DEKAN FILOZOFSKOG DAMIR BORAS JE NOVI REKTOR ‘Vratit ću biblijske vrijednosti na Sveučilište’

(Jutarnji listZAGREB – Želim da Sveučilište u Zagrebu postane ono čemu težimo – mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti koje se danas nažalost ne poštuju – prva je izjava novoizabranog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa (62), koji je tijesnu izbornu pobjedu ostvario u drugom krugu glasanja članova Senata. Na danas održanoj sjednici zatvorenoj za medije, Borasova protukandidatkinja, sadašnja prorektorica Blaženka Divjak dobila je 31 glas, naspram Borasovih 35.

Emotivno dirnut, Boras je priznao kako nakon dobivenoga pljeska izbornoga tijela, 70 članova Senata, nije mogao održati govor jer se rasplakao. Uzbuđen sam, priznajem, rekao je u auli Rektorata, postavši 82. rektor u povijesti najstarijeg sveučilišta u Hrvatskoj.

Biti rektor nije dano svima, to je velika odgovornost, izjavio je, dodajući kako će nastojati da Sveučilište postane najvažnija institucija u državi za znanost, nastavu ali i kulturu.

Rektor stoji, istaknuo je Boras, na čelu jednakog broja znanstvenika kao i ministar znanosti. Nastojat ću to pokazati kroz partnerske odnose sa svakom vlašću, ali zastupajući interese Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je više puta istaknuo u prvom obraćanju novinarima, želja mu je da Sveučilište postane ogledalo Hrvatske, promiče dobru znanost i kulturu značajnu za hrvatski identitet. Bez svijesti o vlastitom identitetu i kulturi nema vrhunske znanosti, poruka je novoizabranog rektora kojemu četverogodišnji mandat počinje 1. listopada.

Ponavljajući tezu kako će zastupati biblijske vrijednosti, objasnio je kako su one u temeljima Europe. „Nastojat ću ne samo da Sveučilište prebrodi ove teške godine, već i da ga unaprijedim. Hrvatska je u krizi identiteta, morala i temeljnih vrijednosti, poručio je novoizabrani rektor, koji se danas vraća na matični Filozofski fakultet i nastavlja s mandatom dekana.

Boras je doktor informacijskih znanosti. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu 1974, a doktorirao na Filozofskom fakultetu s temomm Teorija i pravial segmentacije teksta na hrvatskom jeziku. Na Filozofskom fakultetu zaposlen je od 1984, govori osam jezika i objavio je dvadesetak znanstvenih i stručnih radova, knjiga i udžbenika.

Uz Blaženku Divjak, kandidati za rektora Sveučilišta u Zagrebu bili su dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Nedjeljko Perić i još jedna sadašnja prorektorica, Melita Kovačević. Zanimljivo je da se u prvome krugu vodila tijesna borba između dvojice dekana, Perića i Borasa, koji su dobili isti broj glasova (19). Divjak je vodila s 23 glasa, dok je Melita Kovačević dobila svega šest glasova.

Na trosatnoj sjednici održano je i međuglasovanje, zbog dvojice kandidata s istim brojem glasova. U međuglasovanju je, međutim, Boras moćno pobijedio Perića, s 47 glasova nasuprot Perićevih 20.

1 Comment

  1. Eh, ni novinari više nisu što su negda bili…
    Odakle Vam samo to da je Zagrebačko sveučilište najstarije u Hrvatskoj?
    Kad već pišete o biblijskim vrijednostima, raspitajte se koje sveučilište je osnovano još 1396., od strane dominikanaca, stoljećima prije onog u Zagrebu!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!