Profesor policiji prijavio autore stranice na Fejsu

(Večernji list) Uuuu, dobra je odzada. Kakva pozadina! Kakva dobra mačka! S ovom bi bilo dobro… Naša profa, nadimak joj je Masna… To su komentari ispod fotografija na Facebook-stranici “Uživo iz srednjih škola”, koja je u nekoliko dana postojanja skupila više od 30.000 lajkova.

Upaljačem na sprej

Komentari se uglavnom odnose na nastavnike koje učenici krišom snimaju tijekom sata i potom fotografije, popraćene vulgarnim opaskama, objavljuju na internetu. Fotografije prikazuju simulacije oralnog seksa, prljave zahodske školjke nakon velike nužde, učenike u opasnim situacijama poput sjedenja na visokom ormaru ili hodanja po zidu u zahodu. Jedna je učenica iz Osijeka upaljačem palila limenku sa sprejem!

– Istražili smo tko je ta učenica i pokrenuli postupak. Kad sam jutros otvorila tu stranicu, zgrozila sam se! Spadam u stariju generaciju prosvjetnih djelatnika, no vjerujem da i mlađi kolege ne mogu vjerovati da učenici imaju potrebu za objavljivanjem takvih fotografija – kaže Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka. Uvjerena je da je takvo ponašanje posljedica nedostatka kućnog odgoja.

– Ako je roditeljima svejedno, mi možemo samo pisati rješenja, ali pomaka nema. Trebalo bi se time pozabaviti ministarstvo. Ovo je prevršilo svaku mjeru – smatra. Postupci su pokrenuti u više srednjih škola diljem Hrvatske koje su upozorene na neprimjerene sadržaje na Facebooku. Od 15. ožujka, kad je stranica otvorena, skupljeno je više stotina fotografija iz škola u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Vukovaru, Đakovu…

Za ukore ne odgovaraju

– Zabrinjavajuća je tendencija internetskog objavljivanja neprimjerenih i vulgarnih ponašanja naših školaraca. Društvene mreže samo pojačavaju društveni pritisak na pojedinca da se ponaša poput ostalih, makar to značilo kršenje školskog reda. Problemi u obrazovanju su duboki, a nesustavno provođenje reformi i štednja ih samo pogoršavaju – ističe prof. Miljenko Hajdarović iz udruge Nastavnici.org koja upozorava da odgojno-obrazovni sustav nije u skladu s vremenom.

– Lani smo prikupili više od 8000 potpisa nastavnika i roditelja tražeći učinkovitije pedagoške mjere poput mogućnosti suspenzije učenika – napominje Hajdarović.

Autori stranice, anonimni, napisali su u uvodu da je svrha stranice zabava i smijeh!

– Administratori stranice nisu odgovorni za objavljen sadržaj niti su njegovi vlasnici. Ako objavljeni sadržaj nekoga vrijeđa ili netko smatra da mu nije mjesto na stranici, javite nam se i brišemo! Za moguće ukore ne odgovaramo! – poručuju. Nepoznate autore stranice, koja ja u srijedu navečer zatvorena, profesor Hajdarović prije dva dana prijavio je policiji.

6 Comments

  1. “Lani smo prikupili više od 8000 potpisa nastavnika i roditelja tražeći učinkovitije pedagoške mjere poput mogućnosti suspenzije učenika – napominje Hajdarović.”

    Da li ta brojka ne govori dovoljno?
    Treba samo nastaviti obavještavati javnost o ovakvim stvarima jer svake godine je sve gore!!
    Koliko vidim , radi se uglavnom o tehničkim i strukovnim školama pošto tamo dolaze najgori od najgorih. Ne vidim baš previše gimnazija 🙂
    Jednostavno, nemamo nikakvo oružje u rukama, osim kojekakvih razgovora sa stručnom službom, roditeljima, te neke puste pedagoške mjere koje ne vode ničemu. silna papirologija (recimo onaj produženi stručni postupak) i gubljenje vremena.
    Mislim da smo svi već siti prethodno navedenih metoda jer iste uopće ne dovode do poboljšanja, samo nama kompliciraju život.treba uvesti mjere kojima bi se pojedinci okrenuli za 360 stupnjeva, jer današnjim oružjem kojim raspolažemo ne okrenu se ni za 1 već nastave po starom, a zašto – zato jer znaju da mogu.

    1. Pojedinci bi se trebali okrenuti za 180°, jer ako se okrenu za 360° onda su opet na istom.
      To ti je pokušao reći.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!