Djeca šangajskih čistača bolji matematičari od djece visokoobrazovanih Britanaca i Amerikanaca

(Index.hr) Nedavnim istraživanjem otkriveno je da djeca visokoobrazovanih stanovnika SAD-a i Velike Britanije imaju lošije rezultate na testovima iz matematike u odnosu na svoje vršnjake iz Šangaja čiji roditelji rade kao čistači. Radi se o dijelu globalnog istraživanja Pisa koju je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj prvi put objavila krajem 2013. godine.

OECD je proveo istraživanje koje je pokazalo da su šangajski mališani čiji su roditelji čistači daleko bolji matematičari od djece visokoobrazovanih Britanaca i Amerikanaca. Promatrane su matematičke sposobnosti vršnjaka, a analitičari OECD-a smatraju da su najmlađi Amerikanci i Britanci zabilježili vrlo loše rezultate u odnosu na mališane iz mnogih drugih zemalja.

“U SAD-u i Velikoj Britaniji djeca čiji su roditelji visokoobrazovani nisu ostvarila dobre rezultate u matematici ni u odnosu na svoje vršnjake iz drugih država. “Ondje, gdje su profesionalci među najbolje plaćenima na svijetu, njihova djeca nemaju rezultate kao što imaju djeca profesionalaca u drugim zemljama”, ističe se. Britanska i američka djeca nisu imala dobre rezultate ni u odnosu na mališane iz Šangaja, Kine i Singapura čiji se roditelji bave fizičkim poslovima”, navodi se u priopćenju.

U istraživanju je zaključeno kako je očito da postoji velika veza između roditeljskoga zanimanja i uspjeha učenika, ali i da rezultat pokazuje “da je moguće djeci radnika u tvornicama pružiti jednake visokokvalitetne obrazovne prilike u kojima uživaju djeca liječnika i pravnika”.

1 Comment

  1. Zašto članak sugerira da je to nešto začudno?
    Po čemu bi to SAD ili Britanija trebali biti mjerilo svih stvari?
    Zašto sin nekog nadničara ne bi mogao biti briljantan matematičar?
    Ta civilizacija i jest rođena na Istoku, i to u vrijeme dok su na Zapadu još skakutali s grane na granu!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!