićeniku Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku, koji je tamo premješten iz Doma u Slavonskom Brodu. Do kraja prvog polugodišta dječak je normalno pohađao nastavu u novoj školi, no početkom drugog polugodišta dogodio se preokret kod nastavnice biologije i kemije. Prvi put s nastave ga je udaljila 15., a potom i 16. siječnja.

– Samo mu je suptilno, smirenim tonom rekla da izađe iz učionice, jer on nije učenik te škole, nakon čega je on došao u Dom i ispričao nam što se dogodilo. Ostali smo bez riječi, jer takav slučaj nikada prije nismo imali i odmah smo se obratili ravnatelju. Inače sa školom odlično surađujemo, a najteže nam u ovoj priči pada to što je riječ o dječaku koji je iznimno mirno i povučeno dijete.

On kod nas nije zbog problema ili poremećaja u ponašanju, nije delinkvent niti je agresivan, ovdje je iz socijalnih razloga – rekao nam je dječakov odgajatelj Damir Sitar.

Ravnatelj škole Krešimir Ćosić 16. siječnja nastavnici je izdao upozorenje na obveze iz radnog odnosa u vezi s mogućnošću otkaza zbog toga jer je udaljila učenika s nastave. U sljedećih desetak dana izdao joj je još dva takva upozorenja, a kako to nije pomoglo, 27. siječnja o svemu je izvijestio pravobraniteljicu za djecu, a potom 29. siječnja i Agenciju za odgoj i obrazovanje.

– Nekoliko puta pedagoginja i ja pokušali smo razgovarati s njom, upozoriti je, objasniti joj da ne može to činiti. Čak smo se pedagoginja i ja s dječakom vraćali u učionicu kad bi ga ona udaljila s nastave, no sve to bilo je bez uspjeha. Njezino obrazloženje bilo je da je on za nju nepoznat, a nikome nije jasno zašto se na takav način fiksirala na njega. Zato sam sve prijavio nadležnim institucijama – rekao je Ćosić.

Prosvjetna inspekcija svoj je nadzor obavila 21. veljače, a savjetodavna služba Agencije za odgoj i obrazovanje u školi je bila 26. i 27. ožujka. Nesretni I. P., kojega život ni do tada nije mazio, tako se našao u još jednoj teškoj situaciji.

Sve to vrijeme morao je iz škole odlaziti u vrijeme nastave biologije i kemije. Uredno bi s ostalom djecom iz razreda ušao u učionicu, sjeo na svoje mjesto, a onda bi došla nastavnica i rekla mu da izađe van. On bi ustao i mirno, bez pogovora, izašao. Stoički je to podnosio.

– Rekli smo mu da tako postupi svaki put kad ga udalji i da ni slučajno s njom ne ulazi u sukobe. Sve to zrelo podnosi, zbog čega smo ponosni na njega, ali vrijeme nam curi. On nema ni jednu ocjenu iz tih predmeta, bliži se kraj školske godine, premda znamo da će mu škola omogućiti polaganje razredbenog ispit da bi se mogao na vrijeme prijaviti i za upis u srednju školu – kaže Sitar, koji očekuje da će se nakon povratka s uskrsnih praznika problem riješiti.

14 Comments

  1. Inače , radi se o osobi koja zaista radi i zna svoj posao.
    Što se same žalbe roditelja tiče vjerujem da im ne odgovara što traži znanje. Sumnjam da je nasjedala na kojekakve pritiske i sl.
    Čitam o ovome u raznim člancima i naglašeno je kako do sada nije bilo većih pritužbi na njen rad. Znači ako joj nije išlo s ovim djetetom kao da nije ništa radila sve ove silne godine. Ostvarivala je rezultate na natjecanjima, bila je mentor studentima , predsjednik županijskog stručnog vijeća….Ovo je žalosno da netko pored tako predanog rada tako prođe.
    Da li je to uopće moralo izaći u javnost? Da li je tu bilo uopće potrebno da se angažiraju sve moguće institucije tipa agencija, USKOK, dječja pravobraniteljica…mislim da je nepotrebno da se tolika hajka diže.
    Čitam komentare tipa da je upisivala naknadno ocjene preko praznika. pa što recimo ako je radne bilj. i pokupila na kraju 1.pol. pa je te ocjene upisala za vrijeme praznika- vjerujem da su učenicima 1. tjedan u 2. pol. ocjene pročitane.Pa i tako nije bilo zaključivanja ocjena u 1. polugodištu.
    A svi znamo kako je zadnji tjedan prije Božićnih praznika stresan.
    Možda je netko izmislio da je izgubila radnu (recimo ako je uopće nije niti predao, klinci svašta pričaju), ali ne može se globalno zaključivati na temelju izjave pojedinca.
    Kolege na face stranici “nast.org.” previše osuđuju kolegicu, a tko zna u kakvoj se situaciji možemo naći danas- sutra. radni vijek je dug, treba dočekati mirovinu u školi, a generacije dolaze sve gore. Koliko samo od mladih kolega možemo čuti rečenicu “suzdržavam se da nekog ne lupim”.

  2. Imate pravo. Ja sam u najmanju ruku zbunjen ovom epizodom. Najprije time što u prvim vijestima nije bilo spomenuto da je kolegici dana prilika da za novine iznese svoju stranu priče. Kasnije ju je netko od novinara pitao, ali je odbila komentirati.

    Ako u opisu događaja ima imalo istine, dijete svakako treba zaštiti. Ne treba pri tome kolegicu razapinjati radi nekih drugih stvari koje su se vjerojatno odvijale baš kao što ste vi opisali (naknadno upisivanje ocjena). Moguće je da netko želi iskoristiti situaciju za istjerati neke svoje sitne račune.

    Recimo da je kolegica „prolupala“? Ni tome se ne treba čuditi kad znamo kakav je posao. Tko god iz struke uspije dogurat do mirovine, za mene je „pravi hadžija“.

  3. Vrlo neobičan slučaj!
    Inače, upravo je Jutarnji list poznat po svojim tekstovima o školstvu, uvijek afirmativnim, dakako, što cijeloj priči daje poseban ton!
    Neobično mi je to da profesorica izbacuje učenika, ukoliko je uistinu točno ovo o njegovom ponašanju – da je miran i pristojan, da ne stvara probleme. Jer, ako i jest nezakonito upisan, to je problem uprave škole, i ne rješava se na taj način.
    Neobično mi je i to da je ravnatelj nemoćan da sam, bez ” institucija ” riješi slučaj. Ako škola ima još nekog kolegu ili kolegicu srodnih predmeta, zašto je dječak ne prebaci u razred gdje oni predaju?
    Nadasve neobično mi je pak to da u zaglavlju ovog članka stoji datum 16. 4., dok u članku piše da je prosvjetna inspekcija nadzor obavila još 21. veljače?!
    Tko tu sad krši prava djeteta na obrazovanje – kolegica, škola ili institucije ove države?

  4. Ma raspisale su se sve novine, ne samo jutarnji.
    Kolegica je inače bila izuzetno vrijedna osoba i zaista mi je žao što kroz takve stvari prolazi. Nije mi jasno kako nije dala bilo kakvu izjavu za javnost. Možda to dijete jednostavno nije mogla trpjeti. Nije ona inače imala problema. No vidim da su tu angažirane i agencije, spominje se i DORH, ovaj , onaj…Čudno malo iskreno.

    1. ne znam što reći na datume koje navodite.
      Mislim da je kolegica sama u tome svemu jednostavno nemoćna.

  5. Vrlo je teško komentirati ovaj slučaj dok ne čujemo i njenu stranu. Kako su govorili stari Latini – audiatur et altera pars!
    Budući da se radi o gradskoj školi, kako piše u članku, vjerojatno je to veća škola s više nastavnika biologije i kemije – kako rekoh, zašto ravnatelj dijete nije prebacio njima?
    Čim su u pitanju agencije i institucije, postoji vrlo velika šansa da dječak prije diplomira nego oni to riješe!
    Zar je uistinu previše očekivati od prosvjetne inspekcije da u roku od gotovo dva mjeseca ovo riješi?

  6. Hm.. baš sam pročitao u jednom članku kako ravnatelj zahvaljuje inspekciji i agenciji na interesu za ovaj slučaj

  7. Nadasve znakovito!
    Što su to točno za dječaka odradili Agencija i inspekcija? Suspendirali nastavnicu?
    I za to im je trebalo više od dva mjeseca?
    To je sve mogao i dotični ravnatelj, bez tužakanja ovima iznad!
    Zahvaljuje Agenciji i inspekciji jer su napravili nešto za što primaju plaće? Prevelike u svakom pogledu u odnosu na korist koju donose!
    Birokracija, mediokracija, kako Vam drago…

  8. slažem se! .. navodno nije mu bilo lako podizati nekakve mjere protiv osobe koja radi tolike godine…
    Joj što je meni to sve jadno..
    Inače, koliko mi je poznato, čim AZZO izađe na uvid u rad uvijek nešto pronađu, kome god da dođu. Pa čim su na tom položaju mogu kako hoće i što hoće, nas nitko ne štiti.

  9. Naravno da pronađu, svakome se može pronaći. Pitanje je, međutim – dolaze li oni zbog uvida u nečiji rad, ili zato da traže dlaku u jajetu i dive se sami sebi koliko su važni?
    Po meni, Agenciju bi, kao i tolike druge, zavode, institute, urede, pomoćnike pomoćnikovog pomoćnika trebalo pod hitno ukinuti! Gospodu iz Agencije vratiti u nastavu, pa nek kusaju posljedice idiotskih zakona koje sukreiraju!
    Nije baš da mogu što žele, nisu toliko visoko. Bilo ih je i na višim položajima od njih, pa su sad nečije tetke u Remetincu!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!