Pa nećemo valjda vagati učenike?

(Slobodna Dalmacija) Nakon slanja udžbenika Nikoliću i Karamarku, servirali su ovaj nebulozni dopis kao desert nakon Pravilnika o normi. Nakon što podatke stave u tablice, ni jedno gladno dijete nimalo neće biti sitije…

Mi u školi brinemo se o djeci često više nego njihovi roditelji, zato valjda Ministarstvo misli da možemo sve, pa i davati takve podatke. Da, trebamo se brinuti onoliko koliko je profesionalno, a ovakve procjene??? nisu naš posao.

Ovo je samo dio reakcija u osnovnim školama što ih je izazvao dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 21. ožujka, a kojim se od ravnatelja, razrednika i stručnih suradnika tražilo da do petka 28. ožujka MZOS „žurno izvijeste imaju li u svojim školama djece koja su gladna i pothranjena“.

Ne samo što su u školama prema samo njima znanim metodama trebali utvrditi koje je to dijete neuhranjeno, nego su morali i popuniti tablice s tim podacima, ali i provesti razgovore s roditeljima i utvrditi ima li među učenicima djece kojoj je potrebno osigurati prehranu.

Besplatni obroci

– Isto tako, molimo vas da u suradnji s drugim nadležnim institucijama poduzmete sve kako bi se djeci, za koju utvrdite da gladna dolaze u školu, osigurala potrebna hrana – stoji, uz ostalo, u dopisu koji potpisuje ministar Željko Jovanović.

Iako je Ministarstvo na taj način reagiralo zbog novinskih napisa u kojima se tvrdilo da su djeca osnovnoškolske dobi gladna, mnogima u školama zasmetao je takav zahtjev iz razloga što ovakva pitanja smatraju neumjesnima i neukusnima, a „popis gladne djece“ uvredljivim.

– Pa nisu valjda očekivali da ćemo vagati učenike ili ih vući za rukav i ispitivati jesu li gladni? – kaže ravnatelj jedne zagrebačke škole, a oglasila se i Udruga “Nastavnici organizirano”:

– Nije upitno ima li ili ne gladne djece u školama. Ne želimo se ismijavati s tim problemom. Dopis je više šokantan nego iznenađujući. „Prosvjetne vlasti“ u svojoj beskonačnoj izgubljenosti u oblacima nisu svjesne što zapravo traže svojim birokratskim dopisom.

Prosvjetni djelatnici i stručni suradnici nisu upoznati s metodom detekcije takve djece. Ako je nešto neumjesno i krajnje osjetljivo, onda je to postavljanje pitanja roditeljima smatraju li da njihovo dijete gladuje – kaže Sanja Lukić, predsjednica Udruge “Nastavnici organizirano”.

Također, prosvjetari podsjećaju Ministarstvo na kategorije djece koja imaju pravo na besplatne i subvencionirane obroke u školama, ali i iskustva koja pokazuju da neki roditelji jednostavno ne stignu na vrijeme podmiriti račune za prehranu djece, neki iz čistog nemara ne kuhaju redovito. No, kažu, moguće je i da djeca rastu, razvijaju se, da prolaze pubertet, neki se bave sportom, troše mentalno, pa nije ništa čudno ako su neki od njih stalno gladni.

– Nije nam poznato da je zbog nepodmirenih računa nekome djetetu obrok uskraćen. Razlog zašto je neko dijete u nekom trenutku gladno teško je doznati bez postavljanja neugodnih pitanja i dovođenja djeteta u neugodnu situaciju. Zašto se taj teret svaljuje na školu? – pitaju se u udruzi.

Poslali im tehničke podatke

No, ravnatelji i škole, izgleda, našli su načina da udovolje i ovom zahtjevu prosvjetnih vlasti, pa su u Ministarstvo vratili tablice u kojima su uglavnom navodili „tehničke“ podatke o broju djece koja (ne) koriste školsku kuhinju, broj onih kojima je prehrana besplatna ili subvencionirana, dakle socijalno ugrožene učenike koji ta prava ostvaruju na temelju rješenja centara za socijalnu skrb, a novac osiguravaju osnivači, gradovi i županije.

– Naše stručne službe i ja redovito pratimo situaciju u obiteljima preko informacija koje dobivamo od razrednika, na našim školskim sastancima i slično. O bilo kakvim socijalnim promjenama u obitelji roditelji obavijeste razrednike, oni nas te mi centre za socijalnu skrb. U našoj školi gladnih nema.

Dali smo si truda i ovaj put, popunili smo tražene tablice, uglavnom podacima o tome koliko djece koristi školsku prehranu, za koliko je prehrana besplatna ili subvencionirana. Naravno da nismo anketirali jedno po jedno dijete ili posebno ispitivali roditelje. To bi bilo zadiranje u privatnost – kaže Mirjana Knežević, ravnateljica zagrebačke OŠ “Stenjevac”.

Nema takvih

Tablice su se na sličan način popunjavale i u splitskoj OŠ Sućidar, čiji ravnatelj Vlade Dragun kaže:

– Pretpostavili smo da se „gladan“ odnosi na djecu kojoj na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb Grad Split u cijelosti pokriva troškove marende i tako smo upisali u tablice. Kako ćete utvrditi tko je gladan, a tko ne? Da je toga i bilo, naši bi učitelji sigurno prije reagirali.Može se možda dogoditi da je nekom djetetu slabo jer nije doručkovalo zbog toga što su se roditelji žurili na posao pa mu nisu stigli pripremiti obrok, ili mu ostave marendu, a ono ne pojede. Ali da netko od učenika gladuje u školi, ne, to se u nas ne događa – decidiran je Dragun.

 

Marijana Cvrtila

 

Jovanović: Jeftini populizam

Koji je cilj dostavljanja Ministarstvu obrazovanja ovakvih podataka, što će na temelju njih poduzeti, hoće li osigurati dodatna sredstva za prehranu djece ili možda učiniti pritisak na sustav socijalne skrbi i osnivače da se mogući problemi promptnije rješavaju?, sve su to pitanja koja su zasad bez odgovora.

– Ne možemo o tome ništa reći dok ne obradimo pristigle podatke – kratko su poručili iz MZOS-a. Podsjetimo, ministar Željko Jovanović prije nekoliko dana je naglasio kako sva djeca socijalni slučajevi imaju pravo na besplatnu školsku kuhinju, da u svim gradovima postoje socijalni programi te da je država osigurala preduvjete da nijedno dijete ne bude gladno. Napise o gladnoj djeci u školama nazvao je „jeftinim populizmom“.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!