Građanski odgoj je obvezan za 7. osnovne i prvi razred srednje

(Slobodna Dalmacija) Građanski odgoj od jeseni 2014./2015. godine ulazi u sve osnovne i srednje škole, u početku kao obvezan predmet samo za učenike sedmih razreda osnovne te prvih razreda srednje škole. Godinu dana kasnije, u školskoj 2015./2016. godini obveznim će ostati za učenike osmih razreda osnovne te drugih razreda srednjih škola. Kao obvezan predmet provodit će se jedan školski sat tjedno, ili ukupno godišnje 35 sati.

Pojedinosti krajem travnja

U svim ostalim razredima, to jest od prvog do šestog razreda osnovne te u trećem i četvrtom razredu srednje škole (prve godine još i u osmom osnovne i drugom srednje) teme iz građanskog odgoja i obrazovanja provodit će se kroskurikularno, što znači implementirani u ostale predmete.

Sve ostale pojedinosti bit će poznate u drugoj polovini travnja, kada bi u javnu raspravu trebao dospjeti nastavni plan i program građanskog odgoja i obrazovanja koji se, doznajemo u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, sada nalazi u završnoj fazi izrade.

– Zasad su to prijedlozi, konačna rješenja imat ćemo nakon javne rasprave. Usvoje li se preliminarni predloženi modeli implementacije, Hrvatska će prema broju sati obvezne nastave građanskog odgoja biti u samom vrhu Europske unije, štoviše postat će država s najvećim brojem sati građanskog odgoja i obrazovanja – odgovorili su iz Ministarstva na naš upit.

Provodio se eksperimentalno

Građanski odgoj u 12 se osnovnih i srednjih škola u protekle dvije godine provodio eksperimentalno, a u iduće dvije godine obveznim bi tako trebao postati u 7. i 8. razredu osnovne te 1. i 2. razredu srednje škole. Provedba GOO-a, kažu u MZOS-u, bit će u skladu s ciljevima obrazovanja i suvremenim trendovima razvijenih europskih obrazovnih politika utemeljenih na četirima cjelinama: obrazovanje o ljudskim pravima, političko obrazovanje, obrazovanje za mir i obrazovanje za demokraciju.

Nastavnici i učitelji koji će predavati taj predmet proći će stručno usavršavanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje počevši od srpnja ove godine, pa kontinuirano tijekom školske 2014./2015.godine. Podsjetimo, istraživanje učenika uključenih u eksperimentalnu provedbu GOO-a pokazalo je porazne rezultate, primjerice, čak 54 posto njih kazalo je da je građanin “osoba koja živi u gradu“.

Autor: MARIJANA CVRTILA

Nastava s računala

Nastava GOO-a za učenike i nastavnike trebala bi biti organizirana u skladu s najsuvremenijim metodama. Kako su potvrdili u MZOS-u, za učitelje i nastavnike planira se objavljivanje elektroničkih priručnika, dok bi djeca nastavu trebala pratiti pomoću elektroničkih udžbenika koji će biti dostupni na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva.

2 Comments

  1. Uvijek treba biti široke ruke kad je odgoj u pitanju!
    Građanski odgoj je prijeko potreban državi s toliko seljačina na funkcijama!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!