Shema skupog voća

(Slobodna Dalmacija) “Shema školskog voća”, hvalevrijedan projekt koji je startao ove školske godine i u sklopu kojega naši osnovci od prvog do četvrtog razreda jednom tjedno dobivaju u školama besplatan zaseban obrok voća i povrća, čini se, u dijelu škola ipak ne protječe bez ozbiljnih problema. Najprije su istarski ravnatelji upozorili na nevjerojatnu cijenu kilograma jabuka jednog dobavljača, koja se penje i do 18,5 kuna, što su iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja izabire dostavljače voća i povrća školama u sklopu projekta i isplaćuje im potpore, nazvali “iznimkom”.

No, na skupu ravnatelja osnovnih škola u Poreču ovoga tjedna pomoćnica ministra obrazovanja Sabina Glasovac vrlo se oštro osvrnula na nepravilnosti koje su uočene u sklopu provedbe projekta te je priznala da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dobiva “jako puno primjedbi s terena”, odnosno da se “događa nešto što baca sjenu na dobru intenciju toga projekta”. Pritužbe se, kazala je, uglavnom odnose na cijenu, kvalitetu i distribuciju voća, zbog čega se od Ministarstva poljoprivrede Tihomira Jakovine traži da poduzme sve kako bi se uočene nepravilnosti uklonile te do početka iduće školske godine ujednačila cijena i kvaliteta voća. Glasovac je čak zaprijetila da bi se, u suprotnom, MZOS mogao povući iz projekta.

– Ako se takve stvari nastave događati, na žalost, mi kao odgovorni ljudi u Ministarstvu nećemo moći više inzistirati na provedbi tog projekta, nego ćemo izići iz njega. To ne bi bilo dobro za djecu – kazala je Glasovac pred ravnateljima.

Podsjetimo, “Shema školskog voća” projekt je vrijedan 1,375 milijuna eura ili oko 10 milijuna kuna, za koji je 75 posto predviđeno iz sredstava EU-ova fonda za poljoprivredu, a 25 posto iz hrvatskog proračuna. Nositelj je projekta Ministarstvo poljoprivrede, uz partnere Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo zdravlja, a uključeni su i spomenuta Agencija te druga tijela. Ove školske godine uključeno je čak 82 posto osnovnih škola (ili njih 720 od 877), te 138.500 mališana od prvog do četvrtog razreda. Agencija je izabrala 15 dobavljača te odredila koje će točno županije pokrivati, a jedino Konzum može dostavljati voće u cijeloj zemlji.

Prema našim neslužbenim informacijama, od početka godine ravnatelji, tajnici i stručni suradnici iz škola su Ministarstvu Željka Jovanovića slali različite primjedbe, a problemi su postojali od Slavonije, Koprivnice, Rijeke, Siska do istarskih osnovnih škola, osobito onih u Puli. Škole su uglavnom nezadovoljne cijenom voća, koja negdje enormno nadmašuje cijene na tržnici ili u trgovačkim centrima. Iako se na listi prihvatljivog voća i povrća koje navodi Nacionalni program za provedbu SŠV-a nalaze mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice i mrkva, neke se škole žale na jednoličnu isporuku, odnosno da osim jabuka i mandarina drugo voće (a osobito povrće) nisu ni vidjeli.

– Osim toga, pitam se što bismo trebali raditi s mrkvom? Dati djeci koja imaju mliječne zube da je jedu sirovu? – pita se jedna ravnateljica. Neki njezini kolege žalili su se da je voće koje je dostavljano bilo trulo, a to se dogodilo i u Osnovnoj školi “22. lipnja” iz Siska, čija je ravnateljica Azra Rađenović nezadovoljna suradnjom s dobavljačem za njihovu županiju – Trgoplodom iz Zagreba, koji ima sjedište na lokaciji Zagrebačka veletržnica na Slavonskoj aveniji.

Nema deklaracije

– U studenom smo dobili pošiljku mandarina kojih je trećina bila trula, o čemu smo odmah obavijestili dobavljača. Očekivali smo da će voće koje će stizati u školu biti s našega najbližeg područja, recimo iz Ludine, da će se projektom poticati domaće gospodarstvo, da će biti prve klase, ali to baš i nije tako. A cijena po kilogramu jabuka koje smo dobivali iznosi i po osam, devet kuna! Za taj novac dobijemo kalibrirane jabuke prve vrste – kaže Azra Rađenović, dodajući da često ne znaju ni koje će voće taj tjedan dobiti, ni koji će dan stići. Poprilično ih je začudilo i to što se voće isporučuje bez deklaracije.

– Tek nakon natezanja s dobavljačem, poslali su nam deklaraciju, i to faksom – kaže ona. No, najveće čuđenje nastalo je kad im je jednom stigla pošiljka s deklaracijom na kojoj je pisalo da su jabuke sorte jonagored iz uvoza, točnije da je izvoznik “Zelena pijaca” iz Novog Sada, a zemlja podrijetla Srbija.

– Što smo mogli? Voljeli bismo da je više domaćih proizvoda – kaže ravnateljica Rađenović, samim tim što i u Nacionalnom programu provedbe SŠV-a stoji da “prednost ima voće i povrće proizvedeno na obližnjim poljoprivrednim gospodarstvima”, a iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi navode kako je glavni kriterij za odabir dobavljača “svježina voća i povrća i nabava s najbližih gospodarstava, čime će se smanjiti troškovi prijevoza i omogućiti da djeca i njihovi učitelji posjećuju ta gospodarstva”. Obveze posjećivanja gospodarstva na kojemu se proizvodi voće i povrće u ugovoru koji je sklopila s OŠ “Veli vrh” u Puli unaprijed se rasteretio dobavljač za tu školu, Poljoprivredna zadruga “Agro-Istra”. No, zato je cijena jabuka koje dostavljaju školi – 18,5 kuna po kilogramu.

Tko tu koga pljačka?

– Kad sam vidjela tu cijenu, užasnula sam se. U našoj je školi u projekt uključeno 264 djece nižih razreda, a kada sam još krajem rujna prošle godine dobila prvu dostavnicu da ukupno 38,80 kilograma jabuka tjedne isporuke košta 717,80 kuna, odmah sam o tome obavijestila Ministarstvo obrazovanja. Pa ni u Norveškoj jabuke ne koštaju toliko! Tko tu koga pljačka? – kaže ravnateljica OŠ “Veli vrh” Karmen Kranjac, koja je bila uporna i još je u nekoliko navrata alarmirala Jovanovićevo ministarstvo. U veljači ove godine napokon je dobila odgovor (iz kojega je vidljivo da se MZOS-u žalila i OŠ “Trsat” iz Rijeke) kako Ministarstvo obrazovanja od Ministarstva poljoprivrede traži žurno postupanje u skladu s njihovim nadležnostima.

Pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje Sabina Glasovac poslala je u četvrtak pisani odgovor s osjetno blažom retorikom od one na skupu ravnatelja u Poreču, u kojemu potvrđuje kako je Ministarstvo obrazovanja iniciralo sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje te su, uz ostalo, dobili objašnjenja kako su cijene voća na razini Hrvatske različite, “što je posljedica obračuna koji se radi na dva načina”, iako nije objasnila koji su to načini. Kazala je i kako su upoznati s planom uspostave sustava provjere kvalitete kojim će se utvrđivati jesu li propisane obveze dobavljača ispunjene.

– Moramo istaknuti i činjenicu da je ovo prva godina provedbe projekta. U tijeku je dogovor o nastavku “Sheme školskog voća” u sljedećoj školskoj godini, te smo uvjereni da će se neki od uočenih problema riješiti i razjasniti – šturo je odgovorila Glasovac, uz napomenu da se pregovara i s preostalim školama o uključenju u projekt.

“Nije dramatično”

– Nema nikakve dramatike. Ne treba od jedne lijepe priče praviti senzacionalizam. Razmišljamo o proširenju projekta i na učenike viših razreda, na uključivanje ostalih škola. Tri su ministarstva uključena u ovo, a sastanke stalno održavamo – kazao nam je u telefonskom razgovoru Miroslav Kuskunović, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede.

Sve nejasnoće vezane uz ovaj projekt, kaže on, uklonila je upravo u izjavi za naš list Leticija Hrenković iz Agencije za plaćanje, pa nas je na taj odgovor uputio i Kuskunović. Ukratko, podsjećamo što je Hrenković rekla: dakle, “istarski slučaj” je “iznimka”, a kilogram jabuka može koštati i 18,5 kuna zbog toga što je određeno da će dobavljači dobivati potporu u iznosu od 10,36 eura, bez PDV-a, po djetetu uključenom u projekt. Drugim riječima, dobavljač za istu cijenu tijekom godine isporučuje i nešto jeftinije jabuke i mandarine, ali i nešto skuplje jagode, trešnje ili nektarine. Iz Agencije tvrde da u tri inspekcijska nadzora dosad nije uočena ni jedna nepravilnost, a samo tri škole raskinule su ugovor s jednim dobavljačemn i odabrale drugog. U školama, pak, poručuju da željno iščekuju rasplet i daljnje korake projekta.

Tko određuje cijenu?
Tko određuje cijenu isporučenog voća i povrća za projekt “Shema školskog voća”, pitanje je na koje smo dobivali zanimljive odgovore. Naime, iako je cijena od 10,36 eura po djetetu uključenom u projekt iznos koji Agencija za plaćanje isplaćuje kao potporu dobavljačima, pa oni tvrde da prema njoj “kroje” i cijenu robe po kilogramu, glasnogovornik ministra Jakovine Miroslav Kuskunović više nam je puta ponovio: “ Ravnatelji su ti koji ugovaraju cijenu s dobavljačem”, na što su ravnatelji zamalo pali u nesvijest.

– Kako da ja određujem cijenu voća? Pa dobila sam gotovu listu dobavljača za svoju županiju, a u ugovoru koji smo potpisali cijena se uopće ne spominje. Novac isplaćuje Agencija, a ne škole. Mi smo dovedeni pred gotov čin – kaže Azra Rađenović. Leticija Hrenković je, pak, našim novinama odgovorila kako “cijene voća formiraju dobavljači i one u prosjeku ne odskaču bitno od cijena na tržnici ili u supermarketima”.
– Cijene formiramo na razini od 10,36 eura po učeniku, uvjetovane su tim iznosom i tako je cijele godine. Ministarstvo je odredilo tu cijenu, ne mi dobavljači. Zašto nitko ne govori o tome kako za istu cijenu dajemo i jabuke i trešnje? Ja ne idem iznad 10 eura po učeniku. Uostalom, sve su to već objasnili iz Agencije – kratko nam je kazao Leonardi Tomašić, upravitelj Poljoprivredne zadruge “Agro-Istra”.

‘Imali smo samo krivu ambalažu’
Prozvani dobavljači objasnili su i svoju stranu priče. Tako smo iz Trgoploda d.o.o. dobili pisani odgovor u kojemu kažu da prihvaćaju grešku ako se dogodilo da prilikom isporuke nije bilo deklaracije, “no to se dogodilo jednom u Slavoniji i jednom u Sisku, što je odmah ispravljeno”. Također tvrde da voće koje isporučuju za “Shemu” nabavljaju isključivo u Hrvatskoj, te opovrgavaju navode da školama šalju voće iz uvoza. Za slučaj deklaracije s voćem iz Srbije daju sljedeće objašnjenje:– Ako je isporučeno voće i došlo u krivoj ambalaži, razlog tome je što se šalje prema broju učenika i, radi jednostavnije manipulacije, roba se prepakirava u drugu, manju ambalažu. Tom je prilikom, na žalost, na ambalaži ostala kriva deklaracija.
Navode i da svakotjedni inspekcijski nadzor Poljoprivredne inspekcije dosad nije otkrio nikakve nepravilnosti vezane uz kvalitetu voća, ambalažu ili deklaraciju, te da isporučuju svježe sezonsko voće. Ako se neki proizvod u transportu ošteti, u dogovoru s ravnateljem ga zamijenimo, ističu.

Ni u Norveškoj toliko ne košta
– Kad sam vidjela tu cijenu, užasnula sam se. Kad sam još krajem rujna prošle godine dobila prvu dostavnicu da ukupno 38,80 kilograma jabuka tjedne isporuke košta 717,80 kuna, odmah sam o tome obavijestila Ministarstvo obrazovanja. Pa ni u Norveškoj jabuke ne koštaju toliko! Tko tu koga pljačka? – kaže ravnateljica OŠ “Veli vrh” Karmen Kranjac

1 Comment

  1. Kako reče ona gospođa:
    Svaka država na svijetu ima svoju mafiju, jedino hrvatska mafija ima svoju državu!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!