Dječja prava: dijete ima pravo biti oteto i voženo radi nečijeg radnog mjesta

(Slobodna Dalmacija) Je li na pomolu “rat” zbog upisa djece u školu? Štoviše, jedan ravnatelj optužuje drugoga da mu je ukrao učenike samo zato da bi zadržao radno mjesto!

Prije šest godina zbog dotrajalosti je zatvorena područna škola u Prapatnici, selu trogirske zagore, koja je inače pripada školi u Segetu. Otada učenici od prvog do četvrtog razreda, njih oko 11, u školu odlaze u općinu Prgomet gdje je smještena područna škola kaštelanske osmoljetke “Prof. Filip Lukas” iz Kaštel Starog. A Prgomet nije na njihovu upisnom području.

A zbog toga, optužuje ravnatelj škole u Segetu Dominik Matković, krše članke Zakona o odgoju i obrazovanju, i to čl.16 koji se odnosi na upisna područja i čl. 69 o prijevozu učenika.

 Troškovi prijevoza

– Da se razumijemo, sva ta djeca pripadaju našem upisnom području, dakle općini Seget. Sve ove godine, osnivač, dakle, Županija splitsko-dalmatinska plaća prijevoz te djece do škole u Prgometu, što je višestruko više nego da su djeca u područnoj školi u Prapatnici. Županija, sukladno zakonu, taj prijevoz svih ovih šest godina nije trebala plaćati, jer se radi o djeci koja nisu s upisnog područja škole koju pohađaju. A za taj novac u zadnjih šest godina mogla se obnoviti škola u Prapatnici.

U Županiji su nam obećali da će, ako se roditelji slože da djecu vrate u Prapatnicu, uložiti sredstva u obnovu škole. Voljna je pomoći i Općina Seget. Roditelji su se načelno složili da se djeca vraćaju. Po prvi put nakon više od 20 godina u školi je pet prvašića, dogodine će ih biti četiri. To znači da se život u ovaj kraj vraća, a mi želimo vratiti i školu u svoje mjesto – kaže Matković prozivajući ravnatelja škole u Prgometu Petra Mustapića da vrbuje roditelje i obećava im prijevoz djece od kuće do škole samo kako bi zadržao radna mjesta uz dovoljan broj učenika.

– A što je sa radnim mjestima u našoj školi koja bi se mogla ugasiti zbog kršenja zakona? – pita se Matković upozoravajući kako gubi jednu učiteljicu, područnu školu, a isto tako, bit će upitan opstanak druge područne škole u Ljubitovici zbog nedostatka učenika u višim razredima.

– Tada bi došlo do spajanja odjeljenja i gubitaka novih radnih mjesta. To ne želimo, hoćemo školu gdje je nekada i bila – zaključuje Matković navodeći kako su roditelji nakon pristanka da se djeca vrate u Prapatnicu, opet okrenuli ploču i žele ostati u Prgometu.

– Tko im je što obećao ja ne znam, ali znam da se troši novac poreznih obveznika na prijevoz, i to mimo zakona – dodaje Matković.
S druge strane, ravnatelj škole u Prgometu Petar Mustapić kaže kako djeca, ako im to roditelji žele, što se njega tiče mogu odmah sutra napustiti školu.

Ne držim ih, niti ih tjeram

– Ja tu djecu nisam ni doveo u školu. Roditelji su se obratili sa zamolbom i djecu smo primili. Njihovim odlaskom mi ne gubimo ništa. Imamo dovoljno djece. Mogu nas sutra napustiti i neka im je sretno. Naravno, ako to žele – odgovara Mustapić i dodaje:

– A zašto djeca iz Trolokava idu u školu u Primorski dolac, iako im je upisno područje Prgomet i naša škola? I njima županija snosi troškove prijevoza, a ne bi trebala!

– Niti držim djecu, niti ih tjeram.Neka roditelji sami odluče gdje će ih slati u školu – odlučan je Mustapić.
Jakov Žarko

Pročelnik Omrčen: Ako se djeca vrate, obnovit ćemo školu

Županijski pročelnik za školstvo Zdravko Omrčen nam je kazao kako su održali radni sastanak u školi u Prapatnici na kojem je zaključeno da školu treba obnoviti.

– Možda s nekih milijun kuna, što nije malo. Međutim, ako roditelji djece i sama djeca ne žele ići u tu školu, čemu obnova – pita se Omrčen.

– Ulagati sredstva, a da sutra roditelji djecu ne dovedu u školu nema smisla. Dakle, ako se roditelji slože s tim da se djecu vrati u Prapatnicu, možemo razgovarati o obnovi u suradnji s Općinom Seget. Dokle god ne dobijemo zahtjev roditelja i škole, nema smisla ići u obnovu škole – zaključuje Omrčen.

2 Comments

  1. Budući znam točno o čemu je riječ… roditelji iz Prapatnice su odveli djecu iz škole nakon svađe s tadašnjim ravnateljom u Segetu, Josipom Lovrićem, a koji je i sam dalje bio u svađi s načelnikom općine Seget. To je sve politička igra i nema veze s tim gdje bi djeca trebala ići u školu. Radi se o privatnim razmiricama, Prgomet je tu samo “uletio” kao padobranac.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!